Oppdatering fra bSNs fagnettverk - mars 2021

Digital samhandling, faglig utvikling og å løse konkrete problemstillinger i fellesskap, det er det fagnettverket i buildingSMART Norge handler om. I de mange arbeidsgruppene samarbeider konkurrenter om å løfte BAE-næringen videre inn i digitaliseringen. Fagnettverket arbeider gjennom en rekke tematiske arbeidsgrupper og arrangerer en rekke aktiviteter som engasjerer medlemmene og gir en nøytral arena for deling av kunnskap og verdiskaping. Dette arbeidet sikrer også kompetanseheving og dialog på tvers av aktører. Fagnettverket i buildingSMART Norge er et sted for å ta i bruk standarder og beste praksis for å bidra til en mer effektiv og livsløpsorientert byggenæring. Les mer her

Teknisk rom 

I Teknisk rom diskuteres den tekniske delen knyttet til bruk av åpne standarder og informasjonsflyt. Diskusjoner rundt utvikling, forvaltning og bruk av IFC-formatet tas også her, og gruppen kan også fungere som ressurs for medlemmer som trenger bistand. Léon van Berlo, Technical Director i buildingSMART International, skal delta i neste møter i 2021 for å gi oss oppdatering om rehabilitering av IFC standarder og IFC 5.0 utvikling. Neste møtet blir 24. april fra kl. 12 til 14.
Leder av Teknisk rom er Jan Erik Hoel fra Trimble Solutions Sandvika AS. (Epost: teknisk@buildingsmart.no). 

Produktrom

I Produktrom fokus er på dataflyt og sporbarhet gjennom hele verdikjeden for produkter, varer og tjenester, da med norske, europeiske og internasjonale standarder som fundament. Fra bestilling til produsent, videre til byggeplass, innenfor bruk og forvaltning, ombruk eller gjenvinning og endelig avvikling av materialer og bygg. Hvordan jobber vi med informasjonsflyt i hele verdikjeden og i et livsløpsperspektiv? Og hvordan kan åpne standarder hjelpe og bidra til en effektiv informasjonsflyt? Det finnes store muligheter for verdiskapning gjennom bruk av åpne, digitale standarder for å løse noen av de utfordringene og flaskehalsene i prosjekt- og produktlivsløpet.

Utover våren ønsker vi å benytte produktrommøter hovedsakelig til foredrag og status/tilbakemeldinger fra Produktroms arbeidsgrupper: 

  • Miljødata og BIM arbeidsgruppe (se mer info under);
  • Use case om ISO 23386 & 7 arbeidsgruppe (mer info kommer); 
  • Armeringsarbeidsgruppe (se mer info under). 

Leder av Produktrom er Knut Jøssang fra Pipelife Norway. (Epost: produkt@buildingsmart.no). 

Juridisk rom 

I Juridisk rom fokuserer vi på hvilke juridiske utfordringer og problemstillinger bruk av åpenBIM, åpne standarder og smart deling av informasjon kan by på. Arbeidet dreier seg om å diskutere, dele erfaringer og gi eller få råd og veiledning av andre medlemmer i nettverket. Det er også opprettet et initiativ i buildingSMART International, LAW@BIM, hvor vi etter hvert kan delta og få innsikt det arbeidet som foregår internasjonalt på dette området. Deltakerne i juridisk rom er advokatfirmaer, offentlig byggherre, foreninger og rådgivende ingeniører. 

Neste Juridisk rom møtet er 17. mars fra kl. 9 til 11. Leder av Juridisk rom er Reidar Lunde fra COWI AS. (Epost: juridisk@buildingsmart.no).

Byggherre- og eierrom (BER)

Formålet med Byggherre- og byggeierrom (BER) er å aktivere denne gruppens fagressurser blant buildingSMART Norges medlemmer. Arbeidet går ut på å utveksle erfaringer, koordinere utviklingsarbeidet i deltakerbedriftene, og etablere utviklingsprosjekter i brukergruppen eller i andre deler av buildingSMART- organisasjonen. Store offentlige og private byggherrer er involvert i dette arbeidet. Leder av Byggherre- og byggeierrom er Steen Sunesen fra Statsbygg. (Epost: byggherre@buildingsmart.no).

BCF-arbeidsgruppen

BCF-arbeidsgruppen startet som direkte oppfølging av webinaret om BCF i mai (se webinaret her). Målet med arbeidsgruppen om BCF (BIM Collaboration Format) er å synliggjøre hvordan vi bruker BCF-standarden på best mulig måte, finne ut hva potensialet er og hvordan standarden best kan utvikles. Gruppen skal benytte bSN prosessen for å kartlegge behovene og fremtidens use cases. Vi er i gang med arbeid i BCF-arbeidsgruppen og vi skal ha workshop 03. i februar. Leder av BCF-arbeidsgruppe er Chi Ho Lau fra buildingSMART Norge. (Epost: chi@buildingsmart.no)

Armeringsarbeidsgruppen

Armeringsarbeidsgruppen skal benytte bSN prosessen for å kartlegge behovene og use case med digital armering og arbeidsflyt. Målet er til å finne en mer effektiv prosess for digital armering i BIM med åpne standarder som fundament. Vi har nå opprettet to fokusgruppen som skal henholdsvis jobbe med: 

  • Fokusgruppe 01. jobber med armerings arbeidsflyt med bruk av IFC+BVBS. Ekspertene mener at dette kan være en midlertig løsning. 
  • Fokusgruppe 02. skal jobbe med å kartlegge use-cases for digital armering. Målet er å definere en "optimal" digital arbeidsflyt med bruk av åpne standarder. 

Leder av armeringsarbeidsgruppen er Marcus Rodriguez fra Building Point Scandinavia. (Epost: armering@buildingsmart.no). 

Arbeidsgruppen om miljødata og BIM

I 2019 varslet Boligprodusentenes Forening at de vil kreve maskinlesbar produktinformasjon innen utløpet av 2022. For å imøtekomme kravet er det viktig å bruke åpne standarder slik at byggevarers egenskaper kan distribueres sømløst mellom ulike digitale systemer og følge hele byggets livsløp. I regi av Standard Norge jobber SN/K 374 med å standardisere maskinlesbare datamaler (PDT) for ulike produktgrupper (ser mer under Produktrom). Gjennom implementering av den internasjonale standarden ISO 22057 "Data templates for the use of EPDs for construction products in BIM"skal også miljødata og informasjon fra EPDer (miljødeklarasjoner) inkluderes i PDT. En PDT er en utfylt datamal (Product Data Template) som gir strukturert og maskinlesbar informasjon om egenskapene til et konkret produkt, deriblant miljødata fra EPDene.

Målet til arbeidsgruppen for miljødata er å bidra til at maskinlesbar miljøinformasjon blir tatt i bruk i hele verdikjeden slik at byggenæringen på en effektiv måte kan gjøre miljøbevisste valg. Hvilke barrierer må brytes ned, og hvilke muligheter finnes?

Neste møtet blir den 10. mars fra kl. 9 til 11, les mer her. Miljødata arbeidsgruppe er ledet av Trine Dyrstad Pettersen fra Byggevareindustrien. 

For mer informasjon om nettverket tar kontakt med alessia@buildingsmart.no.

Vekt: 

0