Daglig leder har ordet:

Full fart fremover!

2013 har vært et morsomt, men travelt år. Morsomt fordi vi ser at åpenBIM for alvor sprer seg til flere organisasjoner, prosjekter og faser. Travelt fordi behovet for integrering øker og buildingSMART Norge er den eneste norske organisasjonen som aktivt jobber for utbredelse av åpenBIM, nasjonalt og internasjonalt. Den eneste, men langt fra ensom. Heldigvis. Det er nemlig mye som taler for at neste år blir enda mer hektisk, men også minst like morsomt. Heng med så får du se.

Kompetanse og felles krav
Vi hører til stadighet at manglende åpenBIM-kompetanse er et av de største hindrene for å etablere flere BIM prosjekter. Dessverre sitter ikke vi på de ressursene som skal til for utdanne en samlet byggenæring.  Det vi imidlertid kan gjøre er å beskrive et minimumskrav for hva en slik utdannelse bør inneholde. Det har vi da også gjort i en rekke læreplaner som blir tilgjengelige på vår hjemmeside.

Vi har i 2013 også gjennomført første fase i etableringen av «åpenBIM håndboken.» En håndbok ment å bli det nasjonale rammeverket for å stille, kommunisere og veilede i kravene til fornuftig bruk av åpenBIM. Håndboken skal gjøre byggherrer til bedre bestillere og rådgivere og entreprenører til bedre leverandører. Den vil stille entydige krav og bli enkel i bruk.

Den kommende norske standarden for BIM-objekter og objektbiblioteker vil også støtte opp om læreplanene og håndboken. Utviklingen av denne standarden ledes av buildingSMART Norge og utvikles med aktiv, tverrfaglig deltakelse fra hele buildingSMART-miljøet. Standarden utkommer i 2014 og vil sammen med læreplanene og håndboken effektivisere bruken av åpenBIM i prosjekter på en måte vi aldri tidligere har sett.

Aktive brukere
Selv om året har vært hektisk, er det antagelig ingenting i mot hva som venter oss til neste år. For det skjer svært mye nå. Og det skjer fort. Hør bare her:

Samtidig som buildingSMART Norges brukergruppe har jobbet med å avklare krav til egne og andres leveranser, har EBA's BIM-brukergruppe lagd en kravspesifikasjon for rådgivernes leveranser til entreprenørene. Denne kan du få ved å henvende deg til EBA. Vi vil i den nærmeste fremtid utarbeide en kommentert versjon. Denne versjonen vil bli tilgjengelig når den har vært på høring hos de andre, berørte brukergruppene. Parallelt jobber Arkitektbedriftene og Rådgivende Ingeniørers Forening sammen om å definere BIM-krav til tverrfaglig samarbeid. I første omgang beskriver de prosesser og krav til skisse- og forprosjekt. Resultatene fra dette arbeidet skal ut på høring i begynnelsen av 2014 og vil bli gjort tilgjengelig for alle. På toppen av dette har Byggherreforum satt i gang et omfattende arbeide med å beskrive krav til åpenBIM FDV leveranser for å møte de strenge kravene som de store, offentlige byggherrene har varslet i forhold til digitale leveranser fra 1. juli 2016. Trenger jeg å si at vi gleder oss?

buildingSMART ekspanderer utover seg selv
Tross alt det spennende arbeidet som skjer eksternt, foregår den største jobben fortsatt internt i våre medlemsorganisasjoner og i pågående buildingSMART-prosjekter. La meg spesielt få lov til å nevne Standard Norge og Direktoratet for Byggkvalitet. Førstnevnte er i økende grad oppmerksom på - og jobber aktivt med - behovet for å sikre at BIM brukes effektivt på tvers av deres allerede etablerte standarder. Direktoratet for Byggkvalitet har flere ambisiøse prosjekter hvor åpenBIM er en sentral grunnstein.

Selv om vi er sterkt forankret i den norske næringen, jobber vi med søsterorganisasjoner i 25 andre land om utviklingen av vårt felles internasjonale fundament. Et internasjonalt perspektiv jeg i økende grad tror vil bli viktig. På den ene siden for å sikre en effektiv handel med tjenester og varer på tvers av landegrensene. På den andre for å holde de store programleverandørene i ørene og legge et vedvarende, tungt internasjonalt press på dem for å sikre  kvalitet og interoperabilitet når det kommer til applikasjoner, programvare og grensesnitt.

Hvorfor fortsette å være medlem?
I vår korte levetid har vår organisasjon høstet mange seire, men de største ligger fortsatt foran oss. For å vinne fremtidens tøffe slag trenger vi deg. Våre medlemmer er foreningens sjel og fundament. Bare våre medlemmers engasjement, innflytelse og sterke meninger kan  sikre Norge en effektiv og åpen BAE-næring inn i fremtiden. Et sterkt buildingSMART Norge sikrer at utviklingen er målrettet, brukerstyrt og fagnøytral.
I tillegg til at du er med på å sikre en styrt og ønsket utvikling, har medlemskapet også en rekke mer «egoistiske» fordeler for deg og din organisasjon, hvorav følgende med fordel kan nevnes:

Medlemskap i buildingSMART Norge gir deg:

  • Bedre integrering av IFC i programvaren dere benytter
  • Sterk norsk innflytelse på internasjonale BIM standarder
  • Gratis bruk av buildingSMART Norges læreplaner
  • Gratis deltakelse på buildingSMART Norges medlemsmøte
  • Lavere pris for deltakelse på konferansen 24. april
  • Lavere pris for sertifisering av åpenBIM-brukere i din organisasjon
  • Muligheter for omfattende nettverksbygging


God jul og godt nyttår. Jeg tipper vi sees også i 2014!

Vekt: 

-19

Skriv ny kommentar