Bygd på den norske løsningen:

Internasjonal proff-sertifisering i åpenBIM lansert

buildingSMART International lanserer globalt program for profesjonell kursing og sertifisering i åpenBIM. Opplegget er tuftet på den norske, eksisterende sertifiseringsordningen.

I løpet av de siste årene har vi vært vitne til en akselererende adapsjon og bruk av åpenBIM over hele verden. Den raske veksten har imidlertid avdekket en voksende forvirring knyttet til formater, begreper og prosesser, og ikke minst et stort misforhold mellom byggenæringens behov for godt skolerte BIM-hoder og tilgjengelige menneskelige ressurser med den riktige kompetansen. Dette blir det nå gjort noe med.

Norsk opphav

buildingSMART Norge har hatt et skarpt fokus på kompetanse i flere år. Det er læreplanene og og sertifiseringsordningene som har sprunget ut av dette arbeidet den internasjonale sertifiseringsordningen er bygd på. 

– Vårt kompetanseprogram og vår sertifisering blir stadig mer populær. At disse nå også adopteres internasjonalt er svært gledelig. Kompetanse om hvordan man jobber optimalt i et BIM-prosjekt er en forutsetning for digitaliseringen av hele næringen, sier daglig leder Anstein Skinnarland i buildingSMART Norge 

LES MER OM DEN NORSKE SERTIFISERINGSORDNINNGEN HER

Kompetanse kritisk for vekst

Richard Petrie, daglig leder i buildingSMART International, er av den oppfatning at dersom de åpne standardene skal vokse og bli brukt enda bredere må man bli enige om hvordan en samlet byggenæring i felleskap skal bruke og omgås de standardiserte terminologiene og prosessene knyttet til åpne standarder. Noe som er helt nødvendig å få på plass en mekanisme for referanse-måling av den enkelte medarbeiders kompetanse i åpenBIM. Som den ledene utvikleren av åpne og frie BIM-formater, mener Petrie at buildingSMART er godt posisjonert til å klargjøre og skape konsensus rundt prinsippene for hvordan man sammen skal digitalisere. 

– Gjennom vårt standardisert opplegg «The Professional Certification program» tilbyr vi derfor en global, helhetlig og konsistent opplæring og sertifisering i åpenBIM. Det er vårt håp og tro at dette programmet vil gi et stabilt, varig og troverdig referansepunkt for alle profesjonelle som til daglig sysler med åpenBIM, på alle plan. Uansett hvilken rolle de måtte inneha. Programmet vil også gi arbeidsgivere et solid verktøy for å rekruttere de riktige hodene og sørge for at de interne, menneskelige ressursene har den adekvate kompetansen. En konsistent og helhetlig sertifisering vil også gjøre det langt enklere for ulike virksomheter å leie inn riktige konsulenter og under-entreprenører, sier Petrie.

LES MER OM LANSERINGEN PÅ buildinGSMART INTERNATIONALS SIDER

Vil ikke kurse selv

Første fase av programmet - som har fått navnet «Individual Qualification» - ble initiert i september. Med dette ble læreplanene og sertifisering gjort tilgjengelig for adapsjon for de enkelte medlemslandene. Når denne adapsjonen er klar vil bli varslet av det enkelte lands buildingSMART-avdeling.

Mark Baldwin, som er koordinator for programmet, understreker at buildingSMART ikke vil stå for opplæring og kursing selv. 

 – Programmet er ment som et verktøy for utdanningsinstitusjoner og andre virksomheter,  som operer innenfor opplæring og kursing, men buildingSMART vil gjøre vår online-løsning for den faktisk sertifiseringen tilgjengelig for aktuelle kandidater som har gjennomført kurset, sier Baldwin.

Ønsker du mer informasjon om den internasjonale sertifiseringen, ta kontakt på mail; professional.certification@buildingsmart.org

Vekt: 

-16

Skriv ny kommentar