VM i 3D, digital byggmodellering på åpne formater:

«Prosjekt nytt østfoldsykehus» kåret til verdensmester i åpenBIM

«Prosjekt nytt østfoldsykehus» (PNØ) ble den 27. oktober tildelt prisen «Heroes of Interoperability’ award» for årets beste åpenBIM-prosjekt. Den nylig initierte prisen deles ut av buildingSMART International og er det nærmeste en global byggenæring kommer et verdensmesterskap i åpenBIM. 

– Dette er en svært gledelig nyhet som viser at vårt arbeid bærer frukter og har blitt lagt merke til langt utover landets grenser, sier direktør for avdeling «Bygg og Eiendom» i Helse Sør-Øst RHF Steinar Frydenlund, som også leder prosjektstyret for PNØ.

Ingenting kommer av seg selv

Frydenlund forteller at de var tidlig ute med å kreve bruk av åpenBIM på tvers av prosjektet. Fra 2012 har bruk av åpenBIM vært et bastant krav for samtlige utbyggingsprosjekter i regi av Helse Sør-Øst RHF. Grunnen er ifølge direktøren at man ved flere anledninger har sett hvordan åpenBIM gir positive effekter og synergier for mer enn å høyene kvaliteten på de ferdige byggene. 

– åpenBIM strømlinjeformer bruker-prosessene, gir oss langt bedre styring og dypere kontroll på selve produksjonsprosessen, dessuten har vi svært mye å hente innenfor forvaltning og drift av bygningsmassen. Nå og langt inn i fremtiden. Det er klart at når fordelene blir så mange - og ikke minst store -  er det viktig at vi som en stor offentlig byggherre går foran og sikrer at de riktige kravene stilles allerede i utgangspunktet. Bare på den måten kan vi sikre våre interne arbeidsprosesser og at våre mange leverandører innretter sitt arbeid etter standardene for åpenBIM og buildingSMART-metodikken, sier Frydenlund.

Lurer du på hva åpenBIM faktisk er og hva teknologien kan gjøre for deg, prosjektene og samfunnet? Ta deg fire minutter og få en skikkelig innføring her.

Høythengende pris

Prosjektdirektør Dag Bøhler i PNØ er også ytterst fornøyd med at prosjektet er tildelt denne prisen. Spesielt tatt i betraktning det tunge og omfattende arbeidet som er lagt ned i prosjektet for å realsiere bruk av åpneBIM i virkelig stor skala. 

– Prisen er en stor inspirasjon. Da anbuds-konkurransen om rådgivertjenester til prosjektet ble utarbeidet la vi til grunn at modellbaserte verktøy på åpne standarder skulle tas i bruk bredt og benyttes aktivt i alle faser av prosjektet. Ikke bare stilte vi krav om bruk av åpenBIM, vi signaliserte også tydelig vår ambisjonen om at åpenBIM skulle heve kvaliteten og effektivisere arbeidsprosessene. At vi får denne prisen viser at vi har lykkes med å utvikle en komplett åpenBIM. Jeg tror at realiseringen av «åpenBIM på nettbrett» - en løsning vi fikk utviklet i 2013 - er et viktig moment for at den digital-modellen nå kan gjøres tilgjengelig «nedover» og ut på byggeplassen. Vi tar med oss mange verdifulle erfaringer med åpenBIM inn i nye prosjekter, erfaringer jeg er viss på kommer til å heve våre kommende prosjekter til nye høyder, sier Bøhler.

ÅpenBIM og spillteknologi, et lykkelig ekteskap? Slik har man utnyttet tilgjengelig teknologi for å strømlinjeforme brukerprosessene FØR sykehuset tas i bruk>

Fortjent og slett ikke uventet

At Norge markerer seg som verdens absolutt fremste innen den pågående - og omfattende - digitaliseringen av byggenærigen overrasker ikke daglig leder i buildingSMART Norge, Steen Sunesen. 

– Dette er ingen tilfeldighet. Det generelle kompetansenivået innen den norske næringen er meget høyt. Viljen til endring og investering demonstreres igjen og igjen. MEN; når konfettien er feid bort og sjampisen fordøyd bør vi se på alvoret i situasjonen. At vårt teknologiske forsprang vil vare er nemlig ikke gitt. Jeg skulle ønske at Norge hadde en mer uttalt og aggressiv eksportstrategi for å «selge» vår kompetanse og produkter på det internasjonale markedet. Den norske regjeringen spesielt - og byggenæringen generelt - burde ta lærdom av det britene gjør. England holder på å suse forbi resten av Europa av den enkel grunn at de har samlet seg om en strategi for å legge om den engelske byggenæringen til å bli den mest konkurransedyktige i verden. Etter min oppfatning er derfor denne seieren - uansett hvor søt den måtte være - ikke en anledning til å hvile seg på laurbærene. Denne seieren burde være en fane å samle seg om i kampen for bedre konkurranseevne og en gylden fremtid for norsk byggenæring. Vi snakker tross alt om vår aller største, landbaserte næring, avslutter Sunesen.

Tekst: Morten Iversen

Vekt: 

-19

Skriv ny kommentar