– Evig tro mot åpne standarder
Det var på en tur til Singapore i oktober 2003 Håvard Bell bestemte seg for hva han skulle drive med når han ble stor. I sitt første møte med buildingSMART-teknologien ble det åpenbart at hans år på NTHs bygglinje, påfølgende studier og doktorgrad i numerisk analyse i Tokyo og årevis som seniorutvikler innen web-baserte læringsverktøy for selskapet Interlect, hadde gitt ham en bakgrunn skreddersydd den fortsatt umodne buildingSMART-teknologien. Valget var tatt.
Mens Håvard ennå var i Tokyo, luktet han på en jobb i SINTEF Byggforsk. For å gjennomføre jobbintervjuet ble han sendt til Singapore hvor hans kommende sjef var på studietur. Det var enklere med en tur til Singapore fra Japan, enn å reise helt til Norge.
– På denne turen fikk vi presentert ideen om en felles, internasjonal, grunnleggende metodikk for digital 3D-modellering i byggenæringen. En metodikk ment å binde samme virrvarret av formater og plattformer som den gang hersket på sine respektive områder og fagfelt. Å si at det var en åpenbaring er muligens å ta vel sterkt i, men jeg så umiddelbart at ideene hadde potensial til å forandre en hel næring, sier Bell.
Den farlige entusiasmen
Det var mulighetene som lå i å visualisere, objektifisere, standardisere og rendyrke den komplekse bygningsprosessen, som fenget Bell i utgangspunktet. Han heiv seg på og ble raskt en vesentlig bidragsyter til det foreløpig spede, men raskt voksende, norske buildingSMART-miljøet.
– Å få lov til å være med å sette agendaen - og levere premissene - for buildingSMART-teknologien mens den fortsatt var i støpeskjeen, var utrolig inspirerende. I og med at vi i Norge allerede på det tidspunktet var langt fremme når det kom til «anvendt teknologi,» innen bygg og anleggsnæringen, fikk det norske miljøet også en sentral plass internasjonalt. Vi var svært entusiastiske og glødet sterkt for prosjektet. Sett i etterpåklokskapens lys kanskje vel entusiastiske. Markedet var umodent og virkeligheten enda ikke helt klar for premissene som ble lagt. Jeg tror dette skapte unødvendig mye motstand og vi hadde muligens komme raskere til målet hvis vi hadde brukt mer tid på de pedagogiske aspektene ved prosjektet i en tidlig fase, sier Bell.
Tung friksjon og standardiseringskrøll
Blant annet ser Bell at en del av det enorme integrasjonsarbeidet som siden er gjort internasjonalt i forhold til IFC, IFD og IFG, nok hadde gått langt smidigere hvis man tidlig hadde tatt de mange - og gjerne bombastiske - motkreftene på alvor.
– Jeg har fortsatt problemer med å forstå mye av den kraftige motstanden vi virvlet opp. På tross av det tror jeg i dag at denne motstanden førte til en sunn modningsprosess for hele næringen og alle de vidt forskjellige markedene og fagfeltene som inngår i den. I vår iver og glød trampet vi vel muligens inn på områder hvor vi ikke helt hadde oversikt over alle problemstillinger og konsekvenser av våre tanker. Det er jo uansett ikke lurt å gape over mer enn man klarer å spise, sier Bell.
Fra forskning til kommers
I 2009 stiftet Bell og kollegaer fra SINTEF Byggforsk Catenda. Selskapet har i dag syv ansatte på kontorer i henholdsvis Oslo og Bergen. Selskapet er tuftet på nyskapning innenfor implementering, kvalitetssikring og analyser av BIM, samt utvikling og markedsføring av tilhørende applikasjoner.. I løpet av få år har selskapet fått et solid fotfeste både nasjonalt og internasjonalt, de har lansert flere banebrytende applikasjoner og har en rekke eminente kunder både i inn-og utland. Hva skyldes suksessen Håvard Bell?
– Jeg tror at vårt første og største fortrinn er vår sterke tro på åpenhet. Da tenker jeg både på hvordan vi jobber opp mot kunder og hvordan vi utelukkende fokuserer på bruk av åpne standarder. Våre kunder skal alltid være trygge på at det vi produserer ikke bare er trygt og av ypperlig kvalitet, det vi lager er også kompatibelt med fremtiden, selv om du på et gitt tidspunkt skulle velge en annen leverandør. Vi tror ikke på å klistre kundene våre fast til oss med lukkede formater og verktøy. Vi vil ha kunder som velger oss fordi vi tilbyr det beste produktet. Er du ikke fornøyd kan du når som helst ta med deg dine data til en konkurrent. Det lover jeg, avslutter Håvard Bell.
FAKTA:
Håvard Bell er daglig leder i Catenda. Han har jobbet 4 år som senior utvikler for Interlect i Tokyo før han i 2004 begynte som seniorforsker i SINTEF Byggforsk.
Bell har 5 års forskningserfaring og har arbeidet spesielt med utvikling og implementering av buildingSMART standardene. Han sitter i MSG i buildingSMART International og har vært prosjektleder for flere større utviklingsprosjekter, hvor alle har hatt som mål å aktivere kunnskap i større grad gjennom informasjonsflyt, buildingSMART standarder, BIM og datateknologi.
Bell har tidligere erfaring fra Web-teknologi, da også som utvikler.
Har PhD fra Tokyo Universitet, innenfor numerisk analyse.
Kilde: catenda.no
Skriv ny kommentar