Ny daglig leder:

«En slik mulighet dukker antagelig bare opp én gang i livet.»

Dette sier nyansatt daglige leder i buildingSMART Norge, Anstein Skinnarland. Han kommer fra en stilling som linjeleder i Cowi for å videreutvikle organisasjonen buildingSMART, styrke oppslutningen rundt åpne standarder for BIM og jobbe for dypere implementering av metodikken på tvers av den norske BAE-næringen.

Skinnarland tiltrer 1. januar 2016 og Steen Sunesen vil inntil da fortsette som daglig leder. 

Styreleder i buildingSMART Norge, Steinar Frydenlund, er viss på at Skinnarland er det best mulige valget av ny leder.  

– ÅpenBIM og buildingSMART Norge skal som organisasjon vokse betydelig de nærmeste årene og vi har mange store utfordringer som må løses. At Anstein valgte å ta over stafettpinnen er derfor svært gledelig. Det er selvfølgelig leit å gi slipp på en kapasitet som Steen, men når det nå allikevel var et faktum at han trekker seg, tror jeg ikke vi kunne funnet en bedre kandidat enn Anstein, sier Frydenlund, som kjenner Skinnarland godt. De har begge lang fartstid som faglige bidragsytere til åpenBIM og som styremedlemmer i buildingSMART Norge.

LES OGSÅ: Partnermedlem tar over som styreformann 

Syvmilsteg 

GLAD STYRELEDER: Steinar Frydenlund er godt fornøyd med den store søkermassen. Ingen kunne imidlertid måle seg når det kom til Skinnarlands erfaring og brennende engasjement for åpemBIM.
Styrelederen vil gjerne benytte anledningen til å takke den avtroppende daglige lederen for hans solide innsats. Under Sunesens ledelse har buildingSMART Norge hatt en markant vekst i medlemstallene. Langt viktigere er dog det faktum at åpenBIM og buildingSMART-metodikken har inntatt en sentral posisjon innenfor stadig flere felt av den pågående digitaliseringen av byggenæringen. Spesielt fornøyd er Frydenlund med ferdigstillelsen av «buildingSMART Norge-guiden,» utarbeidelsen av læreplaner og den web-baserte sertifiseringsordningen.

– Allikevel er det kanskje den store jobben med å organisere næringen Steen vil bli husket best for. Under hans ledelse har vår måte å jobbe på, våre standarder og vår metodikk, hatt en stadig stigende stjerne internasjonalt. Jeg tror med hånden på hjertet vi kan si at Norge per i dag er den nasjonen som har kommet lengst innen åpenBIM. Jeg er derfor svært glad for at Anstein nå overtar. Ikke bare har han sittet flere perioder i styret, han har også vært en sentral bidragsyter i flere av brukergruppene og fulgt arbeidet i disse tett. Hvis noen skulle være i stand til å erstatte Steens faglige oversikt, personlige nettverk og team-byggende egenskaper, må det være Anstein, sier Frydenlund.

Grundig ansettelsesprosess

Ansettelsen er imidlertid ikke på noen måte et «internt opprykk.» Ansettelsesprosessen har blitt håndtert profesjonelt av et eksternt rekrutteringsbyrå. Frydenlund forteller at styret er svært fornøyd med den store og velkvalifiserte søkermassen. 

–  Når det kom til erfaring, iver og innsikt i åpenBIM, var det få andre av de mange kandidatene som kunne måle seg med Skinnarland.  Med sin jordnære og grundige stil, lange ledererfaring og sitt fremover-rettede blikk er vi i styret sikker på at han vil bygge videre på jobben som er gjort og bringe buildingSMART opp enda et nivå, sier Frydenlund. 

Betryggende valg

Også avtroppende daglig leder Steen Sunesen er lettet for at det er Skinnarland som tar over. 

– Jeg er svært glad for at Anstein tar over roret. Det sikrer kontinuitet, men også fremdrift og nytenkning. Anstein er en fremoverlent, engasjert og grundig person jeg har kjent helt siden vi jobbet på «Ahus-prosjektet» i 2006. Hvor han var en viktig person i elektroleveransene i pilotprosjektet for bruk av åpenBIM på Frontbygget. Anstein leverer alltid innenfor fristene og alltid med høy kvalitet, sier Sunesen.

Visjonær, også utover det rent faglige

Ifølge Sunesen kan også mange av de sunne - og i ettertid beviselig riktige - valgene som ble gjort i forhold til å satse på sosiale medier som bærende element i buildingSMARTs informasjons-strategi, tilskrives Ansteins stødige og vedvarende press på styrenivå. 

 

AVTROPPENDE DAGLIG LEDER: Steen Sunesen har kjent Skinnarland lenge og er overbevist om at han er riktig mann til å lede buildingSMART inn i fremtiden.
 – Facebook har i løpet av de siste par årene blitt vår klart viktigste kanal for å nå et bredt publikum, genuint interesserte mennesker og våre medlemmer, med informasjon og viktige historier. Dette hadde nok neppe vært et like tydelig satsningsområde uten Ansteins engasjement. Med ham som leder er jeg sikker på at også det essensielle informasjonsarbeidet vil bli ytterligere styrket og informasjons-strategien spisset, sier Sunesen.

LIK OSS PÅ FACEBOOK!

LES OGSÅ: Sunesen slutter i buildingSMART 

Lekt med tanken en stund

Skinnarland har vært leder for «avdeling elektro Oslo, Bygninger» i Cowi siden juni ’11.  Avdelingen med drøyt tredve ansatte sysler for det meste med rådgiving og prosjektering av elektroinstallasjoner - forskjellige sikkerhetsløsninger - for store, komplekse bygg som; sykehus, skoler, idrettsarenaer, samferdselsbygg og industrianlegg. Tanken på å skifte beite hadde fram til i vår aldri slått ham. 

NY DAGLIG LEDER: Skinnarland gleder seg til å ta fatt, men syns samtidig det er vemodig å slutte i COWI hvor han har hatt 16 kjempefine år, med gode kolleger, muligheter og erfaringer som har gjort ham kompetent til jobben som daglig leder i buildingSMART
– Jeg har egentlig alltid trivdes veldig godt i Cowi. Jobben har fra dag én bydd på utfordringer, karriere-veier og utviklingsmuligheter. Av den grunn har jeg heller aldri lest stillingsannonser. Det var da Steen en gang på forsommeren begynte å lufte tanken på at han kanskje ville gå tilbake til arkitekt-gjerningen, frøet ble sådd. Og da jeg noen uker senere satt i suksesjon-komiteen og jobbet ut en beskrivelsen av hva vi i styret kunne tenke oss av egenskaper i en ny daglig leder lysten slo ut i full blomst. «Anstein, dette er en mulighet som antagelig bare dukker opp én gang i livet,» sier Skinnarland.

Mange redskaper i kassa

Som prosjektingeniør - og etterhvert som linjeleder - har han alltid vært på utkikk etter å utvikle smartere og mer effektive prosesser. Da gjerne med hjelp av digitale verktøy. I perioden ’06 til ’08 var han for eksempel den norske ansvarlige for utvikling og implementering av prosjektdelen av «COWIportal.» Ett nettbasert grensesnitt for samhandling med muligheter for dokumenthåndtering, prosjektstyring, kommunikasjon av nyheter, styringssystem, online dialog-fora og virtuelle møterom. Bygd på MS Sharepoint. Da han kom over åpenBIM var det kjærlighet ved første blikk.

– Jeg ledet BIM-utviklingen i COWI i mange år og var sentral i etableringen av «BIM ekspertgruppe» for Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF.) En gruppe jeg også var den første lederen for. Det er denne gruppen som i dag utgjør «buildingSMART Brukergruppe for rådgivende ingeniører.» I de siste årene har jeg dessverre ikke fått jobbet så mye som jeg gjerne ville med åpenBIM og utviklingen av byggenæringen. For meg er dette derfor en glimrende og enestående sjanse til å få holde på med noe jeg virkelig brenner for. I tillegg håper jeg å kunne dra nytte av ledererfaringen jeg har bygd opp de siste årene og utvikle meg i den retningen også, sier Skinnarland. 

 

TUNG ERFARING: Som linjeleder i Cowi har Skinnarland blant annet hatt ansvar for personalets generelle faglige nivå, avdelingens daglige drift samt å oppfylle avdelingens økonomiske mål. Noe som omfatter ressursallokering, prosjekt- og markedskoordinering

Skal vokse

Det kan det meget vel bli muligheter for. En av de tingene styret virkelig la vekt på i sitt søk etter en ny daglig leder var nettopp lederegenskaper. Så langt har Sunesen vært den eneste fast ansatte i buildingSMART. Nå er imidlertid tiden inne for vekst og ytterligere profesjonalisering av organisasjonen.

– Det har skjedd veldig mye konstruktivt og positivt i organisasjonen de siste årene. Nå må dette gode arbeidet føres videre. Vi må vokse. Sorry, men det er litt sånn «vinn eller forsvinn.»  Skal vi lykkes med å få med oss HELE byggenæringen trenger vi ressurser og flere folk. Målet må være at åpenBIM i løpet av få år er normalen. Standarden alle bruker. I alle byggeprosjekter. For å komme dit må vi nå ut til hele næringen. Vi må styrke kommunikasjonen - og bedre dialogen - med hver enkelt aktør, næringen som sådan og ikke minst myndighetene. Å synliggjøre våre «gode» historier er viktig. Vi gjør jo allerede dette etter alle kunstens regler til «menigheten,» men vi må sørge for at denne informasjonen når et større publikum. Vi må øke den kollektive bevisstheten for hva buildingSMART er, hva vi står for, og hva vi faktisk kan gjøre for næringen og samfunnet som helhet, sier Skinnarland.

 Sterk, uavhengig og pålitelig

ENGASJERT FAR: Skinnarland bruker det meste av fritiden som støtteapparat for barna Tuva og Vetles tidkrevdende lidenskap; skiskyting.
Det er den nye daglige lederens tro at man gjennom involvering, mer informasjon og bedre utnyttelse av de systemene som allerede finnes - og brukes - vil kunne bygge et buildingSMART Norge som er den sentrale HUB’en en samlet norsk byggenæring etterspør og trenger.  

–  buildingSMART blir av mange sett sett på som den ene, uavhengige organisasjonen som står for digitaliseringen og standardiseringen av prosesser, verktøy og teknologier på åpne standarder. Myndighetene støtter seg til oss. Byggenærringen støtter seg til oss. Norske programvare-leverandører støtter seg til oss. Hvis vi skal fortsette å inneha denne posisjonen - og legge ned det arbeidet som er nødvendig for å gjøre oss fortjent til den - er det helt avgjørende at vi får på plass forutsigbar finansiering og får tegnet et troverdig veikart for hvordan digitaliseringen av byggenæringen skal foregå framover. Vi må markere oss som DEN sentrale aktøren som virkelig kan koordinere dette viktige arbeidet, sier Skinnarland.

Konsensus-prosjekt

Skinnarland tror at et veikart som alle stiller seg bak vil være en enorm katalysator for å spre digitaliseringen til stadig nye områder og felt. Noen år fram i tid ser han for seg at man har klart å standardisere de viktigste komponentene og blitt enig om prosessene for bruk og samhandling. Mye tyder på at han rett. Allerede i dag tas åpenBIM i bruk på områder som bare for fem år siden virket utopiske. Det kommer for eksempel stadig flere verktøy for energisimulering, beregning av livsløpskostnader og miljøvurderinger av bygg, landskap og infrastruktur, ut på markedet. Denne utviklingen vil fortsette, men kommer ikke av seg selv.

– Det er jo dette vi har sett for oss i alle år. «The holy grail og IFC» er jo nettopp bred utnyttelse av åpenBIM i alle ledd og faser. Nå er grunnsteinene snart på plass. Selv om vi ikke er helt i mål, er vi - og verktøyene - klare for den neste etappen. På denne etappen må buildingSMART spille en tydelig og førende rolle og sørge for at det momentet vi har oppnådd blir utnyttet til fulle. Klarer vi nå å bidra i utviklingen av prosjekter og produkter som virkelig tenner nåværende og potensielle partnere, tror jeg snøballen vil begynne å rulle for alvor. Og når den først ruller vil dette igjen skape grunnlag for å ansette dedikerte ressurser som kan gi byggenæringen enda bedre løsninger, sier Skinnarland. 

MANGE VERV: Skinnarland har gått fra å være trener og sportslig leder, til å bli leder av den lokale Ski- og skiskytterklubben og nestleder i skiskytterkretsen i Buskerud. Et engasjementet som også holder ham i form.

Det internasjonale blir viktig

Med en nordmann som leder av EUs store standardiserings-prosjekt «CEN/TC 442 BIM» og en stadig bredere aksept av de «norske« standardene som de gjeldende og mest fornuftige, blir også det internasjonale arbeidet viktig. Det handler om å sørge for at store aktører med sære egeninteresser ikke får lov til å kuppe utviklingen. 

– Dette er ikke en kamp som kan vinnes en gang for alle. Derfor må vi alltid være til stede i det som er av komiteer og utvalg. Nasjonalt og internasjonalt. Og minne om at bare bruk av åpne standarder skaper grobunn for de mulighetene - og det potensialet - vi skimter konturene av, sier Skinnarland.  

LES OGSÅ: Øivind Rooth enstemmig valgt å lede EUs største åpenBIM-prosjekt 

Norske verdens-suksesser

Norsk teknologi har stor internasjonal suksess om dagen. Det Sandvika-baserte programvareselskapet Vianova Systems ble nylig kjøpt opp av den amerikanske giganten Trimble. CoBuilder åpnet tidligere i år kontor i London og Catendas «bimsync» får stadig flere brukere internasjonalt. Å støtte opp om disse - og lignende - aktører og produkter, er noe Skinnarland finner viktig og vil prioritere.   

–  Vi må støtte opp om - og synliggjøre - våre medlemmer og partnere. Felles for alle de nevnte er jo at de har skjønt at alt må bygge på åpenBIM. ÅpenBIM er ikke en bidragsyter til suksessen, åpenBIM er grunnen til at de lykkes. Det er viktig at vi sier nettopp dét: De flinkeste i verden bruker åpenBIM. Hvorfor? Fordi det er det eneste fornuftige formatet. Det eneste formatet som kobler, forenkler og frigjør, avslutter Skinnarland.

LES OGSÅ: Trimble kjøper ViaNova Systems

Tekst: Morten Iversen

Vekt: 

-19

Kommentarer

Gratulere med  en viktig og 

Gratulere med  en viktig og  stategisk for hele bim-norge.
Roald
bim center norge

Skriv ny kommentar