Rapport fra Nordic Infrastructure workshop i Helsinki

ÅpenBIM for infrastruktur finner formen

Seminaret gikk av stabelen i november og ble for andre gang holdt i Helsinki. At det har vært avholdt på finsk jord to ganger er ikke tilfeldig. Den finske staten har i misunnelsesverdig grad finansiert BIM forsknings- og utviklingsprosjekter for både bygg og infrastruktur. Langsiktede satsninger som vi begynner å se resultatene fra i dag.

Estonia inn i varmen
Tidligere har det vært avholdt seminarer og arbeidsmøter også i Oslo og Tallinn. Den oppmerksomme leser reagere muligens på at Tallinn er med i det nordiske samarbeidet. Forklaringen er enkel. Estonia har et sprudlende og aktivt åpenBIM miljø som ikke bare er dedikerte, de jobber også målrettet etter de samme prinsippene for bred åpenhet og brukerstyrt utvikling som oss i Norden.  Estonia deltar derfor fast på de nordiske arrangementene heretter. Det er vi svært glade for.

Krav til åpne formater
buildingSMARTs arbeid for åpenBIM innenfor infrastruktur har to perspektiver. Det ene er å få etablert relevante, åpne og internasjonale standarder for infrastruktur. Det andre er å standardisere utvekslingen med IFC-objekter. I så henseende ble seminaret i Helsinki en imponerende oppvisning fra finsk side. Ikke bare satser de finske vei- og banemyndigheters på åpenBIM, de har faktisk kommet langt med løsninger, implementering og det finske veivesenet krever allerede nå bruk av objektbasert modellering på åpne formater. Sett med norske øyne er det også svært gledelig at de har oversatt «Håndbok 138› fra det norske Statens vegvesen. Selv om de ikke bruker denne i sin opprinnelige form har den dannet et solid fundament for deres bruk av digital modellering i veiprosjektering og bygging.

Resten kommer etter
Sverige og Danmark beveger seg i samme retning som Norge og Finland, men er ennå ikke helt på høyde med oss. Dette kan skyldes det faktum at størstedelen av arbeidet med å lage en standard for bruk av åpenBIM innenfor infrastruktur ligger hos de nasjonale myndighetene og at disse foreløpig ikke har rukket å snu seg fort nok. Vi har imidlertid et reellt håp om at det endrer seg nå. Uansett vil de nordiske buildingSMART avdelingene - samt Estonias - være en pådriver og tilby en fruktbar arena for å bringe de nordiske landenes myndigheter sammen for å koordinere utviklingen, lære av de beste i klassen og støtte hverandre. Av den grunn jobbes det hardt for å få til et arbeider derfor for å få på plass et seminar også i 2014.

Vekt: 

-15

Skriv ny kommentar