Norske Catenda:

Lager objektbibliotek for den globale byggenæringen

Norske Catenda får ansvaret for infrastrukturen til den internasjonale byggenæringens globale «dataordbok.»

Det norske selskapet Catenda signerte onsdag 9. oktober en prestisjefylt avtale med buildingSMART International om å levere infrastrukturen til den internasjonale buildingSMART Dataordboken. Denne «ordboken» vil - når den er ferdig - gjøre alle verdens ord, definisjoner og begreper innenfor bygg- og anleggsnæringen, forståelig for alle applikasjoner og plattformer som i dag benyttes innenfor digital 3D-modellering.

Målet er at all programvare som i dag benyttes i byggenæringen, får muligheten til å «snakke sammen» med en kvalitetssikret terminologi på en åpen standard som vil bli forstått på tvers av de respektive applikasjonene og plattformene. På den måten ønsker man å støtte byggenæringens eksisterende arbeidsprosesser og samtidig senke terskelen for å ta i bruk buildingSMART-metodikken på globalt nivå.

– Den grunnleggende tanken er å skape en global, almengyldig, semantisk database med et grensesnitt som gjør det mulig for alle software-leverandører å knytte seg til basen. På den måten kan en samlet softwarebransje forbedre og konsolidere sine digitale tjenester til en samlet byggenæring - på alle nivåer -  og skogen av underleverandører, på åpne standarder, sier Håvard Bell, daglig leder i Catenda.

Store sammfunsgevinster å inkassere
Ideen er at alle internasjonale databaser skal kunne bruke buildingSMART Dataordbok for å linke sammen og oversette objektinformasjon på tvers av landegrenser og fagbarrierer. For å få til dette trengs en sentral database som kan håndtere alle verdens byggebegreper, produkter og standarder. Catendas leveranse vil gjøre dette mulig.
For den internasjonale byggenæringen betyr det at man kan begynne å realisere det enorme effektiviseringspotensialet man lenge har sett ligge der. Bare i Norge er det anslått at en bredere og mer omfattende bruk av buildingSMART-teknologien kan gi en samfunnsmessig gevinst på mange titalls milliarder kroner i året. (Blant annet anskueliggjort i «Stortingsmelding 28, 2011–2012 ‹Viktige utfordringar for ein framtidsretta bygningspolitikk› og «Bygg 21», bare for å nevne noen...)

– Igjen viser Norge at vi ligger helt i forkant med utvikling av løsninger og bruk av BygningsInformasjonsModeller (BIM) på åpne formater. Dette beviser også at det ikke lenger gjelder å være størst, men å ha de beste ideene og løsningene. Det er veldig morsomt å se at den høye kompetansen vi har skaffet oss innenfor «åpenBIM» omsider blir internasjonalt anerkjent og at avtaler som dette kommer på plass. Catenda har i hele sin levetid arbeidet aktivt for å støtte buildingSMART og bruken av åpenBIM, sier Steen Sunesen, daglig leder i buildingSMART Norge.
 
Google lukter på samarbeid
Også Google har fattet interesse og er nå en dialog med Catende for å se på mulige samarbeidsmuligheter. Kanskje ikke så rart. Den kommende databasen vil nemlig gjøre det mulig å søke på kryss og tvers av det som finnes av informasjon om produkter i den internasjonale byggenæringen. Basen vil for eksempel gjøre det mulig for en hvilken som helst byggherre å kjøpe produkter sortert etter miljøkrav og direkte sammenligne egne krav opp mot ytelsen til respektive produkter levert i ett gitt bygg. Entreprenører kan med enkle søk finne produkter som tilfredsstiller de lokale krav som er satt.  Fagarbeidere på selve byggeplassen kan få tekniske anvisninger oversatt automatisk til sitt eget språk, og relevante regler fra lokale myndigheter kan automatisk knyttes til hver eneste, lille bestanddel i et gitt bygg. Bare for å nevne noen få av svært mange bruksområder for en slik database.
Det er med andre ord en essensiell krumtapp i fremtidens internasjonale byggemaskineri det norske selskapet har fått ansvaret for å lage infrastrukturen til.

– Det er klart vi er stolte, men også ydmyke. Det er en viktig leveranse for buildingSMART International og kritisk for å nå visjonen om god samhandling i en global og fragmentert næring. Catenda er glade for å kunne bidra med vår ekspertise på området. Samtidig er vi trygge på at dette er den beste løsningen for den internasjonale byggenæringen, sier Håvard Bell.

Fakta om Catenda:

  • Visjon: Kunnskap i optimal samhandling.
  • Mål: Gi byggenæringen bedre produkter ved å knytte kunnskap, prosesser og mennesker bedre sammen i plattformuavhengige grensesnitt.
  • Etablert i 2009 som en spin-off fra SINTEFs ByggForsk
  • Har utviklet og leverer det kommersielle produktet «Bimsync» i det norske markedet for å støtte bruken av åpenBIM i prosjekter.
  • Catendas grunnleggere har lang erfaring i forskning, utvikling og implementering av smarte byggstandarder, prosesser og teknologier.
  • Alle Catendas produkter er basert på åpne buildingSMART-standarder.
  • Catenda har ni ansatte ved kontorer i Oslo og Bergen.

 

Vekt: 

5

Skriv ny kommentar