Daglig leder har ordet:

- Med buildingSMART skal landet bygges

BIM som begrep er kommet for å bli. Stadig fler velger å benytte seg av buildingSMART i sine prosjekter og vi ser at bruken sprer seg til andre typer prosjekter og går dypere og bredere inn i verdikjedene. Vi ser samtidig en vesentlig forskyvning i hvorfor teknologien benyttes. Tidligere var det å benytte åpne standarder et ideologisk valg eller et krav, enten fra det offentlige eller fra byggherre. I dag er valget rent pragmatisk. Ikke så rart i grunnen. Alle vil vel helst bruke det beste verktøyet? For IFC blir ikke bare stadig tettere implementert i de markedsledende applikasjonene, også innsikten i hvordan vi i praksis utnytter potensialet i buildingSMART-teknologien øker proporsjonalt med utbredelse, bruk og utnyttelse.

Standardisering - et fundament for innovasjon
Begrepet «standardisering» blir av mange progressive sjeler oppfattet som tørt og kjedelig. Begrepet kobles sjeldent til det noe mer catchy  «innovasjon.» Det er synd, standardisering er nemlig den næringsrike jorden innovative løsninger skal vokse i. Makter vi ikke å bli enig om et solid, felles fundament for hvordan vi skal behandle, kommunisere, integrere og nyttiggjøre oss objektbasert informasjon, vil det aldri bli attraktivt - verken økonomisk eller teknologisk - å utvikle effektive løsninger. Uten et solid, felles fundament vil det rett og slett ikke eksistere et «marked.»

Hvis vi skulle driste oss til å plukke et eksempel fra en helt annen del av den teknologiske sfæren er det fristende å trekke fram telefoni: Hadde vi ikke hatt et felles og robust «transaksjonsystem» i bunnen som regulerte hvordan samtaler, data og tekstmeldinger blir håndtert, ville det ikke bare bli langt mer komplisert å kontakte hverandre. Mobiltelefonen - og alt det ytterst elegante den gjør for oss  - ville aldri fått den utbredelsen den i dag har.

Standardisert samhandling er nøkkelen
«buildingSMART Norge Guiden» tar høyde av seg til å bli det ene verktøyet som samordner alle de krav som stilles til - og i forbindelse med - bruk av åpenBIM i ett prosjekt. Samordning og én entydig spesifikasjon av krav betyr at objektbiblioteker, oppsett av IFC import og eksport vil bli helt likt for alle programvareleverandører. For deg betyr det at du trenger å bruke vesentlig mindre tid på å «kommunisere» BIM'en hit og dit, inn og ut, og heller bruke tiden din på å levere eksellent faglige innsats. For prosjektene - og ikke minst for samfunnet som sådan  - vil dette bety bedre håndtering av usikkerhetsmomenter og økt ressurseffektivisering, på alle plan.  Og «buildingSMART Norge Guiden» er bare begynnelsen. For hvem kan i dag ane hva som vil oppstå av spennende initiativer og gode ideer til effektiviserende tiltak den dagen vi på landsbasis blir enige om hvordan vi kommuniserer BIM oss i mellom?

Stay tuned!

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar