Dalux melder seg inn:

Vant gjev eksportpris for suksess med gratis BIM-app

I fjor vant Dalux det danske eksportrådets «Vituspris.» Seieren kom etter at selskapet hadde kapret en rekke store norske kunder og i løpet av året hadde maktet å bli den mest nedlastede BIM-appen i Norden.

– Det som nå skjer er en aldri så liten revolusjon. Lenge har IFC-baserte modeller vært bastet og bundet til kontoret. Med en gratis app for mobil og nettbrett gir vi nå også alle utførende på nordiske byggeplasser muligheten til å utnytte åpenBIM. I løpet av to-tre år tror jeg alle håndverkere vil ha modellen med seg i lomma, sier Malthe Slemming, daglig leder og primus motor i Dalux Norge.

Hedret av utenriksministeren

GRATIS APP: Med Dalux kan du laste modellen ned til mobilen og ta den med deg ut på byggeplassen
Dalux ble i september 2016 tildelt «Vitusprisen» av daværende utenriksminister Kristian Jensen i Danmark. Prisen fikk virksomheten for å ha sikret seg en rekke lukrative kontrakter med store norske aktører i løpet av et snaut år, og samtidig maktet å bli den mest nedlastede bygge-appen i Norden. Prisen går hvert år til en av deltagerne ved det danske eksportrådets eliteprogram Vitus.

– Vi ønsker at Dalux skal være et globalt produkt. Hele verden skal ha glede av vår gratis BIM viewer. Det er av den grunn vi har gjort appen gratis for mobil og nettbrett. Herved har alle mulighet til å se sine digitale 3D-tegninger gratis, noe vi håper vil øke forståelsen for såvel BIM som prosessene. Dersom man i tillegg ønsker å registrere feil, gjøre notater og rapportere avvik, må man kjøpe premium-versjonen, sier Slemming.

Nordisk modenhet
Ifølge Slemming er det på grunn av modenheten i de nordiske markedene - og da spesielt det norske og danske - den Nørrebro-baserte virksomheten har valgt å satse nettopp her.

– I Danmark og Norge er arbeidskraft relativt dyrt og teknologi tilsvarende billig. Dette har på den ene siden ført til at en stor del av befolkningen har adaptert og tatt i bruk avansert teknologi. På den andre siden ser vi at digital 3D-modellering har en helt annen utbredelse enn i andre markeder. Til sammen gjør disse to faktorene at terskelen for suksess, er lavere enn noe annet sted på kloden. Vår umiddelbare suksess tyder jo også på at dette er riktig, sier Slemming.

Vil øke forståelsen
Selv om IFC-filer er tilgjengelige for alle de involverte parter i svært mange byggeprosjekter etterhvert, har den brede skare av håndverkere ute på de faktiske byggeplassene ikke tatt dem i bruk. Slemming tror dette er på grunn av at teknologien så langt har vært dyr og lite tilgjengelig.

OVERSIKT OG ORDEN: Dalux har et enkelt og ytterst brukervennlig grensesnitt som er lett å lære seg.

– Det har både vært for dyrt, og ikke minst krevd datamaskiner med stor yteevne, å vise overskuelige, dynamiske 3D-tegninger over større byggeprosjekter. Disse barrierene er nå brutt ned. Med Nordens mest nedlastede gratis-app for åpenBIM kan enhver nå laste tegningene fra sitt prosjekt - stort som lite - ned til sin mobil og få en tydelig fremstilling av modellen i lommeformat. Vi er dessuten helt og holdent basert på åpne standarder. Det beste er kanskje allikevel at den også fungerer helt fint i offline-modus. Gratis-appen er riktignok ikke fullspekket med funksjonalitet. For å kunne notere, registrere feil og rapportere avvik må man kjøpe premium-versjonen, sier Slemming.

Omsetningsbyks
Den Nørrebro-baserte virksomheten hadde da også et vesentlig byks i omsetningen i 2015. Resultatet før skatt spratt opp fra 6,2 til 9,8 millioner. Kanskje ikke så rart. Appen begynner å få mange fans:

– Når en hel faggruppe i praksis endelig kan få enkel tilgang til de digitale 3D-modeller som ingeniørene og arkitektene har benyttet gjennom de siste ti årene vil samarbeidet mellom rådgivere og entreprenører bli forbedret, da alle bruker det samme prosjektunderlaget. Kvalitetssikring kan nå nye høyder, sier Torben Klitgaard, direktør i BLOXHUB. En danske innovasjons- og veksthub som har en målsetting om å bidra til en bæredyktig, global urbanisering gjennom innovative løsninger for arkitektur, design og bygg.

Makter å tygge store modeller
Evnen til at vise store konstruksjoner i et overskuelig 3D-grensesnitt på mobil og nettbrett, er en av grunnene til at Region Midtjylland har valgt å benyttes seg av Dalux. Byggingen av «Det Nye Hospital i Vest» lokalisert i Gødstrup, er i full gang. Supersykehuset skal åpnes i 2020 og er budsjettert til 3,5 milliarder danske kroner. Prosjekterings-underlaget er via Dalux samlet i én enkelt modell. Én modell som er tilgjengelig på nettbrett og mobil.

– Dette er den første BIM-vieweren jeg har sett som klarer å håndtere vårt 130 000 m2 store prosjekt på en mobil. Andre løsninger har lekre visninger, men bare Dalux leverer håndverker-BIM, som lar de utøvende i praksis se hvor rørene skal ligge ute på byggeplassen, og slipper derfor å ta med seg tegninger. Det er et stort fremskritt, avslutter IKT-koordinator, Bjarke Kristensen, ved DNV-Gødstrup.

 

 

 

Vekt: 

-5

Skriv ny kommentar