Daglig leder har ordet:

Sammen står vi sterkere

Helt siden oppstarten av buildingSMART Norges sekretariatet i 2010, har vår organisasjon - med alle støttespillere, partnere og medlemmer - lagt vår samlede kompetanse og tyngde bak kravet om at digitaliseringen av BAE-næringen må foregå på åpne standarder i et transparent og oversiktlig miljø. 

Vi har løpende etablert brukergrupper som i skrivende stund representerer så og si alle fag innen bygg og anlegg. I løpet av de siste årene har også stadig flere deler av næringen blitt representert. Blant mange eksempler kan følgende med fordel nevnes; produktinformasjon, varehandel og infrastruktur, som alle har fått sine respektive brukergrupper.

Brukergruppene møtes i regi av buildingSMART Norge for utarbeide - og bli enige om - én felles, åpen og fornuftig tilnærming til digitaliseringen, sett fra det enkelte fags synsvinkel. Resultatet av arbeidet er en felles standard som gjør det mulig for alle å kommunisere presist, lettfattelig og enkelt på tvers av fagbarrierer, villnisset av plattformer og en voksende mengde applikasjoner. Nasjonalt og internasjonalt.

Dette arbeidet har gjort oss til en etablert og dypt integrert del av næringen. Som et resultat av samarbeidet har næringen blant annet fått tilbake: kurs, brukersertifisering og en nasjonal standard for BIM-krav gjennom bSN Guiden, for det enkelte fag.

At buildingSMART Norge er foreningen som organiserer digitaliseringen, er noe «alle» vet må til. For at næringen skal møte kravene til effektivitet, soliditet og bærekraft må vi løfte samlet. Dette er grunnen til at buildingSMART Norge finnes. Det er også grunnen til at vi blant annet har samarbeidsavtaler med «Direktoratet for Byggkvalitet» og «Prosjekt Norge.»

Vi er imidlertid ikke alene om å ville koble og forenkle næringen. I løpet av de siste seks årene har aktiviteten i forbindelse med digitaliseringen av BAE-næringen sakte men sikkert økt på mange fonter. Dette er riktig og viktig.

At nye digitaliserings-initiativer starter uten å inkludere buildingSMART Norge anser jeg som et sunnhetstegn. I dette viktige arbeidet sitter ingen på fasiten og å utfordre etterhvert velkjente metoder og tenkemåter, vil alle tjene på. Dette er noe historien har vist oss gang på gang.

Det er derfor forståelig at noen faller for fristelsen til å utvikle sine prosjekter «i skjul» for buildignSMART Norge. Åpenhet er ikke bare krevende, åpenhet er blottstillende og forpliktende, åpenhet kan avsløre strategier og metodikk. Dessuten er det gjerne slik at desto flere personer som dras inn i et prosjekt, jo mer tidkrevende blir det. Det er heller ikke vanskelig å forstå at man er redd for at den etablerte autoriteten - i dette tilfellet oss - skal overta regien og «kuppe» utviklingsprosjektet.

Dessverre har vi i den senere tid sett at flere av disse lukkede prosjektene kommer til kort og ramler i fallgruver som et samarbeid med oss kunne ha forhindret. Enten det er på grunn av dårlig forankring, sviktende samsvar med etablerte standarder, en oppfatning om at man må kjempe om begrensede ressurser eller manglende realisme i implementeringen. Dette er fallgruver man rimelig enkelt kunne unngått dersom det aktuelle prosjektet hadde koordinert seg med det etablerte miljøet; oss.

Fordelene vi tilbyr er et nettverk som lytter til ideene, som kan kommet med korrigeringer og innspill. De kan få tilgang på et bredt kontaktnett. Et kontaktnett med en enorm samlet kompetanse, dyp kjennskap til standarder og erfaring i praktisk bruk og implementering.

Min oppfordring er derfor; kom og snakk med oss. Vår dør står alltid vid åpen for den som måtte ønske å bidra eller trenger hjelp. Vi lytter, løfter og bidrar. Kommer du til oss med et initiativ som er samsvarende med vår grunnleggende filosofi om transparens og bruk av åpne standarder, skal du finne hjelp og støtte. Og vi garanterer at du skal få beholde regi og kontroll hvis du vil det.

Det å inkludere buildingSMART Norge kan være nettopp det som skal til for å løfte en knakende god idé til å bli en robust, praktisk løsning som lar seg implementere. Og står det på finansiering har vi gode kontakter og lang erfaring med det også.

Jeg kan med stor sikkerhet si at ikke et eneste prosjekt så langt har tapt på å samarbeide med buildingSMART Norge.

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar