Byggfloken:

Slik kan byggenæringen bli sirkulær

I løpet av det siste året har en lang rekke av de største aktørene fra alle deler av verdikjeden samlet seg for å lage effektive og langsiktige løsninger for hvordan skape ny vekst gjennom å gå fra en lineær til en sirkulær økonomi. Den 13. september ble det grensesprengende arbeidet presentert. 

I Byggfloken har 26 aktører jobbet sammen i seks måneder for å utfordre sementerte sannheter som hindrer sirkulære og bærekraftige løsninger i bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen. Navnet «Byggfloken» spiller på konsulentselskapet Æras floke-metodikk. Tankegangen er i korte trekk den at de fleste samfunnsutfordringer kan ses på som floker. Floker som ikke kan løses ved at enkeltaktører drar hardt fra én ende alene. Utfordringen må løses gjennom samarbeid mellom flere aktører. Alle floker, inkludert Byggfloken, kan kun løses ved å nøste opp fra flere steder samtidig. 

– Et flokeprogram er ment å løse utfordringer som verken næringen eller samfunnet kan løse alene. Internasjonalt i innovasjonsfaget kalles dette «wicked problems.» Vi har oversatt det til «floker.» Tidligere har vi i Æra kjørt flokeprogrammer for å blant annet redusere bruken av plast, skape et aldersvennlig samfunn og minske matsvinnet i samfunnet, sier forretningsarkitekt Mads Bruun Høy i Æra.

Innovasjon basert på innsikt

Ifølge Bruun Høy er nøkkelen til effektiv innovasjon kunnskap om hvordan situasjonen er i dag. Dette er hva han kaller «nøkkelinnsikt.» En kunnskap han mener kan låse opp muligheter for ny vekst, presis kommunikasjon og effektiv problemløsning. 

– Disse nøkkelinnsiktene har gjerne det til felles at de er ferske, autentiske, avdekkende, i liten grad selvsagte og du finner dem sjelden i offentlige rapporter. De oppstår gjennom observasjon, refleksjon og analyse. I Byggefloken har vi kalt disse innsiktene «Byggeklosser.» Byggeklossene er en oppsummering av innsiktsfasen i innovasjonsprosessen, sier Bruun Høy. 

Helt i tråd med buildingSMART-metodikken

Det var daglig leder i buildingSMART som under Arendalsuka i fjor var tilhører på et møte Circular Norway og EFO hadde om sirkulærøkonomi.

– Jeg tenkte umiddelbart at det trengs, men at oppgaven blir umulig uten fokus på konsistent, digitalisert informasjon om materialer og produkter i det bygde miljø. Det var med andre ord et åpenbart behov for å inkludere buildingSMART og det arbeidet vi gjør for smartere deling av informasjon. Jeg tok derfor kontakt med Cathrine Barth etter møtet. Noe som ble starten på et godt samarbeid og vi ble invitert til å være med i Byggfloken. Da Sigve Pettersen kom inn i bildet ble det tydelig at vi måtte ta en ledende rolle og være medarrangører. For en sirkulærøkonomi er rett og slett ikke er mulig uten digitalisert informasjon om materialer og produkter i det bygde miljø, sier Skinnarland.

Aldri mer avfall

Byggeklossene inkluderer skisserte løsninger for smartere anskaffelser, bedre utforming av tjenester og mer effektive forretningsmodeller. Og da gjerne gjennom bedre utnyttelse av eksisterende teknologi innenfor områder som; energi, transport og ressursbruk. Sigve Pettersen - innovasjons- og utviklingsleder i buildingSMART - er av den oppfatning at dette arbeidet representerer et veiskille når det kommer til å skape en mer bærekraftig byggenæring og at metodikken passer som hånd i hanske for buildingSMARTs nye strategi.

– Vi ønsker å bidra til å skape en arena for innovasjon og nyskapning, slik at vi sammen øker byggenæringens bærekraft.  Vi er derfor veldig glade for at så mange og viktige aktører har gått sammen i Byggfloken, sier Pettersen.  

Konsepter for en mer bærekraftig byggenæring

De omtalte innsiktene har så langt ledet fram til nitten konsepter som alle svarer på ett av følgende tre spørsmål: 

  • Kan vi utvikle bedre bestillinger og anskaffelser som legger ambisiøse og inspirerende føringer for sirkulærøkonomiske løsninger, helhetlig utforming og bærekraftige løsninger? 
  • Hvordan kan vi utforme løsninger, tjenester og nye forretningsmodeller, som sikrer at produkter og materialer sirkulerer uten å ende opp som avfall? 
  • Hvordan skal vi bruke ny teknologi innen energi, transport og ressursbruk for å oppnå mer bærekraftig drift av våre bygg?

«Byggigjen.no» en markedsplass for brukte bygningsmaterialer 

Av de nitten konseptene har buildingSMART spesielt vært med på å jobbe fram to. Det ene er konseptet «Byggigjen.noDette skal være en digital markedsplass for overskudds- og ombruksmaterialer. 

– Brukte byggeelementer kan være fremtidens ressurser – dersom de er lett tilgjengelig og gir forutsigbarhet inn i prosjekteringen. En markedsplass for brukte byggeelementer må ha et grensesnitt som loser materialene hele veien fra tilbyder til kjøper i tråd med lovverk og på en lønnsom måte for alle parter. Markedsplassen skal også gi gode eksempler til inspirasjon og generere mye trafikk. Vi ser for oss at også nye materialer og tjenester designet for ombruk, har en naturlig plass på denne markedsplassen, sier prosjktleder Chi Ho Lau i buildingSMART Norge. 

«Sirkulator» - et konsept for bedre bestillinger

Dette er det andre konsept buildingSMART har vært direkte involvert i forløsningen av, sammen med Norsk Gjenvinning og Oslo Works. Sirkulator er ment som et seks måneders program for å skape disruptive og sirkulær-økonomiske utfordrere.  Konseptet er ment å skape løsninger gjennom å stimulere til innovasjon der større virksomheter og organisasjoner har feilet. Sirkulator skal i første omgang henvende seg til start-ups som enten er i - eller er relatert til - byggenæringen, og som baserer seg på en sirkulær-økonomisk tankegang. 

– Det viser seg jo gang på gang at store virksomheter og organisasjoner ofte er for trege og konforme til å ta tak i og nyttiggjøre seg disruptive innovasjoner og teknologi. Være seg på grunn av rammevilkår, kultur eller rett og slett at den den daglige driftens stjeler all oppmerksomhet. Det kan av den grunn være et godt trekk å utfordre gründer- og startupmiljøene til å lage løsninger som er kjappere, rimeligere og mer teknologi-intensive. Erfaring viser at en god måte å gjøre dette på er gjennom kompakte og strømlinjeformede akseleratorprogram, sier Pettersen.

Lærende bygg

Selv om buildingSMART ikke har vært direkte involvert i alle konseptene, bærer flere andre også et tydelig slektskap til både tankegang og metodikk. Blant annet i konseptene «La bygga leve» og «Bygg som lærer av bygg.»  I førstnevnte har et par av buildingSMARTs medlemmer forsøkt å videreutvikle teknologier som allerede er i bruk. Gjennom digital skanning under overflaten kan materialer - og kunnskap om de enkelte komponentenes verdi - føre til at man i fremtiden jobber mer effektivt med planlegging og vedlikehold av eksisterende bygg, og samtidig gi mer forutsigbare transformasjonsprosesser.

I konseptet «Bygg som lærer av bygg» har buildingSMART-medlemmene Statsbygg og Direktoratet for byggkvalitet skissert en tjeneste som gjennom bruk av maskinlæring skal gi smartere utnyttelse av data i drift- og utviklingsfasen.

– Det finnes i dag ekstremt mye data om det enkelte bygg. Mange leverandører av tekniske installasjoner og styringssystemer leker seg med tanken på å gjøre byggene intelligente gjennom maskinlæring. I dag er læringen typisk fundert på byggets egne data, og da gjerne i en vaktmesters hode. Om man hadde automatisert læringen - og bygget også kunne tatt lærdom av hendelser som oppstår i andre bygg - vil man åpne for kunnskap på et helt annet nivå. Entro har per i dag tilgang til data fra 8 000 bygg. Disse dataene vil, om de prosessert riktig, kunne gi langt smartere bruk av dataene. For eksempel kan forbruksdata fra varmeanlegg hindre overforbruk og unødvendige effekttopper i andre bygg. Reelle bruksdata fra toaletter gjør renhold etter behov mulig. Skaperne av konseptet ser også for seg at sensor- og energidata på tekniske anlegg kan gi tilstandsbasert vedlikehold istedenfor intervallstyrt, avslutter Pettersen.

Du finner alle de nitten konseptene her

- - -

Reformater.no:

Byggeklosser for en sirkulær økonomi

Byggeklossene er byggflokens nøkkelinnsikter. Alle skapt av arbeidsgruppene og bygd på tre perspektiv; kartlegging av trendbrudd, udekte brukerbehov og utfordring av etablerte sannheter, med den hensikt å lage et verktøy som kunne bistå med å åpne opp nye muligheter for konseptuvikling. Reformater.no, Byggfloken, buildingSMART Norge og alle deltakende ønsker å dele dette verktøyet med flest mulig, slik at man kan finne flere svar og lage flere gode løsninger for fremtidens bærekraftige byggenæring. 

Du finner Byggeklossene her 

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar