Daglig leder har ordet:

Sviktende kontingent-innbetaling tvinger fram organisatoriske endringer

BuildingSMART International sliter med å få inn kontingentene. Når flere medlemsland ikke ser seg i stand til å skyte inn kontingenten blinker varsellampene. En annen og mer fleksibel medlems-tilknytning tvinger seg fram.

BuildingSMART International sliter med å få inn kontingentene. Til tross for verdensomspennende suksess med våre standarder, verktøy og formater, er det fortsatt bare 14 nasjonale avdelinger som inngår i «buildingSMART International.» Når flere av disse ikke ser seg i stand til å skyte inn kontingenten som er satt til skarve $ 25 000 i året - et tall som er godt under 4 prosent av buildingSMART Norges omsetting - blinker varsellampene faretruende. En annen og mer fleksibel medlems-tilknytning tvinger seg fram.

Trenger penger til profesjonalisering

Opprettelsen av et dedikert, internasjonalt sekretariat har vaiet som en rød klut på toppen av styrets agenda lenge. For det er et faktum at dersom buildingSMART International skal være i stand til å ta spranget fra en ideell, dugnadsbasert grasrotbevegelse, til å bli en profesjonell aktør, trengs det økonomiske midler. Ikke mye, men nok.  

For å sitere noen av de norske som har sittet i det internasjonale styret: «Det må være noen som tar telefonen og svarer på mail. Noen må ha fullt fokus på buildingSMARTs interesser når de våkner om morgenen.» Dette er ikke bare viktig, det er en naturlig del av modningen. Dersom denne utviklingen uteblir, er jeg stygt redd for at buildingSMART som organisasjon dør ut. At alt det gode arbeidet som er lagt ned over tid, vil være forgjeves.

Sviktende rekruttering

Internasjonalt har man i en årrekke derfor jobbet for å øke antall nasjonale under-avdelinger. Avdelinger som sammen skulle gi et etterlengtet økonomisk løft. Et løft som kunne sørge for ytterliger profesjonalisering og et dedikert, internasjonalt sekretariat. Veksten har imidlertid uteblitt. I kombinasjon med den sviktende betalingsevnen hos de nåværende medlemmene, fører dette til at styret i den internasjonale organisasjonen så smått har begynt å lukte på andre modeller for organisering og tilknytting.  

En aktiv, profesjonell og internasjonal aktør

I fjor ansatte buildingSMART Internasjonal av den grunn en fungerende direktør: Richard Petrie. Petrie har skissert en transformasjon hvor buildingSMART blir en oppegående, profesjonell aktør som ikke bare er i stand til å utvikle verdens beste standarder for en hungrende, internasjonal næring med internasjonale behov, men også en aktør som aktivt involverer seg i - og finansieres gjennom - konkrete prosjekter. Prosjekter som vil gi erfaring og innsikt som vil berike oss alle i fremtiden. 

For å komme opp på et nivå hvor et slikt perspektiv i det hele tatt er realistisk, må en profesjonell stab på plass. En stab i form av et «sekretariat» slik vi kjenner det fra vår egen vellykkede prosess med å bli mer profesjonelle for noen år siden.

Prosessen allerede i gang

På buildingSMART Internationals nylig avholdte årsmøte ble det derfor besluttet å opprette en mulighet for å tegne «internasjonalt medlemskap.» Skreddersydd de mange, store internasjonale organisasjonene som er medlemmer i flere avdelinger og som ønsker å samle sin deltagelse i en sterk og handlekraftig, internasjonal organisasjon. 

Dette vil naturlig nok gå ut over de nasjonale kontingent-inntektene. For å kompensere dette potensielle bortfallet av inntekter vil de lokale avdelingene få tilført midler fra internasjonalt hold. Det er altså ikke snakk om en sentralisering, men rett og slett en annen finansieringsmodell. Målet er - og blir - å lage optimale åpne standarder, felles metoder og almene verktøy som skal gavne og berike byggenæringen. Globalt og lokalt. 

Kryss fingrene

Lykkes denne operasjonen mot formodning ikke, kan det se stygt ut for den etterlengtede - og strengt tatt nødvendige - styrkingen av den sentrale, internasjonale organisasjonen. I et slikt scenario vil det hvile på de få, veletablerte, lokale avdelingene å sikre fremdrift, finansiering og gjennomføring av internasjonale prestisje-prosjekter som for eksempel «.IFC» og «bS Dataordboken.» 

Inntil videre får vi krysse fingrene for at muliggjøringen av er internasjonalt medlemskap generer midlene som skal til for å opprette et globalt sekretariat. Jeg er viss på at det vil gagne oss alle, på sikt.

God sommer!

 

 

 

 

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar