Sykehusbygg, Helse Sør-øst og buildingSMART med felles løft:

Hackaton for bedre, digitale FDV-verktøy

For noen uker siden inviterte buildingSMART, Sykehusbygg og Helse Sør-Øst norske programvareleverandører til «LivingLab: BIM + FDV Hackathon.» Målet for seansen var å utforske mulighetene for konsistent dataflyt opp og ned fra en BIM-server på åpne APIer.  Det ble en suksess.

Helse Sør-Øst ser ikke for seg at én enkelt programvareleverandør vil kunne dekke hele deres behov. Verken for digital funksjonalitet eller utnyttelse av nye og akkumulerte data i drifts- og vedlikeholdsfasen.

– I fremtiden vil vi ha ett sentralt datalager. Om det er snakk om en BIM-server, en model-server eller et «Common Data Environment,» spiller i prinsippet ingen rolle. I dette lageret ligger alle data, data som benyttes av en rekke ulike applikasjoner med spesialisert funksjonalitet for å løse det enkelte behov vi måtte ha. Dette kan for eksempel være systematisering av renhold, prosesser for internkontroll eller effektiv arealforvaltning, sier Sigmund Stikbakke, prosjektleder eiendomsforvaltning i Helse Sør-Øst RHF.

En åpen, inkluderende og progressiv arena for innovasjon

For å få til dette er man imidlertid avhengige av en konsistent informasjonsflyt. At applikasjonen «snakker» sammen og er i stand til å nyttiggjøre seg de respektive dataene. I korte trekk fungerte Helse Sør-Øst derfor i denne sammenhengen som en «problemeier» med et konkret behov. Et behov de deltagende programvareleverandørene forsøkte å løse på forskjellige nivåer og ut i fra de respektive applikasjonenes bruksområde og fremtidige, potensielle funksjonalitet.

– For å teste ut hvordan dette kan fungere i praksis, fikk vi og Sykehusbygg bistand av buildingSMART til å etablere en nøytral testarena og invitere våre eksisterende og potensielle programvareleverandører slik at vi sammen kunne utforske de mulighetene som ligger i dagens systemer og applikasjoner. På hackatonet satte så disse seg ned og lagde ulike user-cases, lekte seg og testet ut løsninger, sier Stikbakke.

 

 

En klok vei å ta

Sykehusbyggs Kjell Ivar Bakkmoen var i sin tid med å grunnlegge buildingSMART både her hjemme og internasjonalt, liker den nye retningen buildingSMART har valgt. Han er av den oppfatning at ved å ta posisjonen som den naturlige, åpne og inkluderende innovasjonsarenaen for byggenæringen, viderefører nå buildingSMART Norge sine tradisjoner og bringer verden framover.

 – I 2005 var vi en gruppe mennesker fra en rekke aktører - med forskjellige roller og ulike ståsted - som satte oss ned og så på hvordan vi sammen kunne lage felles, åpne grensesnitt for digitale 3D-modeller, og på den måten bedre informasjonsflyten på tvers av prosjekteringen av bygg. Resultatet av arbeidet som den gang ble gjort, er vel det som i dag går under samlebetegnelsen åpenBIM. Med andre ord en stor suksess. Nå er denne teknologien kommet såpass langt at digitalisering av de mange FDV-oppgavene er et naturlig skritt videre. Like naturlig var det også at vi henvendte oss til buildingSMART-nettverket i våres og ba om hjelp. Dette LivingLab hackatonet er et resultat av den henvendelsen, sier Bakkmoen.

Et lekende initiativ

Et «LivingLab: Hacktahon» er et konsept buildingSMART Norge leverer og fasiliteter for sine medlemmer, for å bidra til en innovasjonsdrevet utvikling i næringen. Det er et smidig og utforskende initiativ ment å skape og utprøve nye konsepter basert på åpne standarder. Fokuset er å legge til rette for nye ideer og muligheter for løsninger.

– Dette er en del av vårt Innovasjonsprogram og er et sted å bli kjent med buildingSMART-miljøet, våre løsninger og standarder. Vi ønsker å være en nøytral arena som jobber for at digitaliseringen av det bygde miljø skal skje sammen i et brukerstyrt marked med fri og åpen konkurranse. Et bærende prinsipp for oss er at innovasjon og utvikling foregår i en åpen og utforskende dialog. Dette vil bidra til utvikling av næringen, og også tilføre den enkelte deltaker verdi i form av å delta på viktige arenaer, få innsikt og innspill til videreutvikling av sine tjenester, sier Innovasjon- og utviklingsleder Sigve Pettersen i buildingSMART Norge.

Erfaringer som kan gjenbrukes

Sykehusbygg har sammen med Helse Sør-Øst jobbet målrettet sammen for å få bedre FDV-systemer i «Nettverksgruppe BIM FDV.» Under dette arbeidet har det blitt stadig tydeligere at svært få av dagens verktøy foreløpig er egnet til FDV-fasen. 

– Før jul startet vi opp prosjektet BIM Lab. Et prosjekt som i vår kontaktet buildingSMART Norge med den hensikt å benytte deres nettverk til å videreutvikle dagens - og skape nye - digitale verktøy for FVD, i samarbeid med leverandørenes utviklere. På den måten håper vi å koble oss på markedet, og med det antyde at vi kommer til å gå til anskaffelser når tiden er inne og redskapene modne for bruk. Du kan godt si at vi har gjort dette ut fra egennytte, men vi håper jo også å hjelpe markedet. Til syvende og sist må det ligge en gevinst for leverandørene i potten, sier Bakkmoen.

 

 

åpenBIM i et livsløpsperspektiv

Bakkmoen og Stikbakke forteller at de sammen har lagt en strategi for heldigital livsløpsdokumentasjon. Målet er å legge inn all data på ett sted én gang, og dermed ha ett sted å finne tilbake til den når den måtte bli etterspurt.

– Vi ønsker å bruke de programmene som til enhver tid er best på sitt respektive fagområde. Det vi med dette hackatonet gjør er å fyre opp en prosess som på sikt vil munne ut i bedre verktøy. For å få mest mulig ut av hackatonet - og samtidig gi utviklerne en mest mulig realistisk setting - delte vi de opp i to grupper. Den ene gruppen er de som sørger for lagring og tilgjengeliggjøring av dataene.  Den andre er de leverandørene som skal benytte seg av disse datene i «sine» applikasjoner, sier Bakkmoen.

 

 

Godt oppmøte og stor entusiasme

Både Stikbakke og Bakkmoen er godt fornøyd med oppslutningen. På informasjonsmøtet som ble arrangert i mai møtte et tredvetalls hoder fra tolv, tretten programvareleverandører opp. Noe de begge den gangen syntes var lovende. At så godt som alle ble med på selve hackatonet var over all forventning.

–  Entusiasmen under seansen var påtagelig. Det ble testet ut og prøvd over en lav sko. Alt fungerte riktignok ikke like godt, men også det gir konstruktive innspill av høy verdi. Måten buildingSMART Norge har lagt til rette for en åpen og inkluderende innovasjonsarena, har fungert svært godt. Allerede før hackatonet så vi at det var høy aktivitet hos leverandørene. Det i seg selv er en betydelig gevinst. Når vi i tillegg ser den store interessen og at de deltakende er så tente på oppgaven, er denne metodikken noe vi nok gjerne vil være med å videreutvikle. For dette er helt klart i det sporet vi hadde håpet å komme, avslutter Stikkbakke.

LivingLab: Hackathon – hva er det?

  • LivingLab: Hacktahon er et smidig og utforskende initiativ for å skape - og teste ut -nye konsepter basert på åpne standarder. Fokuset er å legge til rette for nye ideer og løsninger, i stedet for å bruke eksisterende løsninger i markedet.
  • LivingLab: Hackathon er et konsept buildingSMART Norge leverer og fasiliteter for sine medlemmer, for å bidra til en innovasjonsdrevet utvikling i næringen. Det
  • LivingLab: Hackathon er en del av buildingSMARTs innovasjonsprogram og er et naturlig sted å bli kjent med buildingSMART miljøet, våre løsninger og standarder. Arrangementene er åpne for nye aktører og andre interesserte.

 

 

 

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar