BuildingSMARTs Studentpris ’15:

Oppgave om robotteknologi tok kaka!

Per-Kristian Westermann og Halvard Sletvold - begge studenter ved Høgskolen i Gjøvik (HIG) - stakk av med buildingSMARTs utdanningspris for sin avsluttende prosjektoppgave om åpenBIM og robotteknologi utført ved årsstudiet i BIM ved nevnte høgskole.

Per-Kristian Westermann og Halvard Sletvold, fra Høgskolen i Gjøvik (HIG) har i samarbeid med nLink programmert en standard, én-armet robot til å bore hull i tak ut fra IFC.
buildingSMART Norge har i flere år jobbet for å støtte og motivere studenter og utdanningsinstitusjoner som underviser og benytter åpenBIM for å sikre økt kompetanse og jevn tilflyt av talenter innen fagfeltet vårt. Utdanningsprisen er i så måte ment som et  tydelig signal om at studentoppgaver er en kilde til oppdatert kunnskap og bredere utnyttelse av løsninger tuftet på åpenBIM. 

Les intervju med vinnerne på HIGs nettsider 

Effektiviserende boring i tak

Westermann og Sletvold har i samarbeid med nLink programmert en standard, én-armet robot til å bore hull i tak ut fra en åpenBIM-modell. Dette er tidkrevende og belastende arbeid som foregår langt over skulderhøyde, og som mang en lærling nok vil bli glad for å slippe på sikt. Gledelig er det derfor at teknologien ikke bare virker, roboten borer minst fem ganger så raskt som et menneske. 

– Måten vi har anvendt BIM i dette prosjektet er nyskapende. Vi har allerede merket oss at flere har snappet opp dette, vi håper det kan bli økt fokus på å finne nye bruksområder for boreroboter i byggenæringen, sier de to på HIGs hjemmesider.

Innovativ og fremtidsrettet

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «BIM og robotteknologi er en svært innovativ studentoppgave. Oppgaven viser faglig god innsikt og visjoner utover det kjente. Den viser bredden i BIM - og betydningen av digital informasjon, og til mulighetene for informasjonsflyt mellom prosjektering og byggeplass. Bruk av robotteknologi går utover det tekniske og fokuserer på automatisering og industrialisering, i tillegg til at den inkluder LEAN og HMS perspektivet på en moden måte. Oppgaven er utført som ett reelt case og er ett godt eksempel på samarbeide mellom utdanningssted- Høgskolen i Gjøvik, Vintervoll as som krevende kunde og gründerbedriften nLink as som utvikler boreroboten. Faglig tilnærming håndterer problemstillingen på et abstrakt / prinsipielt nivå på en balansert måte, samtid som problemene løses på et praktisk nivå. Den viser tekniske utfordringen knyttet til dagens bruk av borerobot og IFC basert informasjonsoverføring mellom prosjektering og borerobot. Et interessant funn er identifisering av «hull» som selvstendig objekt i IFC datamodellen.»

Vi gratulerer! 

Vekt: 

-16

Skriv ny kommentar