Daglig leder har ordet:

Et år i transit

2017 har vært et hektisk og begivenhetsrikt år for buildingSMART. Både internasjonalt og for vår norske avdeling. Organisasjonen vokser og blir stadig mer profesjonalisert. Norsk deltagelse og innflytelse i de halvårige toppmøtene på internasjonalt plan er økende. På møtet i London i høst var det totalt 36 nordmenn til stede på hele eller deler av møtet. Dette utgjør mer enn 10 prosent av alle deltagerne fra hele verden.

Jeg er fornøyd og stolt av at Norge markerer oss i ledelse og deltakelse i arbeidene, i buildingSMART, CEN og ISO. Det er ikke uten grunn at to av tre nye medarbeidere i den internasjonale administrasjonen er rekruttert i Norge og har fast ansettelse i buildingSMART Norge. Selv om vi har tradisjon for å bistå og tilrettelegge i innledende faser når nye barrierer skal sprenges, viser disse ansettelsene også at organisasjonen i sannhet er internasjonal, og evner å bruke ressursene i de nasjonale avdelingene. Vi kan være stolte, men det er viktig å understreke at stadig flere andre nasjonale avdelinger trår til. Det tror jeg vi vil se mer av i tiden som ligger foran oss.

Ledelsen i vår moderorganisasjon har oppsummert årets brede aktivitet og gode utvikling av den internasjonale organisasjonen og de ulike buildingSMART-standardene her. 

Jobber og brukerengasjement
Av de mange tingene vi har jobbet med her hjemme siste år vil jeg spesielt få lov til å trekke fram følgende:

  • Vi har lagt ned en solid innsats i det viktige arbeidet med å etablere en forvaltningsenhet for - og profesjonaliseringen av - buildingSMART Dataordbok (Data Dictionary – bSDD). 
  • Vi satte et skarpere fokus på infrastruktur, og avholdt første desember oppstartsmøte for «Infrastruktur-rom» i Norge. Verd å nevne i denne sammenhengen er det også at i løpet av 2017 har Nye Veier og Statens Vegvesen meldt seg inn, og vi har dialog med BaneNOR. 
  • I løpet av året har vi tiltrukket oss i 26 nye medlemmer. 
  • Vi har hatt en målrettet utvikling av våre eksisterende brukergrupper. 
  • Vi har hatt en sterk vekst i følgere på Facebook, Twitter og LinkedIn, men kanskje mest lovende er at på kort tid har 208 personer blitt en del av vårt team på Slack. Slack er etter mitt skjønn en kanal som gir oss langt større muligheter for direkte dialog og presis informasjonsdeling mellom mange personer, ulike grupperinger og miljøer. Vi har valgt å holde Slack-kanalen åpen for alle som vil delta, og ikke bare medlemmer. Tanken er at åpenhet og inkludering på sikt vil gi mer engasjement og et bredere spekter av innspill. Noe som igjen vil øke medlemsmassen.

Samarbeid
buildingSMART Norge skal være en nøytral arena for hele bygge-. anleggs- og eiendomsnæringen. En arena som muliggjør fri flyt av informasjon i hele livsløpet til et byggverk og skaper effektiv samhandling mellom alle aktører. For å kunne være dette tror vi det er viktig å samarbeide med andre relevante foreninger og nettverk. Vi samarbeider i dag med organisasjoner som Smart Construction Cluster og Bedriftsnettverk for kursutviklere, ITS Norge og Smarte Byer Norge, GS1, BIM Verdinettverk, NKF og NBEF. Vi vil fortsette å utvikle slike samarbeid for å nå stadig bredere ut med våre idéer, standarder og metoder.

Utviklingen av foreningen
I løpet av året som har gått er administrasjonen kraftig forsterket og utvidet med de eminente BIM-kapasitetene Sigve Pettersen og Chi Ho Lau. Den nye administrasjonen har funnet sin form og rollefordeling, og vi har rekruttert Anne Østerbø Mevatne, som vil utfylle teamet fra januar. Med dette består teamet av fire fast ansatte og to innleide. Alle er ressurser som utfyller hverandre og har komplementære egenskaper som det skal bli morsomt å utvikle videre.

I høst har vi jobbet mye med å oppdatere foreningens strategi. Den nye strategien vil på den ene siden bli betydelig forenklet, men samtidig tilpasset en raskt omskiftelig og uforutsigbar virkelighet som vil kreve større fleksibilitet og tilpasningsdyktighet av oss.

For å få albuerom til å vokse og utvikle oss videre - og ikke minst rom til et voksende antall ansatte - flytter vi 2. januar til Mesh. Her håper vi å finne gode arbeidsforhold og inspirasjon i et bredt nettverk og flere spennende miljøer– og vi tror at det vil være lettere for våre medlemmer og andre å komme til oss og finne en inspirerende møteplass.

Godt nyttår og hjertelig velkommen til oss i Tordenskiolds gate 3!

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar