Milepæl uten sidestykke nådd:

D-dag for digitalisering av byggenæringen

Byggenæringens Landsforening (BNL) kjøpte mandag 26. juni fri rettighetene til innhold som ligger i buildingSMART Data Dictionary (bSDD) fra coBuilder for å muliggjøre en helhetlig, konsistent og nøytral digital plattform. Etter frikjøpet ble rettighetene transportert over til buildingSMART Norge som skal forvalte plattformen til det beste for en samlet, norsk byggenæring.  

bSDD er en universell «oversetter» som sørger for at data fra mange ulike kilder kan uttrykkes på ett språk. Blant mye annet kan bSDD brukes til å oversette dokumentasjon, egenskaper og sørge for at alle benevnelser knyttet til byggevarer fra hele verden opprettholder sin opprinnelige betydning, i henhold til lokale forskrifter, godkjente bruksområder og de krav som måtte stilles. Før, under og etter bygging. For at en slik bSDD skal ha noe som helst formål i sammenhengen trengs det «innhold» i form av data. Det er en vesentlig kilde til data - knyttet til byggevarer - som nå har blitt overdratt til buildingSMART Norge. Men bSDD kan også gjøre helt andre ting mulig. Koble informasjon fra en rekk ulike sensorer i et gitt bygg og visualisere dem i ett og samme grensesnitt, for eksempel.

Les også: bSDD og Bimsync gir bygget en stemme 

– Det er svært gledelig at vi med denne avtalen en gang for alle slår fast at alle løsninger skal baseres på åpne formater, frie standarder og allmenngyldige data. Bare slik kan utviklingen skje i et brukerstyrt marked basert på fri konkurranse. Dette er jo selve kjernen for vår virksomhet. Vi er allerede godt i gang med å etablere en nøytral forvaltningsenhet for bSDD i Norge. Vi har ansatt ressurser til å bygge opp denne og er klare til å gå i gang med arbeidet. Det vi nå trenger er et tett samarbeid med respektive eksperter fra vår nærings mange ulike grener. Det er helt avgjørende for felles fremtid at de dataene som legges inn er konsistente og hensiktsmessige å benytte for den enkelte bruker uansett fag, rolle og plassering i verdikjeden, sier Anstein Skinnarland, daglig leder i buildingSMART Norge.

Les også: buildingSMART Norge satser tungt på bSDD: Jacky Chi Ho Lau ansatt som prosjektleder

Innhold bygd opp over tid

Selskapet coBuilder har gjennom mange år har brukt tunge ressurser på å fylle opp bSDD med innhold. Med denne avtalen frikjøper BNL dette arbeidet. Et arbeid CoBuilder har gjort for å bidra til å skape - og møte - et helhetlig europeisk byggevaredirektiv. Som noen kanskje har fått med seg har coBuilder og Norsk Byggtjeneste tilbudt to ulike systemer som ikke snakker så godt sammen, og at det har vært en diskusjon knyttet til lisenser. Med dette er alle gnisninger lagt døde. BNL inngikk også avtale med Norsk Byggtjeneste, som forplikter Norsk Byggtjeneste og BNL blant annet til aktivt å jobbe for digitalisering basert på bruk av åpne standarder og sammen med nasjonale eksperter innenfor ulike produktområder bidra til utarbeidelsen av en norsk kontekst i bSDD. Norsk Byggtjeneste vil i denne sammenhengen stille informasjonen i NOBB til rådighet. Det er ikke minst administrerende direktør i BNL Jon Sandnes glad for.

– Dette er en svært stor dag. Nå kan arbeidet med å bygge en felles digital plattform komme i gang. Selve forutsetningen for den pågående digitaliseringen av bygge- og anleggsnæringen. Denne avtalen er et viktig skritt på veien til å digitalisere sammen. Hvis det skal planlegges og prosjekteres digitalt før man bygger, må dette gjøres på et felles system med felles terminologi. Dette er et nødvendig skritt for målsetting om en heldigital bygge- og anleggsnæring i 2025, sa Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL, i forbindelse med signering av avtalen. 

Les intervju med Jon Sandnes på Byggeindustriens hjemmesider her

Navet i digitaliseringen

bSDD er en sentral komponent i buildingSMARTs integrerte standarder. En komponent ment å sikre interoperabilitet i næringen. Prosjektleder Sigve Pettersen i organisasjonen er av den oppfatning at innholdet som nå kommer er kritisk for å få aktørene til å trekke sammen og skape nettopp denne interoperabiliteten. I hele verdikjeden. Fra vugge til grav.

– Innholdet som kommer som følge av den inngåtte avtalen vil ha vidtrekkende konsekvenser. For vare-eiere vil det for eksempel åpne muligheten for synlighet i forhold til digitale produktsøk, strømlinjeformet logistikk og enklere deklarering av produkter slik at de kan selges og markedsføres på et europeisk nivå, sier Pettersen.

EN STRØMLINJEFORMET FLY: Slik ser Pettersen for seg fremtidens verdikjde når det kommer til produktdata

Vil heve standarden og øke effektiviteten

Prosjektleder Pettersen tror at et rikere innhold i bSDD på sikt vil muliggjøre et digitalisert regelverk, mer effektiv oppfølgning og sikre at de produktene som benyttes i byggene våre er etterprøvbart dokumentert i henhold til faktorer som lovkrav, byggevareforordningen og europeiske krav til CE-merking.

– Dette vil for alvor sette åpenBIM i senter for digitaliseringen av næringen, og gjøre buildingSMART til den naturlige interesseorganisasjonen. Organisasjonen som ivaretar standardenes åpenhet og sørger for at de bidrar til verdiskapning. For alle aktører på tvers av næringen. Dette berører oss alle. La meg sitere styreleder Patrick MacLeamy i buildingSMART International; «Watch out for disruptors, join buildingSMART,» avslutter Pettersen.

Du kan se Patrick MacLeamy omtalte foredrag her  

 

Vekt: 

-14

Skriv ny kommentar