Hva har Obamas «Hvite hus» og buildingSMART til felles?

Nettsider bygd på Drupal!

Som du kanskje har lagt merke til har vi fått splitter nye nettsider. Layout og det underliggende systemet er bygd på den åpne og robuste plattformen Drupal. En plattform også President Obamas whithouse.gov benytter. Layouten er inspirert av The Guardian. Med dette har vi fått en av de sikreste, mest fleksible og brukervennlige løsningene for nettpublisering, som finnes.

– Å bruke en åpen plattform for buildingSMART.no var et naturlig valg i og med at vi alltid har kjempet mot proprietære løsninger og lukkede systemer. I og for seg ble dette valget tatt for noen år siden, men da vi skulle ha nye nettsider og et mer brukervennlig grensesnitt, var det naturlig å videreføre satsningen på Drupal som plattform. Ikke bare er den åpen og gratis for alle, den er helt og holdent bygd på åpen kildekode og globalt dugnadsarbeid. Helt i vår ånd, sier Morten Iversen, informasjonsrådgiver i buildingSMART Norge.

Mer enn en CMS
Drupal er ikke bare et fleksibelt og oppegående CMS (Content Managing System.). Det er også et fullstendig rammeverk for utvikling av webapplikasjoner. Det er med andre ord ikke tilfeldig at President Obama, BBC, Stanford University, Verdensbanken, Universal Music og Intel benytter akkurat denne plattformen for sine nettsider.

– Drupal er bygd på åpen kildekode i henhold til GNU/GPL-lisensen. Dette betyr at alle har rett til å tilpasse programvaren uten begrensninger, noe som gjør at nettsiden kan tilpasses helt etter kunden sine behov. Mens kommersielle publiseringsløsninger utvikles av at lite antall programmerere, utvikles og vedlikeholdes Drupal av tusenvis av brukere og utviklere. Denne bredden og stabiliteten i utviklingsmiljøet til Drupal er kanskje hovedårsaken til dens suksess. Vi pleier i å illustrere Drupals fleksibilitet ved å si at de fleste CMS-er er som Playmo; de er flotte å se på, har et glatt og strømlinjeformet ytre, men det er begrenset hva du makter å bygge med dem. Drupal - på den andre siden - er som Lego-klosser. Du kan bygge akkurat hva du vil, i det omfanget du måtte ønske, sier Ylva Hustedt, prosjektleder i selskapet Wild Web, selskapet som har stått for den praktiske tilretteleggingen og gjennomføringen i forhold til buildingSMART Norges krav og spesifikasjoner. 

Brukervennlig og enkelt
Ifølge utvikler Gunnar Mathisen i Wild Web gjør Drupals fleksible arkitektur, løsningen enkel og kjapp å lære seg å bruke. Selv for de som aldri tidligere har publisert på internett. Man kan enkelt  konfigurere et oppsett som passer til den eksisterende arbeidsflyten. På denne måten blir ikke løsningen bare kraftig og fleksibel, den blir ytterst brukervennlig. På grunn av de mange og fleksible modulene til Drupal kan man på relativt kort tid utvikle store og avanserte websider.  Mange av Drupals utviklere bruker også Drupal som utgangspunkt for å teste ny teknikk som dukker opp. Det fører til at funksjoner blir tilgjengelig i Drupal flere år før de når en del andre plattformer.

– I Drupal kan man opprette innholdstyper med akkurat de feltene og den workflowen man måtte ønske og er derfor perfekt for sider med brukergenerert innhold. Kommentarløsninger, forum og avansert tilgangskontroll ligger i selve kjernen. Du kan bygge på med ny funksjonalitet som kommuniserer med denne kjernen, og alle andre moduler i systemet.  Mange av modulene har dessuten en en «abstrakt» arkitektur, slik at bruksområdene er nærmest uendelige. Systemet har dessuten et tydelig og godt utviklet API. Noe som gjør at avansert funksjonalitet - for eksempel i forhold til å skape et lettfattelig brukergrensesnitt til den kommende «buildingSMART Norge Håndboka» kan oppnåes med minimale mengder kode, sier Mathisen.

–  Vi i Wild Web har hatt en veldig god arbeidsprosess og en flott kommunikasjon med buildingSMART under hele arbeidet med websiden, noe vi håper skal komme alle brukene til gode når det nye nettstedet nå tas i bruk, avslutter Hustedt.

Vekt: 

-17

Skriv ny kommentar