Spar 14 kroner kvadraten per år i vedlikeholdskost!

ÅpenBIM for FDV sparer deg for millioner

En amerikansk rapport viser at det er store penger å spare for den som aktivt benytter åpenBIM som basis for sitt FDV-arbeid. Nå, og i et langsiktig perspektiv. Jo tidligere du begynner implementeringen, desto større besparelse.

I rapporten «Cost Analysis of Inadequate Interoperability in the U.S. Capital Facilities Industry» (NIST GCR 04-867), utført av «The U.S. National Institute of Standards and Technology» (NIST) slås det ettertrykkelig fast at åpenBIM er en avgjørende faktor for å lykkes med sitt FDV-arbeid. Ikke bare viser rapporten hvordan en god BIM kan være en drivende kraft for det praktiske FDV-arbeidet, den viser også hvordan en oppegående modell er nøkkelen til å opprettholde bygningsstandarden og gi en betydelig kostnadsreduksjon i løpet av livssyklusen. Undersøkelsen går faktisk så langt som å tallfeste besparelsen. Har du ikke enkel tilgang på FDV-dokumentasjon koster dette deg gjennomsnittlig $ 0.23 per «square foot» - noe som kjapt regnet over i norske mål vil bety mer enn fjorten kroner per kvadrat - av forvaltet areal i året.

For et bygg på 20 000 m2 sett i ett tredveårsperspektiv tilsvarer det en unødvendig kostnad på nærmere åtte og en halv million kroner!

Mye ikke regnet inn
Til tross for voksne besparelser, er det mange kostdanssluk som ikke er regnet med i undersøkelsen.  Foreløpig er det derfor faktorer som de følgende som utgjør hovedbasis for forfatternes minusregnestykke: 

  • Arbeidskostnader knyttet til garanti-reparasjoner på byggeiers regning
  • Arbeidskostnader knyttet til oppsporing av FDV-data på ymse plattformer
  • Arbeidskostnader knyttet til sjekk av faktiske forhold før reperasjoner og vedlikehold
  • Arbeidskostnader knyttet til framskaffelse av dokumentasjon på byggets faktiske bestanddeler
  • Arbeidskostnader knyttet til komplisert energiberegning som følge av manglende data


Fler og større kostnader
Formålet med å definere en BIM for styring, måling og optimalisering av livssyklusen er å sikre at den nødvendige informasjonen finner veien fra design og konstruksjon til drift og vedlikehold. En BIM kan i denne sammenhengen automatisere opprettelsen av lister over installert utstyr, inventar og de benyttede løsningene.
Building Information Management (en alternativ måte å skrive ut forkortelsen BIM på) gir deg en informasjonintensiv, objektbasert, intelligent og parametrisk, digital framstilling av bygget,  tilpasset behovene for forvaltning, drift og vedlikehold. Med en FDV-BIM har du mulighet til å visualisere og simulere alle prosesser og rutiner. Du kan generere presise lister innholdene byggets bestanddeler, utstyr og inventar. Og du kan kartlegge, loggføre og planlegge alle typer regelmessig - og uregelmessig -vedlikehold. En FDV-BIM gir deg en tydelig sammenheng mellom selve bygget og objektene det inneholder. Ethvert BIM-objekt vet jo HVA det er og HVOR det er.

Kjenner sin oppgave
Med en utvidelse for funksjon vet objektet plutselig også hva det GJØR. En BIM-applikasjon for FDV kan da gi eksakt informasjon om sammenhenger, styringsforhold og bruksområder for ulike komponenter i bygget. For eksempel at rom 1, 2, 3, får friskluft fra lufteventil 21, eller at elektrisiteten i rom 4 og 5 kommer fra panel L1. På denne måten kan FDV-BIMen «fange» opp sammenhenger og data fra de komponentene som inngår i bygget ditt, og relatere denne informasjonen - og objektdataene - til bygget. For eksempel kan hver stikkontakt, eller elektriske panelovn, vite hvilken sikringsboks den tilhører og hvilket ledningsnett den får strøm fra.

Kontroll på detaljnivå
EcoDomus-analytikerne gjennomførte en undersøkelse relatert til det hensiktsmessige i å implementere «component-level» lister i FDV-BIM’en. Dette er lister som inneholder alle komponenter og alt utstyr forbundet med både preventivt vedlikehold og ikke-preventivt vedlikehold, uten å gå inn på fortløpende leveranser av forbruksmateriell. En slik komponentliste ville for eksempel kunne inneholde lyspunkter, sikringsbokser og ledninger, men ikke lyspærer og støpsler. (Etter EcoDomus’ oppfattning er denne typer lister så langt det er hensiktsmessig å gå for eksisterende bygg uten å ty til destruktive skritt for å finne ut hva som befinner seg bak vegger og under gulvene i bygget ditt.)
Resultatet av undersøkelsen viser blant annet at det gjennomsnittlig tar 1,7 timer å finne informasjon relatert til en gitt arbeidebestilling hvis informasjonen skal graves fram manuelt. Et tilsvarende søk i en BIM-basert, godt utfylt komponentliste, tar fem til ti minutter.
I et livssyklusperspektiv blir det mange, mange tusen timer spart, selv i ett bygg av moderat størrelse.

Forebygg kollektiv alzheimer
At kompetanse forsvinner er et tilbakevendende problem i de fleste virksomheter. Selv byggeiere som er flinke til å holde på sine medarbeidere, mister med tiden viktig kompetanse og virksomhetskritisk hukommelse fordi nøkkelpersoner innenfor drift, vedlikehold og ledelse går av med pensjon, rykker opp i hierarkiet eller skifter jobb, for eksempel.
Som byggeier kan du langt på vei eliminere dette hukommelsestapet ved å gjøre BIM til virksomhetens hub og overordnede verktøy for håndtering av FDV-data. Da blir all informasjon - fersk og historisk - lett tilgjengelig for hele organisasjonen i all fremtid. Ikke minst blir det langt lettere å lære opp arvtakere til de ulike rollene og dele informasjon på tvers av virksomheten.

Kan vi snart kvantifisere alt?
Det er fortsatt vanskelig å tallfeste hva dårlig forvaltning og drift av et gitt bygg koster når det kommer til et sykefravær som følge av dårlig arbeidsmiljø, eller den fysiske og psykiske belastningen som følger med et dårlig inneklima. Det er dog ikke vanskelig å se for seg at også denne typen kostnader kan utgjøre en variabel i det store regnestykket om ikke lenge.
Det er vel heller ikke vanskelig å enes om at et godt forvaltet bygg er et bedre bygg å både bo og jobb i?

FDV-applikasjon som «hyllevare?»
Selv om ikke all funksjonalitet er på plass ennå - og slett ikke alle organisasjoner er helt klare til å ta skrittet inn i elektronisk styrt drift, vedlikehold og forvaltning - finnes det allerede FDV-applikasjoner og systemer på markedet. Ja enkelte har faktisk allerede vært her lenge.

– Vi har hatt fokus på optimering av drift og vedlikehold i mer enn 20 år. I løpet av denne tiden har applikasjoner, styringsystemer og ikke minst den tilgjengelige datateknologien blitt stadig mer raffinert. I dag benyttes av mange ledende organisasjoner for fasilitetsforvaltning i Europa. Bruk av våre løsninger har vist seg å redusere driftskostnaden med opptil på 30 prosent. Mye av denne gevinsten hentes ut i form av forbedret effektivitet i arbeidspraksis, mer effektive metoder og dypere forvaltnings prosesser, sier Gunnlaugur B. Hjartarson, direktør i MainManager Norge.

ÅpenBIM i bunnen
Funksjonaliteten i det modulbaserte systemet er allerede ganske imponerende. Du kan blant annet styre prosjekter og servicekontrakter sentralt, utføre kostnadsanalyser på tvers av avdelinger og på den måten forbedre kostnadsbevisstheten ned på grasrotnivå. Du kan sette opp en årlig budsjettplan for HELE porteføljen din og på den måten effektivisere arbeidet gjennom ressurs- og budsjettprioriteringer i forhold til hvor skoen trykker mest. Du kan måle prestasjoner, overvåke kostnader og sjekke ytelsen til dine støttetjenester. Gjennom definerte, elektroniske arbeidsmetoder kan du håndtere alle arbeidsbestillinger, styre rapporteringsprosesser for hendelser og administrere årlige kontrakter for interne og eksterne tjenester, bare for å nevne noen bruddstykker av den allerede eksisterende funksjonaliteten. INTET av dette hadde vært mulig uten åpenBIM i bunnen.

– Det er helt avgjørende for oss å benytte prinsippene for buildingSMART-metodikken. Dette gir våre kunder frihet nå og i fremtiden. Ved å benytte IFC og IFD som basis sikrer vi at den jobben som gjøres i design- og konstruksjonsfasen, senere kan benyttes i vedlikeholds- og driftfasen. Vi har lagt ned mye tid og innsats for å definere hvilken informasjon som registreres hvor og hvordan denne legges inn i «bunnen» av BIMen. Hele denne jobben er gjort i nært samarbeid med Catenda. Noe som ikke bare sikrer en smertefri digital overføringsprosess, det sikrer også at du får tilgang til at dine data i Catendas mange smarte og stadig mer sofistikerte «oppslagsverk,» sier Hjartarson.

Tilgjengelig over alt
Så snart BIM-modellen er klar, kan nøkkelinformasjon importeres til MainManager via åpenBIM. Denne «nøkkelinformasjonen» vil typisk inkludere detaljert data om etasjer, rom, ulike soner, hvilke bygningsystemer som ligger hvor og hvilken funksjon de har i forhold til romplanen. Etter selve overføringen vil  3D-representasjonen av BIM-modellen være synlig i «MainManager» og kan benyttes som støtteverktøy i drifts- og vedlikeholdsprosessen herfra. Informasjonen som ligger i BIMen din kan du bruke til blant annet å sende ut arbeidsordre i forhold til oppgaver og avvik. Du kan også ta frem bilder og visualisere statusen for en gitt del av en bygning. Du kan når som helst hente ut tilleggsinformasjon utover de data som ble importert til MainManager i BIMsync. Når data oppdateres ett sted vil den være tilgjengelig i både i modellen og i MainManager. Selv om løsningen ikke er helt klar fra Catendas side ennå, vil du etter det vi erfarer i løpet av den nærmeste fremtid kunne plukke ned hele ditt «oppslagsverk» - inneholdende alle historiske data og faktiske bygningsatributter - på smarttelefonen uansett hvor du måtte befinne deg.

– Brukervennlighet er - slik vi ser det - en avgjørende faktor for hvor vellykket en applikasjon er. Ikke bare må funksjonene være enkle å forstå, de må også være kjappe å lære seg å bruke. Med et web-basert grensesnitt unngår vi å måtte installere noe på brukerens enheter. Alt den enkelte trenger er en browser, et brukernavn og passord, sier daglig leder og grunnlegger av Catenda, Håvard Bell, selskapet bak BIMsync. Applikasjonen som gjør dette mulig.



- - -

NOEN ÅPENBARE FORDELER MED FDV-BIM:

BIM for FDV gir store fordeler til en rekke av de impliserte parter i en driftsfase av et bygg. Både på lang og kort sikt. Under følger noen av disse fordelene. I løpet av den nærmeste fremtid vil denne listen utvilsomt utvides med nye fag og nye fordeler. Det er med andre ord ingen grunn til å vente med implementeringen. Jo tidligere du starter, desto større gevisnter vil du høste.

  • FDV-BIM eliminerer gjentatte turer til den samme lokaliseringen for å utføre tilfeldig bestilt vedlikeholdsarbeid ved å fremskaffe korrekt informasjon om hva som skal repareres, hvor arbeidet skal skje og hva som møter deg der FØR du forlater kontoret.
  • FDV-BIM reduserer vedlikeholdskostnader knyttet til en rekke hastereperasjoner. Ved en lekkasje VET du for eksempel hvilken kran som skal skrues av og hvor, i løpet av sekunder.
  •  FDV-BIM på håndholdte enheter kan framskaffe all ønskelig dokumentasjon på stedet, og kostbare arbeidstimer renner ikke ut på veien til og fra kontorer og arkiver for å grave fram papirbaserte manualer, tegninger og instruksjoner.
  • FDV-BIM gi røkt presisjon innenfor energisimulering og dermed et mer nøyaktig bilde av hvor energien forsvinner i et gitt bygg
  • FDV-BIM reduserer - og i mange tilfeller eliminerer - kostnader knyttet til å re-dokuemntere et bygg. Med en FDV-BIM har du alltid det du trenger av dokumentasjon, når du trenger det.

 

Vekt: 

-16

Skriv ny kommentar