Statsbyggs BIM-manual 2.0 (SBM2): et konkret eksempel på hvordan åpne standarder kan gi bedre informasjonsflyt

 Prinsippet for validering av IFC-modeller med mvdXML-kravsett, og retur av avvik via BCF til CAD-system, deretter ny loop til avvik er lukket.

 

Utvikling av Statsbygg BIM-manual 2.0 er et konkret eksempel på hvordan buildingSMART åpne standarder kan gi bedre informasjonsflyt. Statsbygg vil kreve BIM Manual 1.3 (SBM) implementer i alle ny prosjekter fra februar 2020 (https://sites.google.com/view/statsbyggs-bim-manual-2-0-sbm2/sbm1-3). 

"Statsbyggs BIM-manual 2.0 er pr nå betegnelsen på summen av overordnede krav til BIM-leveranser (IFC) og består av digitale kravsett inndelt per fag som er maskinlesbare og validérbare i programvare, for bruk i Statsbyggs prosjekter. De digitale kravsettene finnes i en database (som maler) der de kan prosjekttilpasses og deretter eksporteres ut til buildingSMART-formatet mvdXML. I tillegg kan kravsettene publiseres som dokumentasjon (.pdf) i menneskelesbart format og benyttes som del av kontraktsdokumenter for prosjekter.

Alle etablerte kravsett publiseres etterhvert som de foreligger for å samle innspill og kommentarer, og kan leses i sin helhet under sidene for SBM1.2.1, SBM1.3, SBM2.

Kravsettet SBM2 kan benyttes til validering av IFC4-modeller, og skal gradvis utvides både med kravsett for flere fag og for flere faser enn prosjekteringsfasene. Vi ønskerat det er dette kravsettet som blir benyttet så fort sertifsering av CAD-programvaren for IFC4 er kommet å langt at man kan kjøre operativt.

Det er også etablert en validérbar tolkning av kravene i Statsbyggs BIM-manual 1.2.1 (SBM1.2.1) for IFC2x3-modeller, etter de samme prinsippene. Det kan være aktuelt å bruke i pågående kontrakter der SBM1.2.1 ligger til grunn, og man bruker IFC 2x3-modeller.

En tredje variant - SBM1.3 er essensielt det samme som SBM1.2.1, men tillagt formalisering av TFM-strengens plassering i modellen, krav til bruk av modellmodelhetsindekskoder (MMI) og krav til å dokumentere kjøpte handlervarer ved "som bygget"-situasjon med GTIN-kode. Den er tiltenkt bruk i nye prosjekter før IFC4 kan brukes operativt, og for pågående prosjekter der man har mulighet til å revidere/presisere kontraktsgrunnlaget, typisk ved oppstart av en ny fase etter stopp."

Les mer om Statsbygg BIM-manual 2.0 her: https://sites.google.com/view/statsbyggs-bim-manual-2-0-sbm2.

Bli med i "navnekonkurranse": "kravene til Statsbyggs BIM-leveranser har helt siden 2008 hett "Statsbyggs BIM-manual". Det er ikke alle som synes dette er et spesielt godt og beskrivende navn, og vi gir derfor alle mulighet til å finne et bedre navn." https://sites.google.com/view/statsbyggs-bim-manual-2-0-sbm2/navnekonkurranse

Vekt: 

-15