«Felles veikart for full digitalisering av byggenæringen»

BuildingSMART fikk viktig mandat

Er et felles, norsk veikart for digitaliseringen av byggenæringen i det hele tatt mulig å bli enig om? Svaret er ja. Nylig samlet BNL landets skarpeste digitaliserings-hoder og inviterte hele næringen på frokost. Og man ble enig om veien videre. Den heter åpenBIM.

Torsdag den 22. oktober samlet Byggenæringens Landsforening (BNL) noen av landets skarpeste hoder til frokostmøte. Agendaen var å se på muligheten til å enes bredt om et felles veikart for digitalisering av hele næringen. Drøyt fjorten dager senere - 9. desember - la BNL, buildingSMART og Bygg21 frem sitt forslag til mandat og en plan for arbeidet. 

– Det er mange pågående, gode initiativ innenfor digitaliseringen av den norske byggenæringen allerede, vi må imidlertid samle og koordinere disse bedre. Og vi må dra i gang digitaliseringen på de feltene som fortsatt henger etter, sier Anstein Skinnarland, daglig leder i buildingSMART.

Haster å få opp farten

At det var BNL som tok initiativet til dette innledende møtet er neppe tilfeldig. Som  paraplyorganisasjon for 14 ulike bransjer og 4000 medlemsbedrifter, bedrifter som sysselsetter mer enn 63 000 ansatte, er det åpenbart at få - om noen - har større nytte av en åpen og fri informasjonsflyt. En informasjonsflyt som sikrer større effektivitet, bedre lønnsomhet og langt høyere transparens. 

Les Anstein Skinnarlands kommentar under Paul Chaffeys blogg-innleg om hva AS Norge skal leve av etter oljen.

Hele næringen invitert 

For å belyse problematikken rundt digitaliseringen hadde BNL sydd sammen et program med foredrag og innlegg fra kapasiteter som: statssekretær Paul Chaffey fra Kommunal- og moderniseringsdpartementet, BNLs leder Jon Sandnes, DiBKs Morten Lie, Jakob Mehus fra Standard Norge, Sverre Tiltnes fra Bygg21 og Statsbyggs direktør for faglige ressurssenter Jan Myhre.   

Til tross for en utbredt enighet om at et felles digitalt løft for næringen er en forutsetning for å effektivisere, øke kvaliteten, senke kostnadene, bremse energiforbruket og komme kriminaliteten i næringen til livs, ble det raskt klart at det er like mange perspektiver på hva den pågående digitaliseringen konkret betyr, som det var organisasjoner og virksomheter til stede. 

– Bygginformasjon og åpenBIM omfatter riktignok ikke alle perspektivene i den pågående digitaliseringen, men vi er av den oppfatning at også informasjonen som ikke er rene data knyttet til de respektive BIM-modellene, absolutt bør følge og berike hverandre fra  vugge-til-grav. Dette er noe buildingSMART-verktøyene kan bidra med. I tillegg er en fagnøytral, ikke-kommersiell organisasjon som vår ideell når det kommer til å sørge for at tilretteleggelsen og mulighetene for tverrfaglig bruk blir optimalisert innenfor de rammene vi skal bli enig om på møtene som kommer, sa Skinnarland.

Må dra i samme retning

På begge BNLs frokostmøter ble det konkluderte med at det ikke er hensiktsmessig å lage en ny organisasjon for å ta seg av det videre arbeidet. I og med at det allerede finnes en fagnøytral, ikke-kommersiell organisasjon som kan lede arbeidet, er det viktigste at man blir flinkere til å samordne og snakke sammen.

Dette er ikke minst avtroppende leder i buildingSMART Norge Steen Sunesen tilfreds med.

– BNL fortjener ros for initiativet. Digitaliseringen er et overmodent tema i næringen og nå må vi komme oss videre. At vi blir vist så stor tillit - og at så mange oppegående aktører anerkjenner åpenBIM som en sentral brikke i digitalisering av næringen - er svært gledelig, sier Sunesen.

Konstituerende møte i januar

På møtet ga høringsgruppen sin tilslutning til mandatet og det ble bestemt at et konstituerende styringsgruppemøte skulle avholdes 13/14/15. januar. Det ble også besluttet at styringsgruppa skal bidra aktivt til at fase 2 blir finansiert. 

Her finner du styringsgruppens mandatforlslag og mye annen nyttig info og innspill for den som har lyst til å se hva som ble lagt fram på møtet 9. desember.

 

Vekt: 

-17

Skriv ny kommentar