Lederen har ordet:

Så enkelt kan det faktisk gjøres

Det er ikke mye som skal til. Følger du disse 10 enkle reglene er du godt på vei til å mestre og utnytte de enorme mulighetene for samhandling, arbeidsflyt og generell effektivisering som ligger i åpenBIM. Jeg garanterer at det er enklere enn du tror.

Desverre ble ikke åpenBIM  introdusert for denne verden på en pedagogiske måte. Hadde vi hatt markedsføringsapparatet og budsjettene til Apple i ryggen er jeg viss på at «alle» i dag ikke bare ville brukt åpenBIM, alle ville vært stolte av å delta i den største teknologiske revolusjonen innenfor vår næring noen sinne.

Enklere enn du tror
Desverre har det i mange miljøer bredt seg en oppfatning om at åpenBIM er vanskelig, krever store investeringer og høy dedikasjon. Slik er det ikke. Gjennom enkle grep kan «hvem-som-helst» ta i bruk og nyttiggjøre seg åpenBIM.

Jeg vil i denne sammenhengen trekke fram to svært enkle og gode kravspesifikasjoner utarbeidet av henholdsvis EBA,  Arkitektbedriftene og RIF. EBAs kravspesifikasjon kan lastes ned her på siden. Kravspesifikasjon fra RIF og Arkitektbedriftene vil bli tilgjengelig i starten av 2014. Felles for begge er at de stiller veldig få krav. Begge har blikket målrettet festet på kvaliteten av informasjonen. Det som skal med må være «hel ved.»  De samme karakteristikkene kan også sies om arbeidet med de kommende norske standardene «NS 8360 for åpenBIM samhandling og objektbiblioteker» og «buildingSMART Norges åpenBIM Håndbok.» De to sistnevnte har riktignok tatt opp i seg noe mer informasjon for å tilfredsstille spesielle brukstilfeller, men er allikevel ytterst lettfattelige redskaper. 

Det komplekse gjort forståelig
Som fremtidens bærer for all byggningsinformasjon står åpenBIM i fare for å bli oppfattet som i overkant komplekst. Ikke minst når vi for alvor begynner å bruke åpenBIM i forbindelse med produkter (IFD) og dokumentasjon i livsløpssammenheng (FDV.) Dette er ikke nødvendigvis tilfellet og det trenger ikke gjelde alle typer bygg. Brorparten av de små og mellomstore byggene - de med beskjedne tekniske anlegg - vil i all overskuelig fremtid kunne nøye seg med modeller basert på «enkel» informasjon. Modeller med fokus på geometri og navngiving. I den implementeringsfasen størstedelen av næringen befinner seg i, er det ikke mye som skal til for å gjøre en stor forskjell. Nøkkelen er å bli enige om hvor nødvendige informasjonen  skal ligge.

La meg oppsummere noen få enkle regler som jeg tror vil gjøre det enkelt å utnytte de mulighetene som ligger i åpenBIM. Kall de gjerne for «buildingSMART Norges 10 grunnleggende regler for god modelleringspraksis.»

  1. Bruk felles, lokalt origo for alle fagmodeller. Modellen bør være plassert i  kvadrant for origo, da gjerne nære nullpunktet slik at det blir hele og positive koordinater.
  2. Tomten bør georefereres til importert UTM/NTM kartdata. Dette gir fagmodellene muligheten til å orienteres i henhold til «ekte nord» og den faktiske plasseringen. (For utførlig beskrivelse av georeferering se: «buildingSMART Norge Prosess» fra Jotne EPM Technologies, Powel og DDS-CAD).
  3. Alle fagmodeller bør benytte samme etasjedeling og høyder
  4. Objekter bør være delt på etasjer og ha riktig etasje utfylt i «egenskaper.»
  5. Objekter som har ulike egenskaper - for eksempel; utendørs/innendørs eller bærende/ikke-bærende - bør være forskjellige objekter i modellen. En vegg som for eksempel går fra innendørs til utendørs, bør deles i klimaskillet.
  6. Dekkeforkanten - altså den biten av veggen som sitter foran dekke-skillet - bør modelleres som et eget veggobjekt med isolering og kledning. Dekkeforkanten bør ikke tas med som en utspart del av det store veggobjektet.
  7. Objekter skal ha korrekte dimensjoner i forhold til de byggekomponentene de representerer.
  8. Objekter skal representere prosjektets modning. Detet betyr at de blir flere og mer detaljerte etterhvert som prosjektet utvikler seg. (Dette er en mer faglig vurdering enn en rent BIM-teknisk.)
  9. Ta ut relevante hull i dekker og vegger slik at man får rapportert korrekt areal på dekker og vegger og dermed kan «gå rundt» i bygget.
  10. Alle navn skal brukes disiplinert og konsekvent. Alle objekter av samme type og med like egenskaper skal ha samme navn.


Hvis du følger disse 10 enkle reglene lager du en åpenBIM som kan brukes til en rekke koordineringsoppgaver. En modell som ikke bare vil øke kvaliteten på arbeidstegningene, men også på samarbeidet og kommunikasjonen mellom byggherre, rådgiver og entreprenør.

Lykke til!

Vekt: 

1

Kommentarer

Fra artikkelen: "Jeg vil i

Fra artikkelen: "Jeg vil i denne sammenhengen trekke fram to svært enkle og gode kravspesifikasjoner utarbeidet av henholdsvis EBA, Arkitektbedriftene og RIF". Er disse kravspesifikasjonene tilgjengelig for alle?

Hei Einar, Takk for

Hei Einar, 

Takk for spørsmålet. EBAs krav ligger nå som vedlegg. Kravspesifikasjonene fra Arkitektbedriftene og RIF blir tilgjengelig i starten av 2014

Skriv ny kommentar