BuildingSMART Norge legger lista for Europa

åpenBIM og IFC blir europeisk fellesstandard

I begynnelsen av desember ble det gjort kjent at en bredt sammensatt, europeisk arbeidsgruppe anbefaler at buildingSMART-metodikken, åpenBIM og IFC bør legges til grunn for fremtidens europeiske fellesstandarder.

FJÆR I HATTEN: Skulle vi lykkes med å innføre åpne europeiske standarder for BIM, har vi oppnådd svært mye mener Øyvind Rooth.
Det har lenge vært et mål at Europa i framtiden skal ha et sett av felles åpne standarder for BIM. At disse nå sannsynligvis blir bygd på de norske standardene er selvfølgelig gledelig, men ikke fryktelig ovveraskende. Norge har siden 80-tallet ledet arbeidet med å utvikle internasjonale standarder for åpenBIM, og er antagelig det landet som ligger lengst fremme i arbeidet med å skape en helhetlig, konsistent og solid infrastruktur for kommunikasjon på frie og åpne formater.

– Dette er en fjær i hatten for Standard Norge, buildingSMART Norge og for oss i direktoratet, sier fagdirektør Øivind Rooth i avdeling for bygg og byggeprosess i Direktoratet for byggkvalitet (DIBK,) på direktoratets nettsider. Fagdirektøren har selv - gjennom ByggNett-strategien - vært en pådriver for forenkling og digitalisering av byggesektoren. 

– Skulle vi lykkes med å innføre åpne europeiske standarder for BIM, har vi oppnådd svært mye, sier Rooth.

Vil øke produktiviteten

Per i dag er det mange, store, internasjonale programvare-leverandører som på ulike nivåer har maktet å låse tusenvis av brukere til «sine» formater. Dette er  leverandører som eksisterer i et konkurranseforhold til hverandre. Deres dominans har ikke bare hemmet informasjonsutvekslingen mellom fag, modeller og aktører, den proprietære tankegangen har også effektivt hindret den mangfoldige, brukerstyrte innovasjonen. Dersom buildingSMART Norges standarder for åpenBIM og IFC blir innført i Europa, kan byggenæringen i hele sin kompleksitet langt enklere utveksle data mellom prosjekter, fag og landegrenser, uten kunstige barrierer. 

STOLT OG YDMYK: Steen Sunesen i buildingSMART Norge er svært fornøyd med at åpenBIN og IFC finner gehør ute i Europa
– Felles, åpne systemer og formater vil gi en helt annen og langt bedre måte å organisere datastrømmen på. Med åpenBIM og IFC vil alle kunne skreddersy løsninger som støtter prosessene i den enkelte virksomhet, i den respektive prosess. Ikke slik det har vært for mange aktører fram til nå hvor man typisk nok har måttet kappe av seg fingrene for å få tvunget hånden ned i hansken, sier daglig leder Steen Sunesen i buildingSMART Norge. 

Omfattende arbeid

Det var i april i år at Standard Norge tok initiativ til det første europeiske arbeidsmøtet for å utrede mulighetene for å homogenisere informasjonsflyten i den europeiske byggenæringen. Oppslutningen om initiativet viste seg å være stor og mer enn 35 delegater fra 16 land meldte seg på, og arbeidet har nå munnet ut i en anbefaling av buildingSMART Norges åpne standarder og formater blir de gjeldende for hele Europa. Man er riktignok ikke helt i mål ennå. Forslaget må først formelt behandles av europeiske «Comité européen de normalisation» (CEN,) , men ette ralle solemerker vil en teknisk CEN-komite bli opprettet over nyttår. En komite med mandat til å standardisere informasjonsflyten..

– Den tekniske komiteen vil bli et beslutningsorgan med et utstrakt mandat. Med denne CEN-komiteen på plass, har jeg stor tro på at vi vi vil se  åpne standarder basert på åpenBIM og IFC i hele Europa. Ikke minst fordi CEN ser på dette som en veldig interessant måte å legge til rette for et felles, europeisk marked innen byggsektoren. I og med at vi allerede er såpass langt fremme i Norge vil dette kunne bety svært mye for den norske byggenæringen. Ikke minst vil det skape muligheter for å utvide markedene norske aktører opererer i, avslutter Sunesen.

Den nye CEN-komiteen er ventet nedsatt i løpet av februar. Norge er nominert til å lede arbeidet.

Tekst: Morten Iversen

Vekt: 

-15

Skriv ny kommentar