DiBKs Øivind Rooth:

Enstemmig valgt til å lede «CEN/TC 442 BIM»

Standard Norge og buildingSMART Norge har i samarbeid med norsk byggenæring jobbet lenge for å etablere en europeisk komité for å utvikle felles europeiske standarder for åpenBIM. Denne komiteen er nå opprettet. Den nye europeisk standardiseringskomitén har fått navnet CEN/TC 442 BIM.

Komiteen hadde sitt første møte første møte i Brussel 16. september. Det har vært bred interesse i Europa for dette arbeidet. Noe gjenspeilet seg i at 44 personer fra 15 land deltok på møtet. Standard Norge, som allerede var tildelt sekretariatet, hadde nominert Øivind Rooth fra DiBK, som leder av komiteen. Han ble enstemmig valgt.

Dette er vi svært fornøyde med. Norsk lederskap av den europeiske komiteen er en vesentlig suksessfaktor for å sikre ønsket utvikling av de åpne standardene for BIM i hele Europa.

På møtet vedtok komiteen en forretningsplan i form av et strategidokumen )som nå skal sendes til CEN for endelig godkjennelse.

De «norske» standardene blir europeiske 
I arbeidet med å få etablert en europeisk komité har det norske åpenBIM-miløet vært opptatt av at de mest sentrale internasjonale standardene (ISO) må gjøres til europeiske standarder.
Dette er viktig for å unngå at det utvikles motstridende nasjonale standarder i Europas mange land. Det er derfor positivt at komiteen på sitt første møte ble enige om umiddelbart å starte arbeidet med å adoptere sentrale ISO-standarder til europeiske standarder.

Standardene det gjelder er:

  • ISO 16739:2013 - Industry Foundation Classes
  • ISO 29481-1 Building Information Modelling - Information Delivery Manual - Part 1 Methodology and Format
  • ISO 29481-2 Building Information Modelling - Information Delivery Manual - Part 2 Interaction Framework
  • ISO 12006 Building Construction - Organisation of Information about Construction Works - Part 3: Framework for object oriented information

Arbeidsgrupper opprettet

For det videre arbeidet i komiteen ble det vedtatt å foreløpig etablere fire arbeidsgrupper:

  • Working Group 1 Strategy and Planning, som skal ledes av Storbritannia 
  • Working Group 2 Exchange information, som skal ledes av Tyskland 
  • Working Group 3 Information Delivery Specification, som skal ledes av Østerrike 
  • Working Group 4 Support Data Dictionaries, som skal ledes av Frankrike

Møtes neste gang i Norge
CEN/TC 442 BIM vil ha tre møter i året i en oppstartsfase. Det neste møtet skal holdes i Oslo i februar 2016.

Ønsker flere norske deltakere
Norsk deltakelse i de ulike arbeidsgruppene vil være viktig for å sikre norske interesse i de standarder som kommer til å påvirke vårt arbeide i hele Europa. Det er ikke mange land som har kommet til nivå at de vet at åpne standarder (f.eks. IFC) fungerer i prosjekt. Den erfaring har de nordiske lander og det er verdifult i samarbeidet. Det er i arbeidsgruppene at det egentlige utviklingsarbeid foregår. Hvis man har interesse for å å treffe den fremste ekspertise i Europa innen BIM er det en god måte å bygge internasjonalt nettverk, utveksle erfaringer og påvirke arbeidet i positiv retning. 

I Norge vil arbeidet i CEN/TC 442 følges av den nasjonale speilkomiteen SN/K 257 BIM-standardisering i Standard Norge. Norske eksperter som ønsker å delta aktivt inn i arbeidet, enten i de europeiske arbeidsgruppene eller som medlem i den norske speilkomiteen, oppfordres til å ta kontakt med Standard Norge eller buildingSMART Norge.

Vekt: 

-17

Skriv ny kommentar