Daglig leder har ordet:

- Den som har hodet over vann, ser bare toppen av isfjellet

Er åpenBIM og buildingSMART-metodikken de beste verktøyene vi har for hånden når det kommer til å seire i kampen mot den stadig mer omfattende - og stadig mer alvorlige - kriminaliteten som i år har rystet byggenæringens grunnvoller? 

Kan det være slik at de ytterst alvorlige symptomene vi ser i form av sosial dumping, faktura-juks og annet økonomisk snusk, egentlig bare er toppen av isfjellet? At de ytterst uoversiktlige forholdene, krattskogen av aktører og de enorme pengesummene som er i omløp, har gjort vår bransje til et fluepapir for tungt kriminelle individer og organisasjoner? 

Jeg syns rapporten «Enkelt å være seriøs» er en god start på et viktig arbeid. BNLs ekspertutvalgs mandat var egentlig ikke større enn å vurdere tiltak for å sikre kvalitet og redusere problemene med useriøse og dårlig kvalifiserte foretak i byggenæringen. På bakgrunn av mandatet er ikke rapporten skuffende. Jeg klarer imidlertid ikke helt å delta i den øredøvende jubelen som har blitt innspillet til del. Delvis fordi jeg syns den bare anskueliggjør toppen av isfjellet, og delvis fordi virkemidlene som blir foreslått fortoner seg noe gammeldagse og lite egnet til å ta ondet ved roten. 

For å la det være sagt med en gang; jeg verken tror eller mener at åpenBIM er løsningen på alle problemer i denne verden. Men at prosjekter og organisasjoner som bruker åpenBIM er preget av transparens, ærlighet og felles lønnsomhet, i alle ledd, er vanskelig å komme i fra. Det er også - etter mitt skjønn - et faktum at i de prosjektene som benytter åpenBIM, buildingSMART-metodikken og prinsippene for LEAN Construction, har man en helt annen «dybde.» Ikke bare ser man tydelige hvilke utfordringer man vil møte ute på byggeplassen, man ser også mye lenger inn i fremtiden. Ja stadig oftere faktisk helt fram til den dagen byggene skal jevnes med jorden. Hvor nyttig kan ikke et slikt perspektiv være i kampen mot den tunge, organisierte - og ofte internasjonale - kriminaliteten?

Bruken av åpenBIM ute på byggeplassene forutsetter store investeringer i både i teknologi og i kompetanse hos menneskene. Det er min påstand at de virksomhetene som legger store ressurser i å heve sine ansatte opp til det kompetansenivået buildingSMART-metodikken krever, neppe er de samme som fallbyr sine medarbeideres arbeidstimer til et nivå det lukter slaveri av. De høy-kompetente virksomhetene er jo tjent med å konkurrere på kvalitet, ikke pris. Min oppfatning er at en ren, lønnsom, moderne og rettferdig byggeplass, er kapital- og kompetanseintensiv. Den drives lovlig og i henhold til solide, etiske retningslinjer. Ikke for å være snill, men fordi det lønner seg. 

Som du vil oppdage - dersom du tar deg tid til å lese sakene i denne månedens nyhetsbrev - vil det å innføre åpenBIM i prosjektene gjøre det langt vanskeligere for oppdragsgivere å påstå at de ikke «visste» at deres entreprenører og underleverandør ikke drev innenfor lovens rammer. I en verden hvor alt blir transparent vil kameraderi, store enkelt-ytelser, juks med materialer og slave-lignende arbeidsforhold ikke bare bli meget synlige, de vil kunne kobles direkte til kontrakter og dermed til spesifikke virksomheter og personer. 

Hvis vi skal få luket ut de som nå ødelegger renomméet til en hel næring, så må vi ønske moderniseringen velkommen. Jakten på effektivisering skal ikke handle om presse prisen på arbeidskraften og materialene ned. Effektivisering handler om en sunn og dyp respekt for byggene vi reiser, ressursene vi bruker og verdiene som skapes gjennom vårt felles arbeid.  

Sett i et slikt perspektiv blir det vanskelig å gå utenom BIM når det kommer til bekjempelse av en kriminalitet som har fått lov til å bite seg så alt for godt fast.

Steen Sunesen

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar