Statens vegvesen og buildingSMART Norge tilrettelegger igjen for uttesting av maskinlesbare håndbøker

Statens vegvesen i samarbeid med buildingSMART Norge har tidligere digitalisert håndboken for bruregistrering - V440, og har nå i tillegg digitalisert håndboken for bruinspeksjon - V441. Det er viktig at de digitaliserte håndbøkene integreres i aktuell programvare som er i daglig bruk, og de inviterer derfor til uttestingsverkstedet for programvareleverandører og rådgivere som ønsker å teste ut integrasjon med håndbøkene.

Håndbøkene er gjort maskinlesbare med Lenkede Data og Semantisk Web og LD/SW-teknologi. Bak disse begrepene ligger en stor samling av åpne standarder, for det meste forvaltet av World Wide Web Consortium (W3C). Dette er en relativt lite brukt teknologi innenfor bygg og anlegg, men har vært i bruk i flere år innenfor andre industrier. Denne teknologien har vist seg å være meget godt egnet for å representere datamodeller og ulike klassifiseringssystemer. Teknologien er spesielt godt tilrettelagt for å koble sammen ulike «spesialist»-modeller som til sammen utgjør «komplette» datamodeller for det aktuelle formålet.

Det er en økende interesse for denne teknologien også innenfor bygg og anlegg. Statens vegvesen og buildingSMART Norge ønsker derfor å være pådrivere i det norske markedet for uttesting og bruk av LD/SW teknologi. Etter å ha gjennomført en for uttesting og markedsføring av maskinlesbar V440, vant Statens vegvesen i år buildingSMART International Award i kategorien «Client Leadership»:

«Statens vegvesen vant buildingSMART Client Leadership Award gjennom å vise verdien av åpne standarder og maskinlesbar arbeidsflyt i praksis. V440, maskinlesbar norsk klassifiseringshåndbok for broregistreringer, økte ikke bare effektiviteten, men demonstrerte også proaktiv ledelse fra en byggherre. Juryen fremhevet at dette har potensial til å bli utvidet til andre områder innen infrastruktur som vei og jernbane. Forsyningskjeden fikk ved hjelp av godt lederskap også dra nytte av denne håndboken. Statens vegvesen er derfor en verdig vinner av denne prestisjetunge prisen,» skriver buildingSMART International i sin begrunnelse.

«Arbeidet med Maskinlesbar V440 Bruregistrering inngår som del av nye måter å jobbe på, der vi sikrer digital utvikling gjennom innsats i det enkelte vegprosjekt. Arbeidet sammen med buildingSMART Norge har gitt oss verdifull innsikt i måter å samhandle med bransjen på som gir verdi for både Statens vegvesen og for aktører i bransjen. For E39 Stord – Os, bru over Bjørnafjorden ønsker vi å fortsette i dette sporet for å se om vi kan skape gevinster over i et forvaltning, drift og vedlikeholdsperspektiv, der vi utnytter den ferdige digitale tvillingen til mer automatisert bruinspeksjon. Erfaringer er gjort med droner, og infrarøde kamera, hvor konklusjonen blant annet var et behov for standardiserte begreper og strukturert informasjon for å kunne drive maskinlæring. Dette håper vi å bidra til med dette prosjektet. Vi ønsker nye og kjente aktører velkommen til å bidra, sier prosjektleder for Bjørnafjorden Open Live Center (BOLC), Elin Dalen-Rasmusen.

er buildingSMART Norges innovasjonsprogram for å legge til rette for en testdreven utvikling av åpne standarder og grensesnitt. Som en del av dette programmet inngår . Dette er et uttestingsverksted for programvareleverandører og brukere av programvare. går over en viss periode, i dette tilfellet en måned i starten av 2021.

Verkstedet blir tilrettelagt med innføringsmateriell på GitHub. og buildingSMART og Statens vegvesen stiller med kvalifiserte folk som kan veilede underveis.

Det hele sparkes i gang med et oppstartsmøte med en introduksjon til LD/SW-teknologien og informasjonen på GitHub. I tillegg blir det gjennomgang av oppgaver og forventninger. Det vil bli oppfølging underveis, med bl.a. et statusmøte ved halvkjørt .

Resultatene av arbeidet blir presentert i et avslutningsseminar der også byggherrer, rådgivere og andre interessenter inviteres inn.

«Vi har nå opparbeidet en del erfaring med denne arbeidsformen og ser at den har stor nytteverdi. gir interesserte leverandører en unik sjanse til å lære ny teknologi på en morsom måte sammen med kolleger. Samtidig gir det muligheten for å markedsføre sine produkter som framoverlente løsninger – og så er det jo gratis å delta», presiserer Jan Erik Hoel, leder for teknisk Rom i buildingSMART Norge som arrangerer .

Før sommeren i år arrangerte Statens vegvesen og buildingSMART Norge en tilsvarende hvor integrasjon av maskinlesbar håndbok V440 ble testet ut. I denne sesjonen var det 4 programvareleverandører som deltok aktivt med integrasjon av V440 klassifiseringsstrukturen for buer, i egen programvare. De fire programvareleverandørene var: BuildingPoint Scandinavia med Tekla, Trimble med Quadri, Rendra med StreamBIM og Areo med programvaren Areo. Areo ble kåret som vinner med sin integrasjonsløsning.

«Det har vært veldig positiv å delta i V440 maskinlesbar. Alle de aktive deltagerne i prosjektet har vært åpne og villige til å dele kunnskap og erfaringer underveis og støtteapparat har vært engasjerte og tilgjengelige med kunnskap og erfaringer både i og mellom workshops. Vi opplever dette som en viktig bransjedugnad med konkrete resultater innen viktige områder med stort internasjonalt potensial», sier Hans Kristian Grani, daglig leder i Areo.

Statens vegvesen har stort fokus på bruk av åpne digitale format og ser dette planlagte som en veldig bra mulighet for å teste ut en ny og lovende teknologi. Arrangørerene håper det er mange programvareleverandører og rådgivere som melder seg på for å teste ut bruk av Lenkede Data og Semantisk Web.

«Vi synes det er bra at vi har denne kompetansen og slike prosjekter i medlemsnettverket vårt. Dette bidrar til buildingSMART sitt mål om å skape et bærekraftig samfunn gjennom smartere deling av informasjon. Dette viser også verdien av innovasjonsprogrammet vårt, - hvor smidig tverrfaglig samarbeid blir fasilitert for å produsere slike erfaringer», sier Daglig leder i buildingSMART Norge, Alexander Brage Hansen. 

Uttestingsverkstedet er åpen for alle programleverandører og rådgivere. Det har oppstart 20. januar og avsluttes 17. februar 2021.

For påmelding kontakt administrasjonen@buildingsmart.no

 

http://www.bygg.no/article/1453081

Vekt: 

0