buildingSMART Data Dictionary

Hva har så langt skjedd med «norsk kontekst»?

Vi jobber målrettet og kontinuerlig for at alle løsninger skal baseres på åpne standarder og frie formater og grensenitt. Slik at utviklingen skjer i et brukerstyrt marked med fri konkurranse. Siden buildingSMART Norge representerer alle aktører i næringen, er det naturlig at vi tar ansvar for den norske konteksten. Her følger en kort oppsummering av hva som har skjedd med denne siden vi tok på dette ansvaret sommeren 2017.

Produktdatamalene, på engelsk Product Data Templates (PDT), er standardiserte maler for produktdokumentasjon. Produktdatamalene beskriver hvilke egenskaper som kan deklareres for ulike produktgrupper og hvordan disse egenskapene skal måles eller beregnes. Leverandørene benytter malene for å oppgi informasjon om sine produkter. Produktdatamalene sikrer på den måten enighet mellom alle aktører i verdikjeden om hvilken informasjon som skal oppgis. Dette omtales som den norske konteksten. Denne informasjonen skal være maskinlesbar og kunne benyttes i en heldigital byggeprosess.

Ved bruk av standardiserte Product Data Templates (PDTer) vil man kunne oversette og distribuere informasjon om produkter på tvers av landegrenser, systemer og programvare. Når informasjon fylles inn i PDTen, får man en PDS (Product Data Sheet) som dokumenterer egenskapene for et spesifikt produkt.

buildingSMART Norge jobber for at alle løsninger skal baseres på åpne standarder, slik at vi oppnår en brukerstyrt utvikling i fri konkurranse. Dette er selve kjernen i vår virksomhet, og siden vi representerer alle aktører i næringen, er det naturlig at buildingSMART Norge er den aktøren som forvalter dette for norsk næring. Vi gjør dette i samarbeid med Standard Norge, med og for våre medlemmer.

buildingSMART Dataordbok kan holde produktdatamalene som produktdatabaser og andre verktøy må bruke for å gi vareeier de redskapene som trengs for å forvalte sine produkter. Produktdatamalene er standardiserte, og i henhold til harmoniserte europeiske standarder, mens produktinformasjonen for vareeiere lever i deres respektive systemer. Dette gjør at vareeiere får en standardisert mal å forholde seg til i deklarering av sine produkter for markedsføring og salg i et europeisk marked. Det gir dem redusert antall maler å forholde seg til, økt eierskap til data, og fleksibilitet i forhold til valg av systemer og løsninger for å forvalte deres produktinformasjoner.

 

Hva har skjedd så langt?

Standardisering innen PDT – Administrasjonen og medlemmer i bSN deltar aktivt i standardiseringsarbeid for PDT under CEN. Vi deltar aktivt i arbeidsgrupper både for utvikling av prosessen for verifisering med eksperter og PDT-modelleringsstruktur. Sammen med andre norske eksperter har vi bygget kompetanse som bidrar til å veilede for utvikling og bruk av PDT.

Kommunikasjon – BNL sitt utkjøp av digitale produktdatamaler i 2017, og synliggjøring av viktigheten av å tilgjengeliggjøre produktegenskaper i digitalisering, har ført til at flere har blitt bevisste og nysgjerrige på hva dette betyr for dem og deres bransje. Gjennom presentasjoner på konferanser og diverse fora hos bransjeorganisasjonene har bSN kommunisert for å bevisstgjøre viktigheten av at alle må bli med på reisen for utvikling av digitale datamaler.

ETIM – er klassifikasjonssystemet norske varedatabaser (NOBB, EFO, NRF) tar utgangspunkt i for spesifisering av produktbaserte tekniske egenskaper. ETIM Internasjonal skal legge inn klassifikasjonssystemet i bSDD som en egen kontekst. I den forbindelse har bSN bidratt med kompetanse og ressurser til prosjektet, med fokus på validering mellom innholdet i bSDD og ETIM klassifikasjonen for bl.a å unngå opprettelse av duplikater.

Proof of Concept (PoC) – Sammen med GS1 Norge, Norsk Byggtjeneste og Holte AS har vi i perioden april til oktober 2018 jobbet med et Proof of Concept som skal vise hvordan norsk PDT i bSDD, sammen med Produktdatabase og GS1 standard kan skape merverdier for verdikjeden innenfor Produktsøk og Logistikk.

Resultatet av PoC ble presentert i plenum på åpningsdagen under årets buildingSMART International Summit i Tokyo (Oktober 2018). Dette viser hvor høyt det internasjonale miljøet verdsetter det norske arbeidet og viktigheten av å bruke en terminologi-plattform for digitalisering med BIM.

SN/K 374 – buildingSMART Norge og Standard Norge har i lengre tid jobbet sammen for å finne en bærekraftig organisering som skal sikre god utvikling av norske digitale datamaler. I august ble standardiseringskomité SN/K 374 – «Datamaler for produkter og systemer som inngår i bygg- og anlegg» etablert.

Siden har vi bidratt med introduksjonsmøte i PDT for en bred gruppe av eksperter hos produsentene, som en forberedelse til hva som ligger foran oss av arbeid.

Sammen med BNL, Norsk Byggtjeneste, EFO og coBuilder fikk vi oppgaven med å etablere versjon 1.0 av veiledning for verifisering av PDT for norske eksperter. Dette ble ferdigstilt primo desember 2018.


PDT Pilot – I november og desember 2018 ble det satt i gang 3 grupper eksperter innen vindu, gips og trekonstruksjoner for testing av ekspert-prosessen for verifisering av PDT. Disse gruppene vil teste ut versjon 1.0 av veiledning for verifisering for eksperter. Sammen med koordinator fra den aktuelle produkttype vil bSN bidra med kompetanse og veilede eksperter for å komme i gang med verifisering av PDT.

Hva vi kan bidra med fremover

Den kompetansen buildingSMART Norge har bygget opp gjennom disse 2 årene muliggjør at vi kan bidra enda mer til norsk byggenæring, for felles produktegenskaper med produktdatamaler i den digitale transformasjonen vi er midt inne i nå.

Nettverk -buildingSMART Norge vil opprette en ny arbeidsgruppe i Teknisk Undergruppe (TUG) i vårt nettverk. Denne skal involvere alle interesserte tekniske aktører innen produktinformasjon, produktdatamaler og bSDD. Denne kan bl.a. utarbeide veiledninger for enklere å ta produktdatamalene i praktisk bruk.

En slik gruppe vil også bidra til å synliggjøre mulighetene med PDT og dataordbok, slik at flere implementerer løsninger som kan gi større utbredelse for bruk i vår næring.

Bidra til standardisering – Vi vil bidra med ekspertkompetanse i SN/K 374, og vi kan bidra til kompetansebygging, veiledning og support for eksperter. buildingSMART Innovasjonsprogram openLAB kan bidra til digitalisering og utbredt bruk av PDT i næringen.

bSDD- buildingSMART Norge bidrar med ressurser til buildingSMART International, for drift og utvikling av buildingSMART Data Dictionary (buildingSMART Dataordbok). Det innebærer at Chi Ho Lau, fra buildingSMART Norge har rollen som Operation Manager for bSDD. Sammen med internasjonale bSDD leverandører (agenter), skal Operation Manager sikre kvalitet i innholdet i bSDD og bærekraftig drift av bSDD-plattformen. For utvikling av de norske digitale datamalene betyr dette at vi får bedre muligheter til å sikre kvalitet for de norske digitale datamalene og internasjonal koordinering mellom andre nasjonale digitale datamaler.

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar