BIM på mobile enheter er fremtiden:

Takk og farvel til papir i Tønsbergprosjektet

Tønsbergprosjektet satser tungt på åpenBIM. Heretter skal all prosjektering modelleres digitalt. Så langt har prosjektet brukt BIM på et overordnet nivå. Nå starter forprosjektet for byggetrinn 7 - og med det den mer detaljerte modelleringen - og da er det ikke lenger plass til papir.

 Ambisjonen har lenge vært å gjøre Tønsbergprosjektet til et prosjekt uten fysiske tegninger, verken i prosjekterings- eller gjennomføringsfasen. I praksis betyr dette en byggeplass fri for underlag på papir. BIM på mobile enheter skal gjøre nytten. Vel, i hvert fall nesten. 

–  2D-epoken er ikke helt over. Fortsatt må vi veksle mellom 2D og 3D, litt avhengig av hva vi ønsker å se, men det er verdt å merke seg at all videre prosjektering skjer i form av 3D-modellering, og at 2D-tegninger hentes ut av 3D-modellen, sier Inge Aarseth, BIM-ansvarlig for Tønsbergprosjektet i en pressemelding.

BIM, nyttig på stadig flere plan

Ifølge Aarseth høstes det gevinster på stadig flere områder. Digital befaring og simulering av arbeidsflyt blant annet. For klinisk personell - og pasienter - er det en stor fordel at modellen kan visualisere løsninger og bygningsmasse. Dermed kan man virtuelt oppleve sykehuset, se hva som bygges og simulere ulike scenarioer. For at de ulike brukergruppene skal få best mulig nytte av modellen har man blant annet bestilt VR-briller av høy kvalitet. Brillene er under produksjon og leveres i august.

 – Vi skal ha alt ferdigmodellert før bygging. Da blir det digital befaring i de ulike områdene før vi setter spaden i jorda. Dermed kan vi rette opp feil og mangler langt raskere og billigere enn ved tradisjonell utbygging, sier Aarseth,  han har imidlertid liten tro på at BIM-befaringene vil overta de for fysiske. 

– De må vi fortsatt ha, ikke minst for å sjekke at modell og bygg stemmer overens, sier Aarseth. 

Ved Tønsbergprosjektet snakkes det om både BIM i 4D og 5D. Det legges blant annet opp til full framdriftsplanlegging i modellen. En metodikk som man lykkes godt med før og under byggingen av parkeringshuset på SiV.  

– Den femte dimensjonen vi ønsker å ta i bruk er kostnadsberegning, sier Aarseth.

Jotne BIM-server

Tønsbergprosjektet har sammen med Helse Sør-Øst og Sykehusbygg, anskaffet og etablert en BIM-server. Denne serveren holder styr på de ulike fagmodellene og kan vise dem hver for seg eller som en hel, integrert modell. Løsningen videreutvikles fortløpende sammen med leverandør Jotne. På sikt skal den felles serverløsningen gjøre det mulig å se alle de deltagende sykehusene i sammenheng. Noe som vil gi driftsorganisasjonene en langt videre oversikt og dypere innsikt. Når de overtar den ferdige modellen etter ferdigstillelse kan den brukes i FDVU sammenheng, spekket med produktdokumentasjon. 

En særlig spennende løsning er ifølge Aarseth den pågående utviklingen av et nytt system- og produktregister hvor alle bygningskomponenter som er viktige for driften av bygget er merket med RFID-brikker.  På den måten kan det aktuelle sykehuset skaffe seg en komplett digital kunnskapsbank over samtlige komponenter innen forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av de nye byggene.

– På dette området har vi bare sett toppen av isfjellet. Det er innen drift og forvaltning av byggene den virkelige BIM-gevinsten ligger i tiden fremover, avslutter Aarseth.

Vekt: 

-11

Skriv ny kommentar