Store mørketall i byggenæringen

Vanskelig å konkurrere som seriøs aktør

«Det er dessverre i byggenæringen det står verst til. Det anslås at nesten en tredel av omsetningen er svart,» sier skattedirektør Hans Christian Holte i en Aftenposten-kronikk 25. september. For oss som lever tett på byggenæringen, er et slikt anslag ikke overraskende.  Rapporten «Enkelt å være seriøs» kommer med forslag til hvordan ramme det de mener er den groveste kriminaliteten. 

Skattedirektør Holtes kronikk er en av mange kommentarer og innspill som har kommet de siste par måneden med bakgrunn i stadig mer omfattende og alvorlige kriminalsaker i den norske byggenæringen. Det foreløpige - og mest konkrete - innspillet kommer fra et ekspertutvalg nedsatt av Byggenæringens Landsforening (BNL.) På tampen av sommeren leverte utvalget rapporten «Enkelt å være seriøs» på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD.) 

– Det må bli enklere å velge seriøse aktører når man er kunde, og vite hvem man kan stole på. Det må gjelde både for oss som enkeltpersoner som skal bygge en bolig eller for en kommune som skal bygge ny skole, sa kommunal og moderniserings-minister Jan Tore Sanner, da han mottok rapporten utarbeidet av BNLs ekspertutvalg. Et utvalg som blant annet har sett på hvilke tiltak som kan sikre kvalitet og redusere problemet med useriøse aktører og dårlig kvalifiserte foretak i bygge- og anleggsnæringen. 

JAN TORE SANNER: Vil jobbe for å videreutvikle den sentrale godkjenningsordningen
– Å bygge hus er den største investeringen mange av oss gjør igjennom livet, da er kvaliteten på håndverket viktig. Nå skal vi lese hva næringen foreslår, sa Sanner som verken vil kommentere tiltakene, deres mulige effekt eller rekkevidden av dem, men gjør det samtidig klart at han vil jobbe for å videreutvikle den sentrale godkjenningsordningen i regi av «Direktorat for byggkvalitet,» og gjøre dette til et anerkjent, nasjonalt kvalitetsstempel.  

Er det manuelle kontroller vi trenger?

Opposisjonsleder Jonas Gahr Støre er åpen for at man må se på informasjonsflyt, innhenting av data og registrenes tilgjengelighet. Til journalist Frode Aga i ByggIndustrien sier han blant annet:

– Det er en utfordring at de som er useriøse og kriminelle er svært avanserte. De er dyktige innenfor sin nisje, noe som gjør det enda vanskeligere for de som vil være seriøse. Jeg tror det vanskeligste er å gjøre det attraktivt og naturlig å være seriøs. Det krever at vi tenker nytt. Vi på myndighets-siden må blant annet se på hvordan de ulike etatene jobber på tvers og hvordan vi kan få bedre flyt mellom dem og registrene. Utvidelsen av kravene til ID-kort – som sier mye om person og bakgrunn – er et interessant forslag, sier Støre.

For lite, for sent?

PÅ BNLs hjemmesider heter det at: «Rapporten er utarbeidet på bakgrunn av at dagens obligatoriske lokale godkjenning bortfaller og at regjeringen har varslet at dagens sentral godkjenning skal videreføres som en frivillig ordning.» Det er med andre ord ikke nødvendigvis kriminaliteten man først og fremst vil til livs, men å minimere skadevirkningene av at disse to sentrale godkjenningene forsvinner. Dette har også daglig leder i buildingSMART Norge, Steen Sunesen, bitt seg merke i.

– For meg kunne det vært virket mer naturlig å ta tak i de gode erfaringene man har fra byggeplasser som bruker åpenBIM og støtter seg på prinsippene for LEAN Construction. All erfaring viser at dette er høy-kompetente byggeplasser hvor det i overveiende grad satses på at flinke, høytlønnede arbeidstagere. Arbeidstagere som skaper en høyere, bygningsmessig kvalitet i alle ledd. Jeg tror dette i seg selv hindrer mange former for kriminalitet, ikke bare det som er knyttet til HMS og underbetaling av arbeidskraft. På en byggeplass hvor samhandlingen er tuftet på LEAN Construction og åpenBIM vil det dessuten være langt vanskeligere å jukse med mengder, «slurve» til seg ekstraarbeid, stjele utstyr og materialer. åpenBIM og LEAN Construction bidrar til høy transparens, på alle nivåer i en hvilken som helst sammenheng, sier Sunesen, som mener at åpenBIM også har noen ess i ermet når det kommer til digitale verktøy som - med litt tilpassing og tilgang på de riktige databasene - kunne håndtert det kontrollregimet BNLs ekspertutvalg skisserer.

En mulig vei videre

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, er mannen som har ledet ekspertutvalget. Han deler langt på vei Sunesens syn, men mener at åpenBIM og prinsippene for LEAN Construction er for umodne til å tas i bruk på dette nivået. At verktøyene ennå ikke er klare. At det ville kreve alt for mye av det offentlige å tilpasse sine registre for å integrere dem i et helhetlig elektronisk system for kontroll, registrering og oppfølging.

– Jeg er en stor tilhenger av buildingSMART-metodikken og åpenBIM, men det er ikke det det er snakk om nå. Det vi har prøvd å løse i innstillingen er å lage solide kontrollmekanismer for «skjæringspunktet» mellom virksomhetene og menneskene som utgjør byggeplassen. Det har jeg liten tro på at LEAN Construction og buildingSMART-metodikken kan bidra til å løse, sier Jæger.

Offentlig samordning

PER JÆGER: «åpenBIM og LEAN Construction er for umodne til å tas i bruk på dette nivået.»
Sentralt i rapporten «Enkelt å være seriøs» står punktene om samordning og samhandling mellom offentlige registre og databaser. Disse må ifølge utvalget gjøres lettere tilgjengelige for politi og «sentral godkjenningsmyndighet.» Det foreslås blant annet at det skal kreves et fornyet og forbedret id-kort som skal kobles opp mot disse registrene i sanntid. At buildingSMART teknologien kan spille en rolle i denne sammenhengen, en gang i fremtiden, ser Jæger ikke bort fra.

– Jeg tror buildingSMART-teknologien har potensialet i seg. Den kan være en vei videre. Standarder som på den ene siden gir oss et helhetlig verktøy for prosjektering og oversikt over de komponentene - også menneskene som inngår - i en byggeprosess vil bli stadig nyttigere, men jeg tror ikke det kan løse alt. For å få integrert den dataen som kreves må jo infrastrukturen være på plass. Det er den ikke. Ikke engang «data-dictionary’en» er helt ferdig. Vi har noen av begrepene på greip, men vi har enda ikke blitt enig om hva de skal inneholde og hva vi skal fylle dem med, sier Jæger.

Ser du for deg en virkelighet der elementene, verktøyene og forslagene dere kommer med i «Det er enkelt å være seriøs» kan integreres med den «virtuelle byggeplassen» tuftet på åpenBIM, LEAN Construction og tilhørende verktøy?

– Ja det kan jeg, men det vi nå har gjort er å prøve å komme den dype kriminaliteten til livs gjennom å fjerne gleden og enkelheten i å opptre useriøst. De som er seriøse skal få det enklere, og de useriøse vanskeligere. Dette går jo på den enkelte virksomhet, og i ytterste konsekvens på den enkelte arbeidstager. Holdningsskapende arbeid og bedre kontroll vil være viktig for å få til den ønskede endringen. buildingSMART, IFC og IFD handler mer om selve prosjekteringen. Å dra våre forslag inn i den sammenhengen tror jeg ikke er hensiktsmessig, avslutter Jæger

 

FAKTA: 

Her følger et sammendrag av BNLs ekspertgruppes forslag til tiltak mot arbeidslivskriminalitet i byggebransjen:

  • Fornyet og forbedret id-kort koblet opp mot offentlige registre i sanntid.
  • Ny sentral godkjenning for foretakene.
  • Enkel registreringsordning for arbeider som profesjonelle gjør på Kartverkets seeiendom.no
  • Målrettet og samordnet kontroll og tilsyn. Opprettelse av nytt førstelinjetilsyn og forsterket faglig tilsyn.
  • Samordning og samhandling mellom offentlige registre.
  • Offentlig informasjon må gjøres lettere tilgjengelig.
  • Foreta en gjennomgang og evaluering av om regler om taushetsplikt/personvern på områder der det i dag er begrensninger på innsyn.
  • Offentlige innkjøpere må kunne stille andre hensyn herunder krav til skatte og HMS-attest, lønns- og arbeidsvilkår, lærlingordning og livssykluskostnader.
  • Det offentlige må bidra til å fremme seriøsitet i anskaffelsesprosessen ved å etterspørre andre kriterier enn bare lavest mulig pris.
  • Det offentlige må stille klare krav til aktørene i kontraktskjeden i det enkelte prosjekt og vurdere kontraktskjedens lengde.
  • Det offentlige må tildele kontrakter til foretak med nødvendige kvalifikasjoner.
  • Ny Sentral Godkjenning vil kunne gi tilgang til å sjekke bedrifter og kvalifikasjoner i foretakene og trygger kjøp og salg av boliger.
  • Innfør ROT-fradrag etter svensk modell.
  • Politiet må prioritere etterforskning av svart arbeid.
  • Sett i gang stor kampanje rettet mot forbrukerne; slik velger du seriøse håndverkere.

 

Du kan laste ned og lese hele rapporten her.

Tekst: Morten Iversen

Vekt: 

-19

Skriv ny kommentar