Unikt verktøy bygd på buildingSMARTs Dataordbok:

Gir BIM'n din høy IQ med smarttelefoner og eksisterende data

Forbered deg på at begrepet «as built» i den nærmeste fremtid får et helt annet innhold. Med coBuilders nye plattform - som baserer seg på buildingSMARTs Dataordbok (bSDD) kan du samle inn kunnskap om hvilke produkter som brukes og installeres. Plutselig «vet» modellen hva den består av. I tillegg til at den har stålkontroll på hva som faktisk er brukt og av hvem, kan BIM'n fortelle deg om produktene er innenfor myndighetenes forskrifter, fyller de respektive miljøkravene og om materialvalgene følger byggherrens retningslinjer. Vi har slått av en prat med mannen bak systemet. Et system stadig flere mener er det neste store spranget. Ikke bare for buildingSMART og åpenBIM, men for en samlet, global byggenæring.

ProductXchange er i korte trekk et system for digitalisering av de faktiske bestanddelene et bygg består av og informasjon knyttet til den enkelte delen. Denne informasjonen kan omfatte alt fra brannmotstand, innhold av farlige stoffer og nødvendig vedlikehold til når garantier tar slutt og om produkter tilfredsstiller byggets miljøkrav. Informasjonen hentes fra det som finnes tilgjengelig av databaser, knyttes til produktene i BIMen og registreres på byggeplass av den som benytter produktet eller byggevaren, være seg vinduer eller maling, sparkel eller ventilasjonsanlegg. På den måten ligger alt du trenger å vite om bygget  - og de tusenvis av produktene som inngår i det - tilgjengelig i BIMen via noen ytterst få tastetrykk.

– Det er selvfølgelig av høy verdi for de som bygger, myndigheter og alle framtidige eiere av bygget, å vite nøyaktig hva det består av. Systemet setter deg ikke bare i stand til å svare på spørsmål rundt hvilke produkter som er brukt og hvilke egenskaper de har, det gjør også at de stadig mer omfattende dokumentasjonkravene går fra å være et ulystbetont tidssluk til å bli en enkel måte å skaffe seg innsikt på, sier direktør Lars Christian Fredenlund i selskapet coBuilder. Et selskap med en uttalt ambisjon om å effektivisere informasjonsflyten på tvers av hele bygg- og anleggsnæringen med systemer som gjør det enklere for aktørene å treffe hverandre med relevant, ønsket og presis informasjon.

Et markant tidsskille?
Kongstanken bak systemet er å bygge en bro mellom det virtuelle og det fysiske. En bro som er der, men som du verken trenger å forholde deg til eller tenke på. Fredenlund mener at BIM så langt har vært nyttigst i sammenheng med prosjektering.  Når en entreprenør har blitt kontrahert - og man skal begynne med byggingen - har BIMen gjerne havnet i bakgrunnen og i praksis fungert som en avansert arbeidstegning for de spesielt interesserte. Symptomatisk nok er det fortsatt  bare de fem til ti største entreprenørene som har ansatt dedikerte BIM-ressurser.

– Grunnen til at buildingSMART-teknologien sliter med å få det gjennombruddet den strengt tatt burde hatt på et praktisk plan, tror jeg henger sammen med det faktum at  nytten av BIM så langt har ligget i nettopp prosjekteringsfasen. Ute på byggeplassen har de digitale modellene på en måte ikke «gitt» noe tilbake. Med ProductXchange forandrer vi dette. Du kan si at vi skaper en overgang fra det modellerte til det fysiske, en konkretisering fra det prosjekterte til det faktisk bygde, sier Fredenlund.

Telefonen som strekkode-scanner
Det som muliggjør denne konkretiseringen er langt på vei enkelheten dagens teknologi byr på. Gjennom et grensesnitt kalt «coBuilder PRO» kan man scanne strekkoder og legge produkter rett inn i prosjekter i ProductXchange. På den måten kan hver enkelt utøvende fagperson ute på byggeplassen enkelt legge til produkter, og gjøre dataene tilgjengelig for BIMen. Disse dataene knyttes så opp mot det respektive objektet - eller objektene - i den digitale modellen.

– Smarttelefonen gjør det mulig å fotografere og dokumentere prosjektet fortløpende gjennom de ulike fasene, fra alle nivåer og vinkler. Når dokumentasjonen bygges opp underveis i prosjektet på denne måten, forsvinner det mye manuelt arbeid den dagen  prosjektets skal avrundes. Det tar bokstavelig talt bare minutter å logge seg på og overføre dokumentasjonen til sluttkunden. Men det som kanskje er enda viktigere er at BIMen til enhver tid vet hva den består av. Den har på en helt annen måte blitt en intelligent modell. En modell som ikke bare kan svare deg detaljert på kompliserte spørsmål, men også vet hva den mangler og hvor, sier Fredenlund.

BuildingSMART Dataordbok i bunnen
Det Fredenlund og co har gjort er å lage en overgang - en mekanikk - mellom alt dine og dine underleverandørers systemer vet om et gitt produkt og IFC filene som utgjør BIMen, parre denne med et hav av retningslinjer, forskrifter, påbud og krav, og lage «respeter» for hvordan hver bidige, lille bestanddel kan og skal brukes. Når så bruken dokumenteres og lastes opp av den enkelte utøvende på byggeplassen, får man en reell «as-built» modell.
Det som gjør det mulig å distribuere dokumentasjon fra de utøvende, parre den med alle typer relevant digital produktinformasjon, ulike typer kravspesifikasjoner og distribuere den i én og samme databasestruktur, er at systemet er bygd opp etter retningslinjene gitt i  buildingSMART Data Dictonary (bSDD.) I praksis betyr dette at alle som modellerer innenfor standardene for åpenBIM kan nyttiggjøre seg systemet, databasen og informasjonen som ligger på den.

– Uansett hvilket system du måtte ønske å benytte, så kan ProductXchange tilby deg konkretiserende data og muligheten til å berike din BIM. Det eneste kravet som egentlig stilles er at du følger - og relaterer - modellen din til de reglene og retningslinjene som er gitt i  bSDD. La meg også understreke at dette ikke er science-fiction. Dette er et system du kan ta i bruk i dag, sier Fredenlund, som er lut lei av testprosjekter og at «alt skal bli så fint i morra.»

– Skal vi komme noen vei må vi bruke verktøyene vi har for hånda i dag. Vi har fortsatt et stykke å gå før vi når potensialet, men å bruke det vi allerede har i dag vil være et kvantesprang i seg selv, sier Fredenlund.


En BIM med evig liv?
Og det coBuilder har per i dag er ikke småtteri. Hvis vi ser bort fra systemet og konsentrerer oss om dataene, kan vi kort oppsummere at databasen inneholder 80 000 dokumenter, spesifikasjoner, retningslinjer og krav knyttet til miljø, teknisk, FDV, HMS, markedsføring, prosjektering og sertifisering, bare for å nevne de største områdene.

– Vi jobber kontinuerlig med å registrere og oppdatere produktdokumentasjon fra leverandørene. Våre søkeroboter tar seg aldri fri og samler kontinuerlig inn data som løpende blir indeksert, kategorisert og sluset inn. Som ledesnor bruker vi egenskapsettene som ligger i bSDD. På den måten finner du ikke bare enkelt ethvert produkt som er tilgjengelig, lovlig og innenfor byggherrens retningslinjer for kvalitet og pris, du kan lete fram det produktet som er mest hensiktsmessig å bruke i forhold til faktorer som; brannmotstand, sklisikkerhet, u-verdier og lydisoleringsevne, bare for å nevne noen egenskaper. Det er klart at når du og en fremtidig eier har tilgang på så mye nyttig informasjon om bygget, på ett sted, vil BIMen få et langt liv. Antagelig et like langt liv som bygget. Og den vil bli bedre og mer moden etterhvert som produkter og kunnskap oppdateres. For selv om bygget står der går jo verden framover og vi vil jo ikke slutte å oppdatere og utvide. Du kan gjerne si at dynamikken mellom systemet og modellen styrker FDVen over tid. Ja, problemstillingen rundt dokumentering blir langt på vei snudd på hodet. Din mulighet og evne til å rapportere blir et langsiktig redskap for å knytte lojalitetsbånd og kontrollere kvaliteten ned til den minst detalj. Både opp mot den du bygger for og ned til dine underleverandører.  Din evne til å svare på alle typer spørsmål og din rolle som kontinuitetsbærer for gode løsninger, vil gjøre deg til en naturlig samarbeidspartner ved alle fremtidige ombyggings-, reparasjons- og utvidelsesprosjekter, sier Fredenlund.

Sluggerne satset hardt
Fredenlund og coBuilder har ikke kommet dit de er i dag uten svette og hjelp. Blant de som i sin tid satte vesentlige summer på at ideen lot seg realisere, finner vi blant annet europeiske tungvektere som «European Construcion Industry Federation» (FIEC) og «International Union of Painting Contractors» (UNIEP). Førstnevnte representerer byggenæringen i 28 europeiske land og er en av de aller største organisasjonene i verden innenfor bygg-, anlegg og eiendomsnæringen. Til sammen har coBuilder sammen med konsortiet mottatt tett opp i mot 10 millioner euro i støtte til prosjektene ChemXchange og ProductInfoX.  Disse prosjektene har sammen med coBuilders erfaring skapt systemet ProductXchange.
Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) har vært pioneren som har ledet ChemXchange-prosjektet i riktig retning, Fokuset har hele tiden vært på det strenge regimet rundt kjemikalielovgivningen som kom med den Europeiske REACH forordningen. Fredenlund uttrykker at han er ytterst ydmyk og takknemlig for støtten han har fått fra Europa, men sier samtidig at suksessen ikke hadde vært mulig uten det arbeidet Catenda har lagt ned over tid. Ikke minst er det virtuelle produktet «Peregrine» -som ble presentert på buildingSMART Internationals konferanse i München i oktober - en krumtapp sammenhengen.

– Vi så helt fra starten av ChemXchange-prosjektet at det var avgjørende å bygge systemet på en plattform som kommuniserer med åpenBIM på en grunnleggende måte. IFC kan enkelt berikes med informasjon fra eksterne objektbiblioteker og varekataloger. Innenfor IFC og åpenBIM er det norske selskapet Catenda antagelig de som har kommet lengst i verden. Det var derfor naturlig å samarbeide med dem - både finansielt og praktisk - for å skape en plattform som kunne takle kravene og dimensjonene til databasene. Produktet Catenda utviklet har fått navnet «Peregrine» og er valgt som den offisielle «IFD plattformen» på verdensbasis. Peregrine åpner for at alle data vi samler inn rundt produkter lett lar seg knytte til de respektive åpenBIM-objektene, lar seg oversette til alle språk - og tilpasses de enkelte lands særkrav - slik at alle kan nyttiggjøre seg informasjonen. Gjennom Peregrine, vår systematisering av egenskapsettene og stadig mer omfattende databaser, er nå massive mengder data tilgjengeliggjort i et enkelt brukergrensesnitt. Data som tidligere ikke har vært aksessbare. Dette løfter ikke bare byggebransjen inn i en helt ny dimensjon, det forandrer alt, avslutter Fredenlund

- - -


Veien fram til productXchange

1997: CD-ROM
coBuilder AS ble etablert i 1997. Selskapets første produkt var «Arkitektens Produktregister.» Dette CD-ROM baserte produktregisteret var basert på grunnarbeidet på arbeidet til en referansegruppe bestående av arkitektene Niels Torp, Narud Stokke Wiig, Arkiforum og Lysaker Mølle. Produktdatabasen ble bygd på standarden «NS 3451.» Meningen var å gi en samlet arkitektstand oversikt over hvem som leverte hva, mulighet til å bestille brosjyrer, produktdatablad og monteringsveiledninger direkte fra leverandørene.
 
2000: Internett
I år 2000 ble systemet gjort tilgjengelig på internett. Dette førte til at antall brukere av systemet vokste raskt og etterhvert inkluderte brukergrupper som entreprenører, byggmestere, rørleggere, elektrikere, rådgivende ingeniører, byggherrer, kommuner og forbrukere.
 
2001: «Bransjeforeningenes Stoffkartotek System»
I 2001inngikk CoBuilder AS og BNL / TELFO (nå Norsk Teknologi) en avtale om utvikling av et bransjesystem som skulle imøtekomme kravene aktørene i næringen ble stilt ovenfor i forbindelse med bruk av kjemikalier på arbeidsplassen. Dette var starten på «Bransjeforeningenes Stoffkartotek System» - som igjen avr starten på det som noen år senere skulle bli ChemXchange. Systemet utviklet seg raskt til å bli bransjestandarden i byggenæringen.
 
2009: EU prosjektet «ChemXchange» ser dagens lys
For å løse utfordringer innenfor kjemikaliehåndtering og innsamling av produktdokumentasjon for produkter i Norge og Europa ble prosjektet ChemXchange påbegynt. Målet var å tilby den europeiske byggenæringen et skreddersydd, rimelig, brukervennlig, elektronisk informasjonssystem for kjemisk informasjon. ChemXchange skulle legge til rette for kjemisk risikovurdering, kjemisk kommunikasjon oppover og nedover i leverandørkjeden, samt kjemikaliehåndtering. EBA – Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg har vært samarbeidspartner, koordinator og pådriver.
 
2012: ChemXchange blir europeisk standard
ChemXchange prosjektet materialiserer seg og tok over for BASS i Norge, og endrer navn til ChemXchange. Systemet blir våren 2013 presentert for en rekke europeiske land, og får en meget varm velkomst. Lille Norge har ved hjelp av EBA klart å sette en europeisk bransjestandard. Konsortiet bak ChemXchange blir kontaktet av REA (EUs organ for EU prosjekter) og får beskjed om at prosjektet skal markedsføres som et «Best practice» prosjekt. 
 
2013: EU prosjektet ProductInfoX
Det samme Europeiske konsortiet som sto bak ChemXchange prosjektet får finansiering av EUtil å videreføre arbeidet som er startet.  Prosjektet er med på å styrke ChemXchange etablering i andre EU land. I 2013 brukes ChemXchange av samtlige større entreprenører i Norge, og over 2 300 bedrifter er brukere. coBuilder PRO presenteres som et mobilt verktøy for bransjen, og er en integrert del av ChemXchange
 
2014: ChemXchange endrer navn til ProductXchange
1. januar 2014 endrer systemet navn til ProductXchange som løser en rekke nye oppgaver knyttet til Byggevareforordningen som innføres i Norge. coBuilder integrerer alle sine systemer med bSDD som vil gi fremtidens byggninger et helt nytt «digitalt byggverk».  ALLE systemer som støtter bSDD vil kunne benytte seg av systemet.

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar