Call for abstracts

«Digitalisere sammen» - frist 15. januar!

Vi ønsker herved å invitere alle med engasjement og glød for digitaliseringen av byggenæringen til å melde inn ideer og forslag til presentasjoner og foredrag på buildingSMART konferansen 17. april.

BuildingSMARTKonferansen har etablert seg som den viktigste arenaen for tverrfaglig samhandling, sømløs flyt av korrekte data på åpne og frie formater, for en samlet norsk byggenæring. På årets konferanse vil vi løfte blikket og se på dette i en større sammenheng. Det overordnede temaet for årets konferanse har vi derfor valgt å kalle «Digitalisere sammen.»
Med det ønsker vi blant annet å belyse hvordan åpenBIM og buildingSMARTs metodikk er sentrale elemeneter for å nå de felles, ambiøse målene satt for en samlet bygge-, anleggs- og eiendomsnæring i strategien «Digitalt veikart for bygge- anleggs og eiendomsnæringen».

Hvem kan bidra?
Alle kan i prinsippet delta. Både i idéfasen, som foredragsholdere eller som et presentasjonsteam. Et team som viser konferansen hva man har fått til sammen ved hjelp av åpne formater, frie standarder og grenseløs metodikk. Vi ønsker å se på digitaliseringen av byggenæringen i en større sammenheng, løfte blikket og ikke bruke forstørrelsesglass på en gitt standard eller respektive verktøy. Temaer kan med dette for eksempel være:

  • Hvordan åpenBIM spiller en stadig større rolle for interoperabilitet mellom organisasjoner, løsninger og semantik.
  • Hvordan smartere deling av informasjon binder ulike fag, prosesser og miljøer sammen. Og på den måten gjør det mulig å digitalisere områder, prosesser og verdikjeder som tidligere ikke har vært digitalisert.
  • Hvordan løsninger basert på åpne standarder bidrar til å gjøre hverdagen og arbeidet enklere, mer oversiktelig og hensiktsmessig.
  • Hvordan buildingSMART-metodikken tilbyr en arbeidsflyt som gjør det mulig for mange å bruke sine foretrukne - eller pålagte - verktøy og allikevel inngå i en større «sum» som gagner alle.
  • Hvordan åpenBIM spiller en stadig større rolle på stadig flere felt, og kanskje peke på flere områder hvor digitaliseringen må slå kraftigere igjennom for at «Digitalt Veikart» skal klare å nå sitt mål om en gjennomdigitalisert bygge-, anleggs-, og eiendomsnæringen innen 2025.
  • Hvordan buildingSMART Norge som en uavhengig og ideell organisasjon kan tilby en åpen og nøytral arena for å sikre bredest mulig nytte av den kommende standardiseringen og digitaliseringen av for eksempel; lover og regler, felles plattformer, generell kompetansebygging og gevinstrealisering. Alt dette litt udefinerte som til sammen, på sikt, vil gjøre realiseringen av målene satt av en samlet byggenæring gjennom «Digitalt veikart» mulige. Under hele denne påbegynte reisen er det endel punkter på kort, mellomlang og lang sikt, hvor «noen» må gjøre aktiviteter for å tette de hullene vi VET finnes.

Ved å innta et fugleperspektiv håper vi å vise nytte og bredde i en større sammenheng. Og vi håper å få inn forslag til foredrag som åpent og ærlig viser suksesser, fiaskoer og ikke legger skjul på de utfordringene norsk byggenæring står ovenfor i dag og i årene som ligger foran oss.

Er du, noen av dine kollegaer, kunder eller samarbeidspartnere lei av etablerte sannheter, og i stand til å formidle komplekse problemstillinger med smittende entusiasme, vil vi svært gjerne høre fra deg.

Begrensninger?
buildingSMART Norge er en ikke-kommersiell og interessefri arena. Viten om kommersielle produkter kan ha stor verdi for mange, men vi vil ikke gi frigi podiet for rene reklamepresentasjoner. «Hands-on» presentasjoner er imidlertid svært velkomne. Om flere vil belyse samme konkrete eksempel fra mange sider og stå sammen på scenen, er ingenting bedre enn det. Temaet er tross alt å «digitalisere sammen.»

Hvordan melde inn ideer:
Vi forstår at alle har travle hverdager, så vi forventer ingen lange prosjektbeskrivelser.  Send en mail med din idé(er) til morten.iversen@buildingsmart.no
 
Mailen bør inneholde kortfattet informasjon om: 
Hvilken type presentasjon det er snakk om og hva som eventuelt gjør den spennende i den sammenhengen beskrevet i et av punktene over. Konkretiser gjerne om det er et utviklingsprosjekt, en kjærkommen standardisering, et effektivt verktøy, spennende forskning eller simpelthen bare et knakende godt samarbeid.

Vi håper mange ser sitt snitt til å legge fram sine erfaringer - på godt og vondt - for landets antagelig mest oppegående BIM-hoder.

Ikke nøl, send inn ditt forslag i dag.

Vekt: 

-19

Kommentarer

Heisann Morten!

Heisann Morten!
Det er overmodent at arkitektene kommer på banen. Forslag: Invitér noen av de mer framskredne arkitektfirmaene til å fortelle om sitt arbeid med BIM, fx Marcus Raudberget i Enerhaugen Arkitekter. Han er riktignok en BIM-tekniker fra kull 1 - 2008-09. Men kan si noe vettugt om hvordan arkitekter kan (og ikke kan) bruke BIM. 
m.raudberget@enerhaugen.com
Inviter AHO og be dem fortelle hva de gjør for å forberede sine studenter på den virkelige verden utenfor Maridalsveien 29.
Inviter Arkitektbedriftene som kan snakke om BIM-undersøkelsen sin.
Inviter AHO-studenter som kan fortelle om hva de lærer av BIM på AHO.
Viktig å ta et grep. Her sitter det for mange professorer som kynisk lar være å lære seg BIM til de går av med pensjon...

Jeg syns det kunne være fint

Jeg syns det kunne være fint å få inn flere små ingeniørfirmaer. Igjen og igjen når jeg sitter i det ene arkitektfirma etter det andre er samhandlingen per 2d dwg som for 10 år siden, skriver jeg til konsulenterne: rib, riv ... er det samme overalt. Til en fin bimprosjektert model levere de bare 2d dwg tegninger som ikke har mulighet for kollisjonsskjekk for f.eks. størrelse hotelprosjekt og responsen er at de bare bruker bim i store prosjekter?! Og samhandlingen er da i dwg 2008 da de bare har nyeste autocad på en maskine. Det er ikke hos arkitekterne bim problemet ligger eller skal løses. De allerfleste arkitektfirmaer bruker bim-kompatible programmer og har gjort det lenge om det er Vectorworks eller ArchiCad.
Inviter rådgivende ingeniører som kun arbeider i bim, og kun bruker ifc i deres samhandling og la de fremlegger små suksessprosjekter med fokus på gevinsten i åpent bim format, la de gjøre det for andre rådgivende ngeniører, så de begynner å forstå verdien i å bruke open bim frem for dwg. Når det blir standard for alle små som store er det bare en vei frem.

Skriv ny kommentar