Melder seg inn i hverandres nettverk :

«Smarte byer Norge» og buildingSMART inngår samarbeid

Økt urbanisering, klimautfordringer, kamp om ressursene og en voksende eldrebølge, er blant faktorene som skaper press og utfordringer på mange plan for fremtidens byer. Ulike «smart city-løsninger» skal gjøre oss bedre rustet til å møte denne fremtiden på en best mulig måte. Åpne formater, allmengyldige plattformer og frie standarder for data - og utveksling av disse - er en viktig nøkkelfaktor for å lykkes.

– De to aller viktigste faktorene for å gjøre våre byer «smartere» er uten tvil innovasjon og teknologi. For at fremtidens teknologier skal være mest mulig demokratiske, er det helt avgjørende at utviklingen i størst mulig grad skjer på åpne formater. På området for standardisering av åpne, digitale formater, er buildingSMART en av de organisasjonene som har kommet aller lengst. Vi gleder oss derfor til å ta fatt på samarbeidet, sier Kris Riise Jensen, en sentral ildsjel i oppstarten av «Smarte Byer Norge.»

KRIS RIISE JENSEN er av den oppfatning at fremtiden byr på et hav av muligheter for hvordan vi organiserer oss og miljøet vi lever i.
Digital transformasjon 2.0
Jensen er intraprenør - med spesialisering innen LEAN, forretningsdesign og produktutvikling - og har ledet en rekke større organisasjoner gjennom digitale transformasjoner. Ved å starte opp «Smarte Byer Norge» (SBN) er det våre voksende urbane sentrum han og gjengen i SBN har satt seg som mål å transformere. Og det gjennom smart utnyttelse av dagens - og morgendagens - digitale løsninger og produkter.

– Fremtiden byr på et hav av muligheter for hvordan vi organiserer oss og miljøet vi lever i. Allerede i dag ser vi hvordan en ung teknologi som «Internet of Things» koblet sammen med eksisterende informasjonsteknologi - for eksempel i form av sensorer og aktive målinger - effektiviserer og forbedrer en rekke kritiske samfunnsoppgaver og prosesser. I fremtiden vil denne teknologien og disse prosessene heve livskvaliteten betraktelig for byenes raskt økende antall borgere. Alt fra transportsystemer, sykehus og avfallshåndtering, til politi, biblioteker, skoler og vannforsyning, er eksempler på områder som vil bli tungt berørt av smarte systemer. Systemer som er avhengig av at data blir samlet inn og fortløpende analysert for felles, kontinuerlig forbedring og nytte. Sentralt i såvel innsamling som bearbeiding av disse dataene, står kravet til konsistente, felles, åpne og demokratiske dataformater, sier Jensen.

Ledende innen standardisering
Jensen er av den oppfatning at buildingSMART er en av de organisasjonene som har kommet nærmest en effektiv metode for standardisering av fri metodikk og åpne formater globalt sett. Det internasjonale nettverket av buildingSMART «chapters» har vist seg ytterst handlekraftig og gjennomføringsdyktig. Et møte mellom buildingSMART og SBN ble derfor initiert og avholdt i midten av januar.

– Vår ambisjon og misjon her i verden er å akselerere utviklingen av smarte samfunn. Med den teknologiske modenheten Norge per i dag besitter, er det naturlig at vi tar en ledende rolle i dette arbeidet. Norge er et lite, men avansert samfunn med gode forutsetninger for å utvikle en internasjonal konkurransedyktig næring. En næring hvor byer, næringsliv, stat, organisasjoner, akademia og engasjerte innbyggere jobber sammen mot felles mål, sier Jensen.

En oppegående arena
Jensen er av den oppfatning at Norge trenger en landsdekkende nøytral arena for inspirasjon, kompetanse, nettverksbygging og erfaringsutveksling, for å lykkes En naturlig samarbeidspartner i så henseende er buildingSMART Norge.

– Ikke bare har buildingSMART dyp kompetanse på utvikling og implementering av åpne standarder. De har også vist en kløktighet når det kommer til å fasilitere møter, konferanser og utvalg som samler de riktige ressursene fra et bredt lag av toneangivende aktører. Samlinger som på den måten gjør felles standardisering praktisk mulig. Dette er en type erfaring vi gjerne vil tilegne oss, sier Jensen.

Stort potensial
Byggenæringens generering av enorme mengder data er noe Riise også ser et stort potensial i. Ikke mins finner han det interessant å se på hva man kunne få ut av dataene om man fikk tilgjengeliggjort dem bedre.

– Byer som Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Bodø, Halden og Tromsø har stor tilvekst til sine gründer-miljøer. Mye vil skje dersom man hadde vært flinkere til å legge til rette for nyskapning og gjenbruk sammen med dem. Kommunene kunne for eksempel utviklet en åpen og felles plattform for publisering og bruk av åpne data, noe som igjen kunne skapt et grunnlag for data-drevet innovasjon, felles digitalisering og kanskje starten på en helt ny eksportnæring, sier Riise.

En perfekt match
Uten åpne standarder i bunnen tror ikke daglig leder i buildingSMART, Anstein Skinnarland, at man kommer noen vei med verken digitalisering eller effektivt samarbeid mellom de aktørene som skal bygge og lage fremtidens urbane sentrum. Han er derfor glad for at SBN vil ha med buildingSMART på laget.

– Vi som organisasjon må følge med og hele tiden utvikle standardene våre slik at de er tilpasset nye bruksområder og den rådende teknologiske utviklingen. At «tingenes internett,» maskinlæring og sensorteknikk vil få stadig større betydning, hersker det vel liten tvil om. Kunsten blir å få alle kildene - og de store mengdene data de generer - til å snakke sammen. Og da helst på formater som er hensiktsmessige. Formater som kan benyttes til «innhøsting» av data til ymse bruk for felles nytte. Formater som ikke stenger for ytterligere i utvikling, men som åpner, tilrettelegger og inspirerer til demokratisk innovasjon og forbedring. Jeg tror vi vil ha en stor gjensidig nytte av å samarbeide med SBN og at buildingSMART-miljøet har mye å lære av å delta i et nettverk som tenker litt utenfor de banene vi vanligvis tråkker i. Det er derfor veldig gledelig at vi har funnet hverandre, sier Skinnarland.

SIGVE PETTERSEN syns alle må bli langt flinkere til å gjøre bransjen mer attraktiv for studenter og kreative ressurser som ikke nødvendigvis kjenner byggenæringen så godt fra før.
«Oslo Startup Weekend»

Den første konkrete manifestasjonene av samarbeidet var «Oslo Start-up Weekend» - gikk av staben på tidligere i år. I fremtiden ser både Riise og prosjektleder Sigve Pettersen for seg at man vil sette i gang og bidra til konkrete «sandkasse-prosjekter,» Hackatons og ulike community'er.

– Jeg kommer selv til å delta aktivt som mentor, fødselshjelper og tilrettelegger. Og da selvfølgelig med et tungt fokus på åpne standarder og spredning av praktisk kompetanse på åpenBIM. Å delta på denne typen arrangementer kommer vi i buildingSMART til å prioritere fremover. Både Jøns Sjøgren i «Digitalt Veikart» og Jan Myhre i Statsbyggs «Digibygg,» har vært tydelige på at vi må bli langt flinkere til å gjøre bransjen mer attraktiv for studenter og kreative ressurser som ikke nødvendigvis kjenner byggenæringen så godt. For til syvende og sist spiller det jo ingen rolle hvor de gode løsningene kommer fra, avslutter prosjektleder Sigve Pettersen i buildingSMART Norge.

 

Vekt: 

-6

Skriv ny kommentar