Bli med på [openLAB : Hackathon] og hjelp E39 over Bjørnafjorden

«Broen til et smartere samfunn»

Den femte og sjette desember arrangeres konferansen «Evolve Arena: SHAPING THE FUTURE OF OUR CITIES.» Vi inviterer med dette alle som føler at de har noe å bidra med til vårt hittil mest ambisiøse openLAB : Hackathon hvor vi sammen skal lage konsepter for hva en «Digital Tvilling» skal inneholde og hvordan den brukes gjennom livsløpet.

Stortingets har lenge hatt en ambisjon om en ferjefri E39 mellom Trondheim og Kristiansand. Det er av stor verdi for nasjonen Norge å få flere og større sammenhengende bo, service og arbeidsmarkeder langs kysten, og samtidig korte ned reisetiden fra 21 til 11 timer. Dette har stor betydning for alle kystens innbyggere, turismen, næringslivet, næringene, logistikken og generelt sett økt mobilitet. Noe som er avgjørende for et smartere samfunn.

Internasjonal oppmerksomhet
Bare på strekningen Stavanger Bergen kortes reisetiden ned fra 278 minutter til 137 minutter. Broen over Bjørnafjorden er sentral i å realisere denne innsparingen. En bro som er så avansert og kompleks at den har vært gjenstand for en TED-talk. Ian Firth introduserte broen i TED-talken «Bridges should be beautiful»  med følgende sitat:

«Det er vanskelig å se for seg sivilisasjoner og samfunn uten broer, for de er så essensielle for vekst og utvikling av vårt samfunn. De handler ikke bare om en trygg vei over en elv eller en hindring, de roper om konnektivitet, samfunn – de avslører noe om vår kreativitet, ingenuinitet og de hinter til og med om vår identitet.»

Åpne arenaer gir felles innovasjon
Sitatet kunne like gjerne vært en god bakgrunn for grunnene til at Statens Vegvesen har bragt med seg nettopp Bjørnafjorden som case til - Broen til et smartere samfunn, på Evolve Arena. De legger med dette rammene for en felles og åpen innovasjon som kommer hele samfunnet generelt - og den norske byggenæringen spesielt - til gode. Ved å benytte nøytrale arenaer for standardisering og innovasjon initierer Statens Vegvesen en smidig og rask arena for at vi sammen skal nå målene i bygge-, anleggs- og eiendomsnæringens digitale veikart. Et veikart som også på sikt vil føre til et smartere og bærekraftig samfunn.

– Det er mange grunner til at Statens Vegvesen - som «hovedbehovs-eier» - tar med seg akkurat denne casen til vårt openLAB : Hackathon - Broen til et smartere samfunn, på Evolve Arena, men utover felles innovasjon, inviterer vi for å få hjelp til ideer og konsepter for bruk av en Digital Tvilling. I hele broens liv, sier Innovasjonsleder i buildingSMART, Sigve Pettersen.

Fra A til Å
Dette kan være konsepter for berikelse av den Digitale Tvillingen med informasjon, eller konsepter som bruker informasjon fra den, i forprosjekt, detaljprosjekt, bygging eller i drift.

– Vi ønsker at konseptene og ideene skal spenne vidt. Hvordan utnytte dataene til effektivisering av reisen fra Bergen til Stavanger for syke og pleietrengende, for eksempel. Eller hvordan Statens Vegvesen ved hjelp av den Digitale Tvillingen kan styre og og lage prognoser for innkjøp og logistikk av stål for å sikre fremdrift i prosjektet. Det kreves store mengder stål av riktig kvalitet. Mengder som tar opp mangfoldige fotballbaner i utstrekning. Hvordan vil frakten av dette stålet påvirke tettsteder og samfunnene i nærområdet? Det er bare fantasien som setter grenser og vi har av den grunn ikke satt noe tak for antall user cases. Vi vil ha alt, sier Pettersen.

HVA ER EN DIGITAL TVILLING? Med digital tvilling menes en digital representasjon av bygget som skal inneholde nødvendig informasjon eller referanse til informasjon som dekker alle behov gjennom byggets levetid. (ILL: BNL)

En pioneer
Statens Vegvesen vil ta med seg den nåværende versjonen av sin Digitale Tvilling og tilgjengeliggjøre denne via flere samarbeidspartnere.

– For å maksimere nytten og ekspandere mulighetene, ønsker vi å invitere bredt og tverrfaglig. Vi håper at mange forskjellige team - fra alle de ulike fasene av den sirkulære livssyklusen til byggverket - med dette ser sitt snitt til å kikke en stor aktør i kortene og samtidig dytte en av fremtidens viktigste bygg-teknologier framover, sier innovasjonsleder Pettersen.

Åpent for alle - også studenter
openLAB : Hackathon er potensielt noe alle kan være med på, i følge Edvard Granskogen Kjørstad, leder i buildingSMARTs student-avdeling ved NTNU. Selv om det er en fordel med konkret kunnskap innen åpenBIM og digitalisering, er enhver som er genuint interesserte i å være med på å løse en kompleks og ytterst reell problemstilling, hjertelig velkommen. Også om du bare skulle ha lyst til å være med for å lære og på nært hold ta del i en analytisk og kreativ prosess for å løse et reelt problem på tvers av virksomheter, fag og verktøy.

– Gode ideer kommer som kjent ofte fra uventet hold. Du kan stille som enkeltperson, men om dere er flere er det også fullt mulig å stille som eget lag. I et openLAB : Hackathon som dette er det imidlertid ikke den enkeltes evner og kunnskap som er i fokus, men hva man sammen kan få til av innovasjon og problemløsning. Av den grunn er stå-på-vilje, kreativitet og evnen til å se løsninger der andre ser problemer, minst like viktig som dokumentert fagkunnskap, avslutter Granskogen Kjørstad.

Du kan melde din interesse her

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar