Ny strategi:

– Vi skal være en åpen og inkluderende arena for innovasjon

Dette sier Anstein Skinnarland, daglig leder i buildingSMART Norge. Med bakgrunn i en ny og langsiktig strategi, lanserer organisasjonens nå et eget innovasjonsprogram for å møte utfordringene og mulighetene pekt på i BNLs «Digitalt Veikart.»

Gjennom store deler av det foregående året har de tre ansatte i buildingSMART - i tett samarbeid med det som kan røre seg av medlemmer, styre og eksterne krefter - ruget og finslipt på en helt ny strategisk plattform. En strategi som strekker seg langt fram i tid og har mange delmål på veien. En enklere, tydeligere og mer fleksibel strategi spesialtilpasset en fremtidig, raskt omskiftelig virkelighet man i dag bare så vidt kan skimte konturene av.

– Endringstakten akselererer eksponentielt og det er veldig vanskelig å se for seg hvordan ting vil bli gjort i vår næring i 2050. Det har av den grunn vært helt avgjørende for oss å snekre en dynamisk strategi som er så solid at den lar oss navigere i - og som holder skuta flytende gjennom - ukjente farvann. En strategi som kan gjennomsyre alt vi gjør og alt vi tenker. Nå er de grunnleggende ideene snart ferdig klekket og vi syns det er på tide å dele de med verden. Ikke minst hvordan vi planlegger å bistå en samlet byggenæring med å nå de ambisiøse effektiviserings- og bærekraftmålene satt i Digitalt veikart fram mot 2025, sier Skinnarland.

Et interoperabelt hjerte
Det er Sigve Pettersen, tidligere med-gründer av Rendra og prosjektleder i buildingSMART Norge gjennom ett og et halvt år, som skal lede innovasjonsprogrammet. Pettersen er av den oppfatning at selv om den forsterkede strategien og den nye satsningen er ment å møte en utvikling man i dag vet lite om, er det samtidig både en strategi og retning med solide røtter tilbake til buildingSMARTs spede barndom.

– Flere tunge aktører og oppegående fagmiljøer innså at det var en lang rekke utfordringer man verken kunne løses internt i et enkelt fagmiljø eller i en organisasjon. Utfordringene man den gang så krevde overførbare, interoperable løsninger. Fordi man skjønte at man var avhengig av hverandre startet man på sent nittitall det som etterhvert skulle få navnet buildingSMART. Svaret den gang var å enes om digitalisering, felles åpne formater og hva disse skulle inneholde. En naturlig forlengelse av dette arbeidet er å invitere næringen inn til en åpen og inkluderende arena hvor vi sammen kan finne ut hvordan best bygge videre på den solide innsatsen som allerede er lagt ned. I dag, i morgen og om tretti år, sier nybakt innovasjons- og utviklingssjef Pettersen.

Noen må gjøre fremtiden mulig
Så langt tror han mange typisk har meldt seg inn i buildingSMART for å gjøre en myk landing etter tidenes største teknologisprang. Et medlemskap har for mange vært en vei til å forbli konkurransedyktige på sine respektive, tradisjonelle fagfelt. Framover tror han det å tegne medlemskap i langt større grad vil handle om å forberede seg på en kommende virkelighet full av ukjente og sterkt disruptive krefter. En framtid som samtidig er full av muligheter.

– Når noen heretter spør oss om hvorfor i all verden de skal tegne medlemskap i buildingSMART, skal vi våge å være langt tydeligere. Ved å transformere oss til å bli en innovasjon-arena for våre medlemmer, en lekegrind for uventede sammenhenger og en sandkasse hvor man i fellesskap kan eksperimentere fram morgendagens løsninger, gjør vi sammen en fantastisk fremtid mulig, sier Pettersen.

En grunnmur for grensesprengende ideer
Som den fremste utvikleren og beskytteren av standardiserte formater for en byggenæring i disruptiv transformasjon, ser Pettersen det som buildingSMARTs viktigste oppgave framover å tilby en solid grunnmur for leken kreativitet. At det for mange kan synes som om innovasjon og standardisering er diametralt motsatte størrelser, har han stor forståelse for. Slik er det imidlertid ikke. Tvert i mot er det nettopp dette samspillet som på sikt vil sørge for at verden beveger seg framover, uten å gå fullstendig av hengslene.

– Solide standarder sørger for orden og system i implementeringen av nye ideer, noe som igjen gjør den digitale grunnmuren mer robust, slik at atter nye ideer får rom til å blomstre. Fra en slik angrepsvinkel inngår innovasjon og standardisering i en nødvendig symbiose hvor ideer føder oppegående standarder. Og stadig bedre standarder sørger for stabile rammer for grensesprengende innovasjon, sier Pettersen.

Definere fremtiden
En av grunnpilarene for det kommende innovasjonsprogrammet er da også å være en «muliggjører» for en lysere og grønnere fremtid. I tråd med behovet skissert i Digitalt veikart. Pettersen tror veien til en slik posisjon går gjennom å ha en bredere horisont, omfattende eksperimentering og inkludering av miljøer man så langt kanskje ikke har definert som interessante i sammenheng med byggenæringen.

– Et begrep som «den digitale tvilling» har med BNLs veikart fått tyngde, oppmerksomhet og forståelse. Det er bra, men hva vi skal fylle begrepet med av krav, spesifikt innhold og formater, er ikke like tydelig. Under innovasjonsprogrammets paraply vil vi derfor invitere inn aktører fra mange felt og sammen teste og eksperimentere oss fram til potente løsninger og definisjoner. Det er min tro at en slik angrepsvinkel fører til ny og overraskende kunnskap, som igjen fører til nye nivåer av standardisering, sier Pettersen.

En nøytral og brukerstyrt arena
buildingSMARTs rolle er først og fremst være fasilitatorens. Altså den som tilrettelegger for prosessene og binder sammen. Organisasjonen som sådan vil gjerne framstå som smidig, inkluderende og raus, men har ingen ambisjoner om å være noe annet enn en medlemsorganisasjon. En organisasjon drevet av medlemmenes behov og ønsker. Noe som så langt har vist seg å bære langt. Som rimelig ferskt uteksaminert fra Innovasjonslinja på NTNUs entreprenørskole og med-gründer av Rendra, opplevde Pettersen selv på kroppen hva buildingSMART som medlemsorganisasjon kunne bidra med. På entreprenørskolen hadde han - og de andre med-gründerne av Rendra - kommet i kontakt med Covert Vector. Et selskap som syslet med streaming av gigantiske, digitale 3D modeller for olje- og gassindustrien. Teknologien ble uformelt hetende «Remote rendring and streaming.» og gjør det i korte trekk mulig å håndtere komplekse og svært tunge modeller på håndholdte enheter. Covert Vector jobbet utelukkende opp mot olje- og gassnæringen. I midten av januar 2012 tok han og de andre gründerne av Rendra på seg ansvaret for å se på hva en helt ny teknologiens potensiale i bygg- og anleggsnæringen. Det skulle vise seg å bli Pettersens første møte med buildingSMART Norge.

– Flere kjenninger fra NTNU hadde fortalt om et stort potensiale for teknologien i byggenæringen, men jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle angripe utfordringen. Det gikk imidlertid ikke lang tid før jeg via tips fra senioringeniør Øystein Graffer i Statsbygg, fant meg selv sittende på et studentseminar i regi av buildingSMART. Her fikk jeg det første innblikket i hvordan åpenBIM var i ferd med å transformere en hel næring. På det tidspunktet først og fremst innen prosjekteringsfasen, men det skulle ikke mye fantasi til for å se potensialet i å få modellen spredd ut og ned til byggeplassenes mange smarttelefoner og nettbrett. Hadde det ikke vært for åpenBIM og buildingSMARTs åpne armer, hadde det ikke vært noen vei inn på markedet for oss. Det er denne typen reiser vi med innovasjonsprogrammet vil tilrettelegge mer målrettet for, sier Pettersen.

Formalisert innovasjon
I buildingSMARTs nye og smidigere strategi står det blant annet at organisasjonen skal «utvikle effektive plattformer for å drive innovasjon…» Innovasjonsprogrammet skal være en spydspiss i dette arbeidet og sørge for at de formaliserte standardene finner nye kanaler og tilpasses ny teknologi og grensesnitt, men også at umodne standarder og nybråttsarbeid raskere finner sin form, utbredelse og anvendelse.

– Vi har jo etterhvert en lang tradisjon for å lykkes med formalisert standardisering på internasjonalt nivå. Flere av våre formater er i dag godkjent som både felleseuropeiske og internasjonale standarder. Men hva med det litt mer umodne standardiseringsarbeidet, GIS for eksempel? Hvordan starter og kultiverer vi dette arbeidet? I «Geospatial consortium» (OGS) - som ligner vår organisasjon - har man begynt å teste hva standardene er gode for ved å ta de i bruk av på nye måter, opp mot nye grensesnitt. Gjennom disse aktivitetene har de ikke bare skaffet seg et økonomisk overskudd, de har også lyktes med å drive fram modenheten og utbredelsen. Som et eksempel kan jeg nevne hvordan de har tatt tak i «web-feature-service» - en OGC-standard som gjør at de kan kommunisere dirkete med ulike web-servicer i stedet for å basere seg på filbasert kommunikasjon. Dette ble til gjennom en test-bed og gjorde at standarden fikk en rask og bred adopsjon i markedet. På samme måte skal vi utforske og ta i bruk våre ulike standarder på en ny og smidigere måte. Håpet er at vi undervis vil lære mye og ta med oss denne lærdommen i det videre arbeidet med mål om enda bredere bruk og mer solide standarder, sier Pettersen.

Invitere inn andre nettverk og ressurser
Om en en annen hovedretning ønsker Pettersen å dra veksler på andre nettverks arbeid og initiativer. Som et godt eksempel drar innovasjon-sjefen fram LivingLAB. Dette er en testarena og verdensomspennende nettverk som jobber aktivt med å realisere FNs bærekraftmål. Hvorav ett er et mer bærekraftig bygd miljø.

– Det som foregår i standardiserings-komiteene er viktig og riktig, men skal vi forbli relevante for næringen generelt og våre medlemmer spesielt, er det helt avgjørende at vi fokuserer tungt på innovasjon. Av den grunn vil vi gjerne bli sett og forstått i sammenheng med nettverk som LivingLAB. Jeg tror da at vår misjon vil utkrystallisere seg på et helt annet nivå, at brukerbehovet vil bli vokse seg større og at standardiseringen - også den formelle - vil bli både smidigere og mer hensiktsmessig, sier Pettersen.

Raus, inkluderende og givende
Like viktig som å se utover og tenke utradisjonelt når det kommer til å finne optimale samarbeidspartnere og nettverk med sammenfallende interesser, er det imidlertid å lytte og følge med på alt det som skjer lokalt. Norge har lenge gått foran og vist vei for resten av verden. Det skal organisasjonen fortsette å gjøre, og det med bred basis i medlemmenes behov.

– Medlemmene er og blir buildingSMARTs sjel. Dette vil forsterke seg i tiden framover. Så selv om vi søker utover og leter etter inspirasjon, metodikk og smarte løsninger, vil det være minst like viktig å samarbeide tettere med de ressursene som allerede er en del av organisasjonen. Vi ønsker å være en raus, fleksibel og dynamisk innovasjons-partner. Vi har allerede en rekke spennende pilotprosjekter på gang og alle som ønsker å at del i utviklingsarbeidet er hjertelig velkommen, avslutter Pettersen.

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar