Daglig leder har ordet:

Vårt ansvar at norske standarder for åpenBIM blir europeisk minstemål

 

For et år siden holdt Standard Norge første møte i den europeiske arbeidsgruppen som skulle utrede mulighetene for å harmonisere digital informasjonsflyt i den europeiske BAE-næringen. Standard Norge har i flere år jobbet for å få til dette.

Oppslutningen om initiativet viste seg å være stor. Mer enn 35 delegater fra 16 land meldte seg på. Forslaget er nå formelt behandlet av europeiske «Comité européen de normalisation» (CEN.)  I begynnelsen av april ble det stemt over opprettelsen av en teknisk komité. Det «norske» forslaget vant med stort flertall. Faktisk stemte ingen imot. Komiteen har fått navnet «CEN/TC 442 BIM.» Opprettelsen av komiteen er en fjær i hatten for Standard Norge, buildingSMART Norge og DiBKs fagdirektør Øivind Rooth, mannen som har ledet arbeidet så langt.

Etablering av felles europeiske standarder er en demokratisk prosess hvor det stemmes over standardforslagene. Det er imidlertid opp til de enkelte, deltakende land å fremme forslag til  standardene og stille med tilstrekkelige ressurser for å gjennomføre arbeidet i etterkant. Og det er i dette arbeidet at den reelle innflytelsen på hva som standardiseres ligger. Enkelte land er da også allerede svært engasjerte og i full gang med å sikre at nettopp deres nasjonale interesser blir ivaretatt gjennom standardiseringsarbeidet. Vi må derfor passe oss for å hvile på laurbærene. Ja, vi er kommet langt, men det viktigste arbeidet ligger fortsatt foran oss.

At europeiske BIM standarder blir bygd med mest mulig nordisk dominans er etter mitt syn svært viktig for alle. Norge har siden 90-tallet ledet arbeidet med å utvikle internasjonale standarder for åpenBIM, og er antagelig det landet som ligger lengst fremme i arbeidet med å skape en helhetlig, konsistent og solid infrastruktur for kommunikasjon på frie og åpne formater. Nordisk innsikt i digitalisering - uten profilering av sær-norske interesser - kan bidra til at et felles, europeisk marked blir konkurransedyktig på det globale markedet.

Den tekniske komiteen vil bli et beslutningsorgan med et utstrakt mandat. Med komiteen «CEN/TC 442 BIM» på plass, har jeg stor tro på at vi vi vil se åpne standarder basert på åpenBIM og IFC i hele Europa. Ikke minst fordi CEN ser på dette som en veldig interessant måte å legge til rette for et felles, europeisk marked innen byggsektoren. I og med at vi allerede er såpass langt fremme i Norge vil dette kunne bety svært mye for den norske byggenæringen. Ikke minst vil det skape muligheter for å utvide markedene norske aktører opererer i.

Dersom buildingSMART Norges standarder for åpenBIM og IFC blir innført i Europa, kan byggenæringen i hele sin kompleksitet langt enklere utveksle informasjon mellom prosjekter, fag og landegrenser, uten nasjonale barrierer. For å få til dette er det imidlertid helt avgjørende at vi tar ansvar,  kommer med de beste forslagene og setter av tilstrekkelig med ressurser for å gjennomføre arbeidet.

Engasjer deg i dag. Europa trenger og fortjener Norges aktive bidrag med BIM-standardiseringen.

Steen Sunesen

 

 

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar