Fortsatt norsk lederskap av ISO TC59/SC13:

Jøns Sjøgren overtar stafettpinnen etter Kjell Ivar Bakkmoen

Sjøgren ble tidlig i august formelt valgt som ny leder av ISO/TC59/SC13 fra januar 2018. Han overtar etter Kjell Ivar Bakkmoen som etter mange år i vervet ikke kan få forlenget sitt engasjement.

Med dette leder Norge fortsatt både det internasjonale og europeiske standardiseringsarbeidet når det kommer til åpenBIM gjennom komiteene ISO/TC 59/SC 13 og CEN/TC 442. I den europeiske komiteen er Norge opptatt av at de gjeldende internasjonale standardene (ISO) på området gjøres til europeiske standarder (CEN.) Dette er helt avgjørende for å unngå at det utvikles motstridende standarder i Europa.

Hva er ISO/TC 59/SC 13
«ISO/TC 59» er en overordnet komite som favner et bredt spekter av fagområder. Fagområder som dekkes av egne underkomitér med egne ledere og sekretariater, såkalte «SC'er.» SC 13 er den underkomiteen som dekker det vi til daglig kaller åpenBIM. Hver SC har igjen en rekke underliggende arbeidsgrupper som jobber med konkrete prosjekter ment å føre fram til en standard. Hver arbeidsgruppe består gjerne av et sted mellom ti og femten eksperter. Totalt består derfor ISO/TC 59 av nærmere 500 personer.

– Det er svært gledelig at Norge fremdeles innehar lederskapet i ISOs BIM-komité. Verden har i flere år sett til Norge for hvordan jobbe med BIM på åpne standarder. Vårt internasjonale lederskap er en vesentlig grunn til dette. Til tross for - eller kanskje på grunn av - at vi er et lite land, blir vi regnet blant de som har kommet lengst på dette feltet. Det norske miljøet har for lengst innsett at vi må dele og standardisere for å oppnå utvikling og innovasjon gjennom tett samarbeid, gode metoder og oppegående verktøy. Det er også derfor vi har tatt ansvar og lederskap i buildingSMART International, i ISO og i CEN, sier daglig leder Anstein Skinnarland i buildingSMART Norge.

Stadig fornyet tillit
BIM-pioneer Kjell Ivar Bakkmoen har gjennom mange år fått fornyet tillit i ledervervet, noe som etter Skinnarlands oppfatning har vært svært nyttig for buildingSMART Norge.

– Bakkmoen er en mann som helt fra den spede start har preget utviklingen av både det norske og det internasjonale åpenBIM-miljøet. Dette er også tilfelle med Sjøgren. Ikke bare kjenner han alle i miljøet gjennom sentrale roller i både den nasjonale og internasjonale organisasjonen, men han vet også hvordan han skal engasjere disse. Noe jeg er viss på vil være bra for å koordinere det særdeles viktige standardiseringsarbeidet som skjer i ISO/TC 59/SC 13, avslutter Skinnarland.

Du kan lese mer om komité-strukturene på Standard Norges hjemmesider

Vekt: 

-17

Skriv ny kommentar