Fra ugress-spire til orkidé:

En sjelden blomst fyller ti år

buildingSMART Norges røtter krongler seg langt tilbake i forrige årtusen, ja faktisk helt tilbake til det herrens år 1996. Det nærmer seg strengt tatt ett 20. års jubileum hvis vi skal pirke. Noe vi velger å ikke gjøre i denne omgang. For det ble en hyggelig «mimrestund» i slutten av desember.

I referatet fra møtet i «Norges Byggstandardsiseringsråd» den 26. august 1996 - ført i pennen av Kjell Ivar Bakkmoen - står det da heller ikke et pip om buildingSMART. Det er «Norsk IAI forum» som stiftes. Selv om det på dette tidspunkt fortsatt er langt fram, kan man allerede i dette dokumentet skimte konturene av spiren som skal vokse og modnes til det vi i dag kjenner som buildingSMART Norge.

En flyktig spore
At jorda BIM-frøet ble sådd i var av førsteklasses kvalitet hersker det liten tvil om. Blant de som denne sensommermorgenen var samlet på møterommet til Norges Byggstandardsiseringsråd finner vi foruten nevnte Bakkmoen, Tore Haugen fra prosjektet «Samspillet i Byggeprosessen,» IGPs Jørg Lonsedahl, Rune Jørgensen fra DDS og Pål Eskerud fra Focus Sofware. Øverst på møtets agenda sto uten tvil valg av representanter til dannelsesmøte i det Nordiske Chapteret av IAI som gikk av staben to - 2 dager - senere. Bakkmoen og Eskerud ble sendt. Om de tok toget vites ikke, men det framgår tydelig av referatet at møtepapirene måtte ettersendes per fax. Det er også grunn til å anta at møtet ikke var videre lystbetont. Eller som det heter i referatet;

«I samsvar med det moderate ambisjonsnivået med hensyn til hvor mye vi skal forsøke å påvirke det internasjonale arbeidet, var det enighet om at Norge foreløpig ikke ønsker spesielle verv i det nordiske styret.»

En nordisk løvetann i orkideenes rike
Til tross for sparsommelig vanning, manglende gjødsling og lite lys, spirer buildingSMART-frøet utover siste halvdel av nittitallet og den lille gruppen entusiaster øker sakte men sikkert både i antall og engasjement. Snart har spiren vokst til en liten, viltvoksende og ustoppelig grasrotbevegelse.  En grasrotbevegelse som under det noe vage mottoet «IAI - Integrerer BA-prosessen gjennom et felles språk» ankommer Singapore i 2003 for å ta nærmere i øyesyn hvordan et tankesett, parret med åpen teknologi og markedets skarpeste verktøy makter å spleise tradisjonell kode fra mange kilder til én teknologisk, mangefasettert orkidé. Under stillehavets sol får den nordiske løvetannen næring (mest i form av Tiger pilsner skal vi tro «røtternes» egne bilder) til å uformelt stifte buildingSMART Norge og i gledesrus avtale en rekke banebrytende aktiviteter.    
   
BuildingSMART-prosjektet 2005-2009
Det var imildertid først i 2005 at «buildingSMART-prosjektet» ble etablert. Primært finansiert av Innovasjon Norge og under Jøns Sjøgren fra Boligprodusentenes ledelse. Dette prosjektet bidro til utvikling av en rekke IDM- og IFC-grensesnitt i norske applikasjoner. Noe som igjen bidro til å øke bruke av buildingSMART. Da prosjektet ble avsluttet som planlagt i 2009 var fundamentet - som dagens organisasjon og sekretariat bygger på - etablert.
   
Av den grunn er ikke turen til Singapore det egentlige startskuddet for buildingSMART i Norge, men denne legendariske turen oppfattes av «røttene» som den viktigste milepælen for å forme den organisasjonen vi i dag kjenner som buildingSMART Norge. Den sammensveisede gjengen som en gang sensommeren ´03 tuslet av singapoore-flyet på Gardermoen er kjernen som for all ettertid vil bli husket for å ha løftet buildingSMART fra en viltvoksende grasrotbevegelse til dagens strømlinjeformede, stålblanke virksomhet.

(Ugress er ugress. Vi nevner derfor bevisst ingen navn her. For; MANGE har bidratt med MYE. Ingen nevnt, ingen glemt. Dere vet hvem dere er og hva dere har bidratt med, verken dere eller deres innsats kan noensinne lukes vekk fra buildingSMART Norges historie...)

Takk for ti fine år, vi gleder oss de til de ti som kommer.


 

Vekt: 

-17

Skriv ny kommentar