Fire punker å merke seg:

«NBS National BIM Report ’15» er på gata

For femte året på rad kommer den engelske foreningen «National Building Specification» (NBS) med sin nasjonale BIM-rapport, en årlige rapport som ser på hvordan det går med integrasjon, adopsjon og målsettinger for BIM. 

I rapporten er det spesielt fire punkter vi finner interresante:

1.  «The 2025 Government Construction Strategy» er på rett spor og viser at BIM har en stor og viktig rolle å spille i fremtidens byggenæring

Det er i hovedsak fire mål som blinker seg ut for britiske myndigheter fram mot år 2025. Disse er:

33% reduksjon i initielle kostnader og livssykluskostnader i nybygg

50% reduksjon i tiden som brukes fra starten av prosjekteringen til bygget står ferdig

50% reduksjon av drivhusgass-utslipp i hele det bygde miljø

50% reduksjon i handelsgapet mellom import og eksport av produkter og materialer

NBS-undersøkelsen viser at over halvparten av de spurte mener myndighetene og næringen er «på rett spor» for å realisere disse målene og redusere på tid og kostnader. 41% av de spurte ser på BIM som et riktig og viktig verktøy for å få ned klimagass-utslippene.

2. Bevissthet rundt BIM og nivåer for bruk

Rapporten sier at fram til nå har både bevisstheten rundt BIM og nivåene for bruk av verktøyene vært stødig oppadgående. I årets rapport trer det imidlertid frem et noe mer nyansert bilde.

Fjorårets rapport viste tydelig at respondentene i bredt omfang både var oppmerksomme og hadde en høy grad av adapsjon til buildingSMART-metodikken. I år er denne trenden ikke like tydelig. Tvert i mot viser undersøkelsen en svakt nedadgående tendens for bruk av BIM med et fall på 6%, fra 54% til 48%. 

NBS tror imidlertid at dette er en forbigående trend som mer skyldes økte arbeidsmengder som følge av bedre tider, enn at vi faktisk har sett toppen av kurven for implementering av BIM.

3. ÅpenBIM er fremtiden og burde omfavnes

I 2010 var BIM noe et fåtall drev med. Bare 15% av de som var involvert i prosjektering og design benyttet buildingSMART-verktøyene. I de fem årene som har gått siden den gang har mye blitt gjort for å tilpasse verktøyene og gjøre dem mer brukervennlige. Resultatet av disse anstrengelsene viser seg tydelig i årets undersøkelse.

Respondentene tror i overveiende grad at BIM vil være standarden for design og prosjektering i løpet av tre år. Faktisk forventer 92% å bruke BIM i løpet av perioden og hele 95% dersom perioden utvides til fem år.

Undersøkelsen viser også at en tredjedel av de som allerede bruker BIM har nådd «Level 1» og 59% befinner seg på et nivå tilsvarende «Level 2» - dette er en vekst på 8% fra 2014.

4. Holdningen til BIM forblir overveiende positiv, men det er fortsatt en jobb igjen å gjøre

Oppfatningen om at BIM er fremtiden for håndtering byggnings-informasjon, holder seg stabilt høy. Fire av fem mener dette, og bare en fjerdedel av mindre foretak mener fortsatt at «BIM er bare for de store og ressurssterke virkomehetene.»

Undersøkelsen tyder imidlertid på at det fortsatt er en jobb igjen å gjøre når det kommer til å klargjøre hva BIM faktisk er og hvordan metodikken skal brukes. To tredjedeler av respondentene er enige i  påstanden; «Næringen er ikke tydelige på hva BIM er ennå.» Dette er et tall NBS frykter kan tyde på at mangelen på tydelighet går på tilliten løs fordi bare en fjerdedel «tror på det de hører om BIM,» en svak nedgang fra 2014.

Undersøkelsen viser også at de som allerede bruker BIM er mer positive enn de som ennå ikke har tatt skrittet. Både brukere og ikke-brukere er enige om at det krever en endring i arbeidsflyt, innarbeidede prosesser og prosedyrer for å kunne ta i bruk BIM, og mens endringer i forretningspraksis kan fortone seg vanskelig sier bare 4% at de skulle ønske de aldri hadde begynt å bruke BIM. Av de som bruker BIM ser 59% en klar bedring i  kostandseffektivitet, 51% ser en forbedring i tiden det tar å levere og 48% oppgir en forbedring i lønnsomheten.

Du kan laste ned hele rapporten her. 

 

Vekt: 

-16

Skriv ny kommentar