Daglig leder har ordet:

Alle SKAL med!

I Aftenposten lørdag 4 desember gikk president Alexandria Algard i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) hardt ut mot Statsbyggs krav om at arkitektkonkurransen til nytt Viking-museum skal leveres på åpenBIM. NAL mener at den mulige nytteverdien for byggherre og jury, ikke står i rimelig forhold til det store, ekstra ressursforbruket knyttet til å levere tegninger på åpenBIM. Dette vekket en lang og omstendelig debatt på Facebook og på fagbladet Byggeindustriens nettsider.

Debatten viser skuffende nok at vi fremdeles har ett godt stykke igjen før en samlet bygg-, anlegg- og eiendomsnæring drar lasset sammen og i samme retning. Vi som allerede jobber med åpenBIM - inkludert en rekke medlemmer jeg har snakket med - rister oppgitt på hodet over disse bakstreverske holdningene. Vår iherdige innsats de siste årene, sammen med et utrettelig utviklings- og standardiseringsarbeid blant våre medlemmer, har ført til at mange nå anser bruk av åpenBIM som standard. Diskusjonen handler ikke lenger om hvorvidt man skal bruke åpenBIM, men hvordan prosessene kan optimaliseres.

Mange flinke eiere, brukere, utøvende og offentlige aktører kan etterhvert metodikken, og ønsker krav om bruk av åpenBIM i alle faser velkommen. Men som debatten dessverre viser; er store deler av næringen fortsatt ikke med. Det må vi gjøre noe med. Skal vi etablere åpenBIM som det «normale» for planlegging, bygging, forvaltning, drift, vedlikehold og utviklingen av våre bygg, må alle med. For å få til det må vi fortsette å engasjere og skape debatt. Vi må vise fordelene og mulighetene for nye brukergrupper. Det er ikke nok at våre standarder er relevante, etterspurt, enkle, lett tilgjengelig og møter næringens krav, vi må også nå ut med vårt budskap til de som enda ikke er i folden.

Av den grunn er det svært gledelig å se at en debatt som denne vekker et enormt engasjement. Da vi delte Aftenpostens innledende artikkel på vår Facebook-side kom det mange gode og kvalifiserte kommentarer, kommentarer som skapte en debatt vi sjelden har sett maken til. I løpet av to dager var det kommet inn 39 innlegg, 116 kommentarer og 1300 klikk på innlegget. Ett innlegg som nådde drøyt 13 000 mennesker. Da vi noen dager senere publiserte Steen Sunesens klokkeklare tilsvar i bygg.no, gjentok debatten seg med enda høyere temperatur, enda flere likes og enda flere delinger.

ENORMT ENGASJEMENT: Å nå ut til så mange, med et så klart og tydelig budskap, er i seg selv viktig for å få med de mange som fortsatt sitter på gjerdet og vegrer seg mot å ta i bruk åpenBIM.

Jeg tror det vil være viktig for buildingSMART fremover å nå ut til enda flere gjennom slike engasjerende debatter. God informasjon, kvalifisert dialog og en glassklar tydelighet på at vi er kommet for å bli, vil være en vesentlig faktor for å nå vårt mål om at åpenBIM blir det naturlige og normale valget i alle prosjekter. Hos alle aktører. I alle faser.

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar