Gode nyheter til programvareutviklere!

Standard Online gjør NS 8360 fritt tilgjengelig

Helt siden juni 2015 har det vært mye fram og tilbake i forhold til hva som burde være tilgjengelig for hvem for å få en bredest og mest mulig hensiktsmessig implementering. Nå har saken løst seg. Og dét på best tenkelige måte.

– Dette er et veldig gledelig resultat av en prosess som i sin tid ble startet i vårt «Tverrfaglig brukerforum,» sier daglig leder i buildingSMART Norge Anstein Skinnarland.

Behandlet i «SN/K 529» før jul
Det var Arkitektbedriftene som i sin tid meldte om utfordringen som lå i at NS 8360 ikke ble implementert i en rekke ulik programvare på grunn av lisenskostnader knyttet til antall brukere av de respektive programvarene. Tverrfaglig brukerforum stilte seg av den grunn bak et brev som ble utformet der. Arktitektbedriftene sendte det inn. I desember ble saken behandlet i SN/K 529. I referatet fra møtet heter det blant annet:

«Brev fra Arkitektbedriftene til sektorstyre BAE i Standard Norge og forslag til lisensavtale BIM fra Standard online ble gjennomgått. Forslaget til lisensavtale innebærer at NS 8360 stilles fritt tilgjengelig for programvareleverandører å inkludere for standarden i sin programvare, i tillegg til bruk av navngitte tabeller i NS 3451, NS 8351, NS 3450, NS 3457-3 og NS 3457-4. Dette forutsetter signerte avtaler mellom partene. Komiteen uttrykte stor tilfredshet med forslaget.»

– På bakgrunn av dette sender vi nå ut den omforente lisensavtalen og håper på positiv tilbakemelding. For oss er det selvsagt svært positivt at det arbeidet som er lagt ned i standarden NS 8360 - og tilstøtende tabeller - kan tas i bruk på en effektiv måte gjennom funksjonell programvare, sier Harald L. Hesselroth, administrerende direktør i Standard Online AS.

Viktig for bSDD
At Standard Online frigir denne standardene - og tilhørende tabeller i andre standarder - for programvareselskapene vil ikke bare bidra til implementering av åpenBIM i såvel programvare som i næringen. Det er også svært viktig for den videre utviklingen av bSDD.

– Vi håper med dette at alle programvareutviklere nå vil implementere NS 8360, og med det også støtte for samsvarsnivå 2 i NS 8360. Samtidig er det nå viktig at andre i næringen kjøper selve standarden og setter seg inn medfølgende veiledninger slik at den enkelte forstår tiltenkt bruk. Skal vi lykkes med å opprette en lokal, norsk forvaltningsenhet for bSDD og oppnå økt implementering må hele næringen være med, sier Sigve Pettersen, prosjektleder i buildingSMART Norge.

Trekker samlet i positiv retning
Steen Sunesen fra Link Ariktektur som leder komiteen SN/K 529, mener at det er svært positivt at næringen som har jobbet fram standarden, programvareutviklerne som skal implementere den og Standard Online som forhandler standarden, trekker i samme retning for å få «beste praksis» spredd ut til hele næringen.

– Vi i komiteen legger i disse dager siste hånd på en veileder som skal gjøre bruken av standarden langt enklere å forstå. I tillegg er det utarbeidet en engelsk versjon som vil bli brukt som innspill i det internasjonale standardiseringsarbeidet. Blant annet i «CEN 442 BIM» og buildingSMART International, avslutter Sunesen.

Vekt: 

-11

Skriv ny kommentar