Først i verden:

Dalux lanserer Augmented Reality-BIM for mobil

Nå kan en samlet byggenæring for første gang oppleve en blanding av virkelighet og digitale modeller rett i mobilen. 

Dalux har lansert verdens første augmented reality-teknologi (AR) for digitale modeller. Teknologien er ment å hjelpe næringen med å se hvordan BIM-modellen tar seg ut i oppå et bilde av virkeligheten, sett gjennom din mobiltelefon. «Revolusjonært,» sier BIM-spesialist.

Dalux har lansert verdens første augmented reality-teknologi (AR) for digitale modeller. Teknologien er ment å hjelpe næringen med å se hvordan BIM-modellen tar seg ut i oppå et bilde av virkeligheten, sett gjennom din mobiltelefon.
Virksomheten Airteam har testet løsningen de siste månedene. Deres BIM-spesialist er imponert.

– Det er revolusjonerende at teknologien vet hvor du er og hva du ser på. Det er både tid og penger å spare på dette. Entreprenører kan for eksempel dra store fordeler i forbindelse med kvalitetssikring og montasje. Det kanjo  være svært komplisert å navigere i en haug  papirtegningenr. Med AR trenger vi ikke å tenke så mye, men bare peke og kikke gjennom mobieln sier Kasper Haack, BIM-spesialist i Airteam.

Augmented Reality vil endre arbeidsgangen radikalt

En lektor ved DTU Compute er imponert over at AR-produktet allerede er modent nok til å kunne benyttes i praksis.

– Potensialet for AR er langt større enn VR, men samtidig langt vanskeligere å utvikle. Rett og slett fordi datamaskinen må vite nøyaktig hvor brukeren er og hva han ser på. I sitt fulle potensial er dette et stort skritt på veien til en sammensmeltning av menneske og maskin. Med mer teknologi som dette tror jeg verden vil se flere eksempler på at arbeidsgangen blir radikalt endret, sier professor Jakob Andreas Bærentzen ved DTU. 

Mobilenheter vil spre AR-teknologien i markedet mye raskere

Ingeniørene bak AR-teknologien hos Dalux er ivrige etter å implementere AR-teknologien så raskt som mulg. 

– På 90-tallet jobbet jeg på et stort VR-forskningsprosjekt. Den gangen var imidlertid teknologien umoden og dyr. Så vi var overrasket over å oppdage hvor moden AR-teknologien er til å tas i bruk i byggenæringen i dag. De digitale BIM-modellene er klare på de fleste store byggeprosjekter. Vi kan få tilgang på modellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere uavhengig hvor de står,, sier Dalux-gründer Bent Dalgaard. 

– At vår teknologi kan brukes på mobile enheter gjør det langt enklere for næringen å ta den i bruk. Alle har jo en tablet eller en smartphone, mens en Hololens for eksempel er langt dyrere og langt fra allemannseie, avslutter Dalgaard.

Du finner mer om «Dalux TwinBIM» her

Du finner også videopresentasjon av teknologien her

 

 

Vekt: 

-13

Skriv ny kommentar