Stor suksess for studentseminar:

Hvor blir det av offentlige læreplaner i åpenBIM?

Fagskolen i Oslo og Akershus samlet 270 studenter og en lang rekke profesjonelle virksomheter til sitt årlige - og brått voksende - BIM-seminar. Med så stor interesse fra både studenter og en samlet byggenæring er det nå flere som spør seg hvorfor kunnskapsdepartementet ikke er på banen.

Fokuset for årets seminar var praktisk bruk av åpenBIM. I tillegg til en rekke eminente foredrag var det lagt opp til at studenter og de respektive virksomhetene kunne mingle og knytte kontakt på et informasjons-torg. En form som har vist seg svært effektiv når det kommer til å skape relasjoner mellom en næring i beit for kloke BIM-hoder og studenter på jobb-jakt.

TIDLIGERE BIM-STUDENT: Jon Inge Tveitehaug har selv vært BIM-student på fagskolen og fikk jobb tre måneder før han var ferdig. (Foto: Magnus Edvardsen)
– Jeg har selv vært BIM-student på fagskolen og fikk jobb tre måneder før jeg var ferdig. Nå er jeg her for å gjøre oss kjent i miljøet, men også fordi dette er en svært interessant arena for oss å rekruttere dyktige fagfolk, sier Jon Inge Tveitehaug (25) som i dag jobber i Betonmast.

Imponert sjef
En av de som hadde tatt turen opp til Kuben Yrkesarena på Risløkka for å holde foredrag var påtroppende daglig leder Anstein Skinnarland i BuildingSMART Norge, organisasjonen som ivaretar, utvikler og forvalter de ulike formatene og verktøyene som til daglig går under samlebetegnelsen åpenBIM.

– Det er veldig bra at det holdes et studentseminar som samler studenter, lærekrefter fra utdanningsinstitusjonene og næringen. Dette gir oss, entreprenører og prosjekterende mulighet til å formidle at det er viktig å engasjerer seg i utvikling og bruk av åpenBIM og at det er et skrikende behov for kompetansen studentene tilegner seg i næringen, sier Skinnarland.

Utdanning, en sentral strategisk brikke
For buildingSMART Norge har utdanning være et tungt satsningsområde siden 2009. Organisasjonen har i dag en dedikert ressurs som bistår utdanningsinstitusjoner og studerende med studieopplegg og læreplaner.

FORNØYD LEDER: daglig leder i building SMART. Anstein Skinnarland, syns det er positivt at det holdes et studentseminar som samler studenter, lærekrefter fra utdanningsinstitusjonene og næringen. (foto: Magnus Edvardsen)
– Byggenæringen står midt i en krevende omstilling. I en svært nær fremtid vil all informasjon kommuniseres digitalt og behandles innenfor rammene for åpenBIM. Næringen trenger av den grunn utdanningsinstitusjoner som kan bidra med kompetanse og dyktige kandidater. Det er selvfølgelig gledelig at det finnes fremoverlente personer på enkelte utdanningsinstitusjoner som har tatt tak i dette, men det er på ingen måte nok. Vi henger rett og slett etter. Dette er et alt for krevende og omfattende område til å bli overlatt til næringen selv, sier Skinnarland, som gjerne skulle sett at Kunnskapsdepartementet kom på banen med offentlige læreplaner for fagskoler, høyskoler og universiteter.

– ÅpenBIM trenger ikke nødvendigvis å være et eget fag. Som en del av en moderne og digitalt fokusert fagutdanning, burde åpenBIM imidlertid være en selvskreven del, sier Skinnarland.

Riktig og viktig
Per i dag har tre av fagskolene på Østlandet – Fagskolen Oslo Akershus (FOA), Fagskolen Tinius Olsen og Fagskolen i Østfold – tilbud om utdanning innen åpenBIM og sentrale verktøy. På FOA er det to BIM-linjer; installasjon og konstruksjon. Begge linjene, som er en ett-årig påbygging innenfor fagene bygg- og elektro, går det nå til sammen 40 studenter. Dette er imidlertid ikke i nærheten av nok til å møte etterspørselen i næringen. 

MANGE HADDE TATT TUREN: Fagskolen i Oslo og Akershus samlet 270 studenter og en lang rekke profesjonelle virksomheter til sitt årlige - og brått voksende - BIM-seminar, men hvor er kunnskapsdepartementet? (foto: Magnus Edvardsen)

– Fagskolene tilbyr i dag den mest omfattende BIM-utdanningen i Norge. Flere av Norges høyskoler underviser også i en viss grad i BIM, men der er metodikken mindre tydelig og i større grad sporadisk spredt til andre fag. På tre fagskoler, FOA, FTO og ØF er det BIM-tekniker-linjer som drives etter prinsippene for åpenBIM. Jeg savner at myndighetene gjør som i Storbritannia og setter krav til bruk av åpenBIM ved samtlige utdanningssteder som driver med tekniker-, ingeniør- og arkitektutdanning. Kravene bør gå på å lære studentene programvare for modellering, programvare for kontroll og kvalitetssjek. Studentene bør også lære om prosessene i praksis, sier teamleder Ingolf Sundfør ved Fagskolen.

Savner helhet og kontinuitet
CoBuilder er en virksomhet som effektiviserer informasjonsflyten i den globale bygg- og anleggsnæringen, og tilbyr systemer som gjør det enklere for aktørene å nå hverandre med relevant, korrekt og ønsket produktdokumentasjon.

For å få til dette benytter de «buildingSMART Data Dictionary» og er helt avhengig av unge mennesker med innsikt og fagkunnskap i åpenBIM, både i egen organisasjon og som oppegående kunder.

BEKYMRET MARKEDSJEF: Øystein Iversen i coBuilder syns det er helt avgjørende å få BIM inn i læreplanene, noe han tror kan bidra til å øke konkurransekraften i hele næringen.
– Jeg synes det er veldig gledelig at så mange har kommet hit i dag, men det er klart at det i tiden som kommer vil kreves langt flere kloke BIM-hoder. Gjennom vårt medlemskap i buildingSMART International - og erfaringer vi har fra markeder utenfor Norge - ser vi at BIM nå virkelig er satt på dagsorden. I UK krever myndighetene BIM på alle offentlige byggeprosjekter fra 2016. Grunnen er at de får mer ut av pengene gjennom effektivisering av byggeprosjektene og enklere drift og vedlikehold. I Norge har vi kommet langt, men vi savner noen grep i forhold til implementering, samordning og krav fra myndighetene. Ikke bare til modellering, men til hele prosessen, til «as built» og FM. Å få BIM inn i læreplaner, vil selvfølgelig være til hjelp for byggebransjen her hjemme, men kan potensielt også bidra til å øke konkurransekraften vår. BIMtoget har begynt å få fart ut av stasjonen, så her gjelder det å henge på hvis man vil være med å påvirke utviklingen fremover, sier Iversen.

Vekt: 

-13

Skriv ny kommentar