«Felles veikart for digitalisering av byggenæringen.»

– Vi må løfte byggenæringen inn i den digitale tidsalder sammen

Dette sier Jomar Talsnes Heggdal, prosjektleder for gigant-initiativet «Felles veikart for digitalisering av byggenæringen.» Et initiativ ment å få de etterhvert mange - og ytterst oppegående - norske, digitaliserings-prosjektene til å dra i samme retning.

I fjor høst samlet Byggenæringens Landsforening (BNL) landets skarpeste hoder for å se på muligheten til å enes bredt om et felles veikart for digitalisering av byggenæringen. Drøyt fjorten dager senere la BNL, buildingSMART og Bygg21 frem sitt forslag til mandat og en plan for arbeidet. 

– Sentralt i arbeidet er de mange pågående, gode initiativene innenfor digitaliseringen av den norske byggenæringen. Målet er i korte trekk å samle og koordinere disse bedre. Det er også et mål å dra i gang digitaliseringen på de feltene som fortsatt henger etter, sier Talsnes Heggdal.

Høy nytteverdi

At det var BNL som tok initiativet til møtet er ikke tilfeldig. Som paraplyorganisasjon for 15 ulike bransjer og 4000 medlemsbedrifter, bedrifter som sysselsetter mer enn 70 000 ansatte, er det åpenbart at få - om noen - har større nytte av en åpen og fri informasjonsflyt. En informasjonsflyt som sikrer større effektivitet, bedre lønnsomhet og langt høyere transparens.

– Byggenæringen står foran et veiskille. Overgangen til digitaliserte prosesser er avgjørende for å skape nødvendig effektivisering og lønnsomhet. Ikke minst for å møte konkurransen fra utlandet. En konkurranse vi vet kommer, sier Talsnes Heggdal.

Raskt og smertefritt

For at overgangen til en digitalisert hverdag skal gå så raskt og riktig som mulig for seg, tror prosjektlederen det er avgjørende at næringen beveger seg samlet. Digitaliseringsarbeidet har etter Talsnes Heggdals skjønn så langt vært preget av alt for mange utredninger. Få har så langt forsøkt å digitalisere bredden i næringen. 

– En tredjedel av omsetningen i BAE-næringen stammer fra offentlige innkjøp. En mer effektiv og produktiv næring vil øke utbyttet av disse kjøpene og samtidig redusere miljøbelastningen. Både lokalt og globalt. Dette er gevinster vi ikke har råd til å la være å høste. Verken som fagfolk eller verdensborgere, sier Talsnes Heggdal. 

Store gevinster å høste

Prosjektledere tror at digitaliseringen av byggeprosessene vil muliggjøre økt dokumentasjonen av leveranser og leverandører. Mange pilotprosjekter har vist at det er mulig, men foreløpig har få gevinster blitt høstet. 

ALLE MÅ MED: Jomar Talsnes Heggdal, prosjektleder for gigant-initiativet «Felles veikart for digitalisering av byggenæringen,» mener vi står foran et veiskille og overgangen til digitaliserte prosesser er avgjørende for å skape nødvendig effektivisering o
– En bred digitalisering vil heve kvaliteten på offentlige innkjøp og muliggjøre kontroll og ytterligere krav til digitalisering og systematisk dokumentasjon i næringen. Digitalisering av næringen er et langsiktig arbeid, men for å lykkes er det viktig at utgangspunktet er bredt forankret og faglig begrunnet. Det er derfor «veikartet» er så viktig, sier Talsnes Heggdal.

Fundert i virkeligheten

Ulike problemer krever ulike løsninger. Det må derfor være en «grunnmur» hvor infrastrukturen er til stede for å sikre god informasjonslogistikk, standardisering og tilgang til data av allmenn interesse. Dette må utvikles og forvaltes på åpne standarder og lovverket må endres slik at det er mulig gjøre alt på en form som lesbar for maskiner. 

– Digitaliseringen er avhengig av verktøy, algoritmer og tjenester som kommuniserer på samme felles infrastruktur. Det må legges til rette for at både offentlige og kommersielle tjenester og produkter kan utvikles, men de må gjøre det på et felles grunnlag, tilpasset informasjonsflyten, slik at denne blir så enkel som mulig, sier Talsnes Heggdal.

Sten på sten

Heggdal Talsnes er av den oppfatning at det er viktig at utdanning og kompetansebyggingen styrkes vesentlig, slik at den kan danne basis for god utnyttelse av teknologien. Bare da kan den digitale grunnmuren komme til sin rett. Lykkes man med dette vil det på toppen være rom for gullkantet kommersialisering. Der de digitale plattformene tas bredt i bruk på tvers av næringen. Der bedriftene iverdikjenden kan bygge varige konkurransefortrinn og på den måten bidra til at digitaliseringen fører til innovasjon av nye tjenester og produkter.

 – Det må være enkelt å bli digital. I dag er mye av digitaliseringen forbeholdt ildsjeler og spydspissene i næringen. For at hele næringen skal kunne dra nytte av alle de positive effektene av digitaliseringen, må langt flere felles løsninger utvikles, kompetansen må heves og terskelen for å ta i bruk digitale løsningen senkes. Det er dette vi håper å oppnå gjennom «Felles veikart for digitalisering av byggenæringen,» avslutter Talsnes Heggdal.

 

Vekt: 

-18

Skriv ny kommentar