Bimsync viser deg helheten:

Enkelt, samlende og åpent

Tilbudet av løsninger for modellservere har lenge vært lite tigjengelig på det norske markedet. I tillegg til «EPM Technologies» og «BIM Server» har nå også norske Catenda utviklet en løsning som tar tak i byggenæringens behov. Løsningen deres - «bimsync» - er i sin helhet basert på buildingSMARTs standarder IFC og buildingSMART Dataordbok. Dette burde gjøre løsningen interessant for alle i buildingSMART miljøet og vi ser ikke bort fra at Catendas bimsync er det verktøyet som omsider gjør buildinSMART-metodikken til «allemannseie.»

Gjennom et smidig, brukervennlig og informativt webgrensesnitt åpner verktøyet dørene på vidt gap for en åpen, hensiktsmessig og standardisert informasjonsflyt. Programvaren er enkel å bruke uansett hvilket brukernivå du befinner deg på og uansett hva du skal bruke den digitale modellen til. bimsync samler kort sagt alle deltagere i et byggeprosjekt på tvers av fag gjennom en effektiv samhandlingsmodul.

– Bimsync er en avansert BIM-samhandlingsplattform, presentert i et enkelt og forståelig webgrensesnitt som kommuniserer på tvers av fag og ulike BIM-modeller. Systemet gir brukerne mulighet for avansert validering av kvaliteten i en gitt BIM på en intuitiv måte. Dessuten har vi gjort det til en lek å berike modellen med oppdatert informasjon på alle plan. Gjennom en effektiv samhandlingsmodul samler programvaren på denne måten deltagerne i ett hvilket som helst byggeprosjekt på en felles, oppdatert plattform, sier Håvard Bell, daglig leder i Catenda.

Grenseløs plattform for samhandling
Plattformen er uten proprietære grenser og støtter alle de gjennomarbeidede internasjonale buildingSMART standardene. Og det helt uten behov for installering av kompliserte dataverktøy. Alt du trenger er enten Mozillas Firefox eller Googles Chrome.

– Det enkle webgrensesnittet gir deg som bruker langt større muligheter enn bare å betrakte det arbeidet som allerede er gjort. Med bimsync kan du selv velge hvilken informasjon du vil ha og hvordan du ønsker å visualisere den.  Dette gir deg som bruker muligheten til se helheten akkurat så detaljert som du måtte finne for godt, sier Bell

Modellserver i det blå
 Svært mange byggeprosjekter har fragmenterte løsninger for hvor BIM'n fysisk lagres og hvordan den distribueres. Sviktende systemer for å gjør modellen tilgjengelig for alle, over alt, hele tiden, fører til at det allerede skjøre samspillet mellom aktørene blir enda dårligere, arbeidsflyten langt fra optimalt og prosjektet som sådan skadelidende. Catenda har løst dette ved å ta i bruk en anerkjent og global leverandør skytjenester.

– I alt for mange tilfeller skyldes den sviktende samhandlingen at BIM-verktøyene har en alt for høy brukerterskel og mange hindre ment å gjøre de respektive løsningene sikre. Dette fører i alt for mange tilfeller til at modellen ikke er tilgjengelige når man har bruk for den. Fordi  bimsync ligger i skyen forsvinner disse barrierene og modellen blir tilgjengelig for alle, uten at man trenger å gå på akkord med verken sikkerhet eller backup-behov, sier Bell og drar opp en tilfeldig modell på søttentommeren sin. Responsen er lynrask og det er vanskelig å forestille seg at det ville gått raskere om modellen hadde vært lagret lokalt. I tillegg vekker grensesnittet arbeidslysten gjennom sitt intuitive og elegante grensesnitt. Med enkel «drag'n drop» funksjonalitet trekker Bell fra og legger til elementer i modellen.
– I og med at bimsync leveres som en ren sky-tjeneste, skjer alle endringer i sanntid og de deltagende har umiddelbar tilgang på de endringene som blir gjort, sier Bell.

Direkte tilgang på IFD-objektene
Objektdataene som ligger i bimsync hentes fra «buildingSMART Dataordbok.» En videreutvikling av IFD standarden. En standard som er ment å lage en samarbeidsform, metode og standard for allmenngyldig, detaljert og korrekt informasjon, basert på norske forhold, norske bygg og produkter som brukes i Norge. Entydig tolking av egenskaper og produktspesifikasjoner er viktig for at programvaren automatisk skal forstå innhold og egenskaper i de modellene det jobbes på.

– Den solide koblingen til «BuildingSMARTs dataordbok» er uten tvil bimsyncs store styrke. Gjennom standarden «International Framework for Data Dictionarys» har måten vi kan behandle komponenter som inngår i et bygg på, forandret seg drastisk. I dag kan dette objektbiblioteket langt på vei automatisere og effektivisere prosesser som for eksempel produktsøk og produktspesifikasjoner. Hvis jeg for eksempel skriver inn «vindu» får jeg opp de ulike objektene som er knyttet til alle vinduene i modellen. Vi arbeider også med å få inn andre kunnskapskilder, byggfaglige anvisninger og simuleringsverktøy. For eksempel jobber vi akkurat nå med å integrere etablerte kataloger og applikasjoner for FDV-dokumentasjon, avslutter Bell.

Vekt: 

-13

Skriv ny kommentar