buildingSMART Norge fortsetter veksten:

Jacky Chi Ho Lau ansatt som prosjektleder

Lau skal utvikle og støtte implementering av åpenBIM på tvers av byggenæringen og da med et spesielt fokus på å etablere en norsk forvaltningsenhet for å realisere det enorme potensialet som ligger i «buildingSMART Data Dictionary» (bSDD.) 

Daglig leder Anstein Skinnarland i buildingSMART Norge er veldig fornøyd med å ha fått nok en støttespiller i utviklingen av åpne standarder for byggenæringen. En støttespiller med en dyp, praktisk og teknisk tilnærming til åpenBIM.

– Chi vil få ansvaret for å opprette - og drifte - den nye forvaltningsenheten for buildingSMART Data Dictionary (bSDD) i Norge, og gi støtte til arbeidet med en tilsvarende enhet i den internasjonale moder-organisasjonen vår. Dette er et viktig arbeid som vil komme hele vår næring til gode. Vi er veldig glad for å få med en teknisk slugger som Ho Lau på laget. Han har vært sentral i utviklingen av standardene gjennom mange år og har en enorm erfaring når det kommer til praktisk implementering av åpenBIM, sier Skinnarland.

Norges mest krevende kunder

Lau har en bachelor i informasjonsteknologi fra Høgskolen i Oslo og Akershus fra 2007. Siden den gang har han i det store og hele jobbet med åpenBIM på ulike nivåer og i forskjellige sammenhenger. Rett etter studiene tok han fatt på en jobb som programmerer hos Jotne EPM Technology.

Blant de gjeveste norske byggherrene Lau har jobbet med kan St. Olavs Hospital, Helse Sør-Øst og Statsbygg med fordel nevnes. Alle spydspisser i implementeringen av åpenBIM. Og alle med på det ambisiøse initiativet «Joint Statement openBIM» som trådte i kraft 1. juli i fjor. Et initiativ ment å skjerpe kravene til bruk og implementering av åpenBIM. Dypt, vesentlig og varig.

– Jotnes åpenBIM-modellserver har jeg satt opp både i Malaysia og USA. Her hjemme har jeg vært med på å forme løsninger for blant annet St.Olavs Hospital, Sykehuspartner og flere prosjekter i Statsbygg. Det er stort sett byggherrer som har vært mine kunder og fokuset har dreid stadig mer over mot digitalisering av FDV-prosessene. I Helse Sør-Øst - altså i mens jeg jobbet for Sykehuspartner - var jeg IKT tjenesteansvarlig innen Bygg og Eiendom for alle enhetene, sier Lau.

Sistnevnte er ingen liten jobb. Helse Sør-Øst er det største blant Norges fire regionale helseforetak og sørger for spesialisthelsetjenester til mer enn 2,9 millioner nordmenn. Samlet omsetning var i 2015 tett opp mot 80 milliarder kroner. Med sine drøyt 78 000 ansatte er foretaket Norges desidert største arbeidsgiver.

Et teknisk hode

På spørsmål om hva han håper og tror han kan bidra med i buildingSMART, svarer Lau at det er hans tekniske forståelse og praktiske erfaring med drifting, implementering og problemløsning, som er hans fortrinn og hjertebarn, men at det også er en stor fordel og ha vært en aktiv deltager i utviklingen av buildingSMART-standardene gjennom mange år. Ikke minst gjør det at han kjenner menneskene og miljøet bak standardene godt. 

– Jeg håper å kunne bringe et teknisk perspektiv til bordet og på den måten åpne nye felt, muligheter og bruksområder for åpne standarder og buildingSMART-metodikken. Å jobbe tett med bSDD tror jeg vil bli både utfordrende og morsomt. Potensialet er enormt. Det er vel også derfor akkurat denne teknologien får så stor oppmerksomhet internasjonalt, sier Lau.

Vil gjøre standardene mer brukervennlige

En viktig og sentral arbeidsoppgave for Lau blir i denne sammenhengen å få buildingSMARTs standarder til å fungere sammen med bSDD. Sentrale stikkord er brukervennlighet, eierskap og utbredelse. For å få til dette må en forvaltningsenhet for bSDD på plass.

– bSDD har blitt en standard som åpner muligheter. Skal vi klare å innfri i forhold til potensialet må vi forme en norsk kontekst i felleskap og skape relevant innhold som brukerne kan stole på. Det er mange spente øyne som er rettet mot Norge. For øyeblikket ligger vi kanskje et lite hestehode foran resten av verden, men det er ikke et forsprang vi kan vente oss å beholde med mindre vi legger ned en skikkelig innsats. Vi må videreutvikle og få næringen til å ta i bruk løsningene. Klarer vi å skape suksess for brukerne, vil også vi ha suksess, sier Lau.

Nasjonalt og internasjonalt ansvar

En annen ting Lau håper å kunne bistå med er å bringe norske suksesser ut i den vide verden og gjøre de kjent for et større publikum. Med sin lange erfaring og sitt brede kontaktnett vil han gjerne bidra til å tilpasse og forbedre de respektive tjenestene, programvaren og systematikken, for introduksjon på det internasjonale markedet. Han er av den oppfatning at alle som arbeider med de åpne standardene har et ansvar for utbredelse og utnyttelse. Til syvende og sist handler det om en effektiv og bærekraftig samfunnsøkonomi.

– Jeg tror mange norske løsninger har en global framtid. Allerede ser vi at teknologier som Nosyko, coBuilder, Jotnes åpenBIM-modellserver og Catendas Bimsync, lykkes ute. Jeg kommer nå fra et miljø hvor man har hatt et skarpt fokus på prosessene rundt FDVU. For meg er det åpenbart at det ligger store muligheter i å ta standardene i bruk på et mye bredere plan. Jeg ser ikke bort fra at det er innen dette området vi vi se de største gevinstene av åpenBIM på sikt. Vi ser nå at en rekke teknologier flettes sammen og åpner opp for helt nye anvendelsesområder. Det er klart åpenBIM er nyttig og viktig i prosjektering og bygging, vi skal dog ikke glemme at det tar typ to år å bygge mens byggene skal driftes i kanskje så mye som hundre. Jeg tror vi må begynne å se på den jobben vi gjør med de åpne standardene i et slikt perspektiv. Se oss selv i en positiv, samfunnsøkonomisk sammenheng. En sammenheng som faktisk kan gjøre en forskjell i global målestokk, avslutter Chi.

Vekt: 

-12

Skriv ny kommentar