Støtte til GRAPHISOFT Norge innklaging til KOFA

buildingSMART Norge mener alle løsninger må være basert på åpne internasjonale standarder. Bare da kan vi oppnå en brukerstyrt utvikling i fri konkurranse. Derfor støtter vi GRAPHISOFT Norge sin innklaging av Strand kommune til KOFA.

GRAPHISOFT Norge og Arkitektbedriftene i Norge er blant mange andre organisasjoner fra alle bransjer i Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen, medlemmer i buildingSMART for å støtte og jobbe for smartere deling av informasjon - for et bærekraftig bygd miljø.

Dette gjelder saken hvor Strand kommune i "plan og designkonkurranse om nye Fjelltun skolehar krevet bruk av proprietært format og spesifikk samhandlingsløsning; http://www.mynewsdesk.com/no/graphisoft-norge/pressreleases/graphisoft-norge-klager-inn-strand-kommune-til-kofa-2780700 

IFC-formatet for datamodeller og utveksling av bygningsinformasjon, er utviklet i det internasjonale buildingSMART-nettverket gjennom 24 år, og er nå standardisert internasjonalt og som Norsk standard NS-EN ISO 16739:2016. Det benyttes i mange byggeprosjekter i Norge og resten av verden, og må være formatet norske offentlige og private anskaffere etterspør i sine byggeprosjekter. Se https://buildingsmart.no/nyhetsbrev/2016-12/apenbim-har-blitt-norsk-standard.

Krav om bruk av spesifikk programvare og proprietære formater begrenser den frie konkurranse og utvikling, og utgjør en risiko for tap av digital informasjon over tid.

På denne basisen står alle medlemmene i buildingSMART bak slike verdier som GRAPHISOFT Norge nå kjemper for. buildingSMART Norge støtter derfor GRAPHISOFT Norge sin klage til KOFA i denne saken.

Utviklingen av IFC og andre åpne standarder for digital informasjonsdeling og interoperabilitet i BAE-næringen (åpenBIM) foregår for fullt i buildingSMART, Standard Norge, CEN og ISO. Der format og standardene ikke løser konkrete brukerbehov og formål i dag, finner vi et godt omforent fundament for nye løsninger på vår nøytrale arena for innovasjon og digitalisering. Denne er inkluderende og åpen for Strand kommune, og alle andre som har behov og vil bidra til utviklingen. 

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar