Bimsync API/SDK og BuildingSMART Data Dictionary:

«Gir bygget en stemme»

Ved hjelp av intelligente sensorer, semantisk konsistente data og et intuitivt brukergrensesnitt, kan du snart selv velge hvilken informasjon du vil koble opp mot hverandre og overvåke. Uavhengig av fagdomene eller teknologi.

Serinus Technology AS har laget tjenesten «Building Analytics.» Denne består av bred datafangst og prosessering av sensordata fra bygg. Denne dataen kobles med informasjon og funksjoner fra digitale modeller bygd på standardene for åpenBIM. 

 Virksomheten har sprunget ut fra et forsknings- og utviklingsprosjekt i samarbeid med Statsbygg, NCE Smart Energy Markets og Høgskolen i Østfold. Et forskningsprosjekt med det mål for øyet å forbedre inneklimaet for elever og lærere ved Høyskolen i Østfold, og samtidig optimalisere arealutnyttelsen og energiforbruket i byggene. 

– Ved bruk av batteridrevne, trådløse sensorer måler vi blant mye annet; temperatur, CO2, luftfuktighet, lysstyrke, lydstyrke og bevegelse i bygget. Rom for rom. Dette sammenstilles med energidata og bygningsfysiske egenskaper hentet fra BIMen. Dataene presenteres og visualiseres i et intuitivt og enkelt grensesnitt. Hele modellen oppdatert i sanntid, sier Rolv Møll Nilsen, gründer av - og daglig leder i - Serinus Technology.

Smartere bygg

Serinus' Building Analytics måler de objektive forholdene i rom der brukerne befinner seg. Systemet er helt uavhengig av byggets tekniske utforming, SD-anlegg og ventilasjonssystemer. Forutsetningen er tilgang til BIM-modeller kompatible med «buildingSMART Data Dictionary» (bSDD.)

– Dette får vi til gjennom Catendas Bimsync API/SDKq. Åpne transaksjons-formater gjør at all data som generes kan eksporters sømløst mellom tjenesten og modellen. Dette kan igjen brukes på tvers av alle plattformene som er kompatible med standardene åpenBIM og bSDD. Det er sistenevnte som «oversetter» dataene og gjør informasjonen semantisk konsistent og brukbare i mange forskjellige tjenester og applikasjoner via ett og samme grensesnitt, sier Møll Nilsen. 

En felles, grunnleggende forståelse

En av de viktigste forutsetningene for en velfungerende BIM-prosess er enighet om semantikken. Altså en felles forståelse av hva ting er og hva de betyr. Ett og samme ord, begrep eller fenomen, kan bety helt forskjellige ting i ulike fagkontekster. Dette må det holdes orden på. 

– Det er dette bSDD gjør. Kall det gjerne et felles språk. Et språk som er presist og uten rom for misforståelser. Et språk som kan brukes på tvers av hele næringen, globalt. Dette felles språket må være lesbart av maskiner, slik at forskjellige programvarer entydig kan tolke innholdet i datafilene som utveksles. Dette felles språket har resultert i bSDD, en tverrfaglig og multispråklig ordbok som dekker de aller fleste fagområder innen bygg, sier Håvard Bell, daglig leder i Catenda, selskapet bak APIet som kobler sensordataene sammen med BIMen.

Konsistent og entydig

En konsistent semantikk i bruken av åpenBIM er en forutsetning for at alle modeller og tilhørende data tolkes entydig. bSDD har en ambisjon om å oversette alle «språk» og standarder. Noe som gjør det mulig for programvare i Kina å kommunisere sømløst med programvare fra Finland. Være seg sensordata, byggevare-dokumentasjon eller halsbrekkende, logistiske manøvrer.

– bSDD gjør at vår Building Analytics-tjeneste kan hente data fra BIMen og visualisere observasjonene, rådataene, kalkulerte verdier og prediksjoner tilbake i modellen. BIMen blir da et online, historisk vindu inn i bygget. Du kan godt si at vi gir byggene visuell hukommelse, sier Møll Nilsen.

Ett større perspektiv

Møll Nilsen forteller at selskapet også jobber også jobber på et EU-prosjekt hvor de ser på ulike løsninger i sammenheng med Smart City. Blant annet hvordan bygningsinformasjon kobles med annen informasjon i et smart naboskap? Et naboskap som for eksempel innbefatter, bygg, energi, mobilitet og hjemmebaserte helsetjenester.

–  Sprikende fagområder fører til at den enkelte komponent generer store mengder informasjon som ligger i en silo for seg selv. I bygg har vi hatt mange slike isolerte informasjons-siloer. Siloer som ikke evner å snakke sammen, men som allikevel er bærere av informasjon som er ytterst relevante for de andre fagdomenene.. I det pågående prosjektet ser vi på hvordan vi kan bruke bygg og energidata i kombinasjon med data for trafikksystemer, parkering, Elbil lading og ikke minst ulike tilbud innenfor hjemmebaserte helsetjenester, fungerer sammen. I dette prosjektet kobler vi bSDD og tilsvarende ordbøker fra mange andre fagområder og språk. Prosjektet heter Vicinity og Oslo Science Park er en av fire europeiske demo-siter for dette, sier Møll Nilsen.

En stadig viktigere standard

ÅpenBIM dekker i dag det aller meste av geometrien og byggets små og store bestanddeler. Altså de rent statiske egenskapene ved bygget. Det er nyttig, men virkelig spennende blir det ifølge Møll Nilsen først når disse dataene kan brukes i sammenheng med alle andre typer data. 

– For å få til det er vi helt avhengige av bSDD.  Du kan godt si at åpenBIM først med bSDD har gjort modellene brukbare til mer enn planlegging og bygging. I den nærmeste fremtid vil det være helt opp til den enkelte bruker å sette sammen hvilke parameter og datakilder som skal danne grunnlaget for analyser, regler og alarmer. Bare fantasien setter grenser. Uten Catendas Bimsync API/SDK - som foreløpig er det eneste APIet som klarer å sette sammen dataene og berike dem - hadde ikke de digitale samhandlings-tjenestene vi nå ser konturene av vært mulig, avslutter Møll Nilsen.

 

 

Vekt: 

-14

Skriv ny kommentar