BIM-prosjektering - prinsipper, programmer og praksis, 5 studiepoeng

Dette er UMBs mest omfattende BIM kurs. Målsettingen er å gi kjennskap til hva som finnes av metoder og programmer og erfaring med hvordan BIM prosjektering kan planlegges og gjennomføres. Kurset er utviklet i henhold til buildingSMART Norges kompetanseplan.

Tid og sted

1. samling: 3. –  4. september 2012
2. samling: 8. –  9. oktober 2012
3. samling: 19. november 2012
Alle samlingene gjennomføres på Ås.


Kursavgift: kr 13.500,-
Medlemmer av buildingSMART Norge får 10% (1.350,-) i rabatt


Påmeldingsfrist: 15. august 2012


Registrer din påmelding her.


Kursbrosjyre

----

BIM (BygningsInformasjonsModellering) er en av de mest lovende områdene innen utviklingen av alle deler av byggenæringen. BIM representerer en fremtidig teknologiplattform basert på samarbeid av digitale data mellom de ulike aktørene innenfor planlegging, geografiske informasjonssystemer design, konstruksjon og byggeprosess.

Det er en økende etterspørsel etter BIM-relatert kompetanse i bransjen. Statsbygg, Forsvarsbygg og Helsebygg har allerede krav om BIM-baserte leveranser i prosjekter.

Utdanning spiller en viktig rolle i denne overgangen. Det er behov for å utdanne neste generasjon av fagfolk som forstår BIM som en teknologi som støtter samarbeid. Institutt for landskapsplanlegging (ILP) og Institutt for Matematiske realfag og teknologi (IMT) har derfor etablert en felles tverrfaglig samarbeidsplattform: “Digitale UMB”.
 

Digitale UMB jobber før økt samspill mellom BIM – bygningsinformasjonsmodellering, GIS – geografiske informasjonssystemer, DAK – data-assistert konstruksjon og VR – virtual reality, 3-D visualiseringer. Figuren til høyres viser at dette kurset legger hovedvekten på BIM med støtte av de andre disiplinene.

Kurset vil gjennomføres ved forelesninger, gruppearbeid, øvelser med programvare, noe selvstudium, og prosjektarbeid. Egne prosjekter kan benyttes i prosjektarbeidet. Kurset tilfredsstiller kravene til buildingSMART Norges kompetanseplan. Eksamen gjennomføres som flervalgseksamen på siste kursdag

Målgruppe
Landskapsarkitekter, arkitekter, ingeniører, entreprenører, byggherrer, eiendomsforvaltere, saksbehandlere innen offentlig og privat virksomhet, og andre som jobber med teknisk planlegging av bygg, anlegg og arealbruk.

Forhåndskunnskaper
Det forventes høyere utdanning på bachelor- eller masternivå. Deltakerne bør ha generell kunnskap til BIM – bygningsinformasjonsmodellering og bruk av DAK, BIM eller GIS programmer. For å få studiepoeng kreves generell studiekompetanse.

Læringsmål
Etter kurset skal deltakerne kunne:
  • Forklare de viktigste prinsippene for åpenBIM, intergrerte design, informasjonsleveranser og buildingSMRT og ISO standarder
  • Erfaring med bruk av BIM baser programvare for prosjektering Revit, Archicad, Vectorworks eller DDS) kvalitetskontroll av  modeller (Solibri Model Checker)
  • utarbeide IDM-er (informasjonsleveransemoduler)
  • bruke og videreutvikle BIM manualer (bestillerkompetanse)
  • benytte BIM i egne prosjekter
  • ha faglig grunnlag for å bestå building SMART eksamen
Innhold
  • grunnleggende innføring i prinsipper, standarder og metoder for bruk av BIM
  • praktisk erfaring med bruk av ulike typer programvare for prosjektering og kvalitetssikring av modeller
  • bruk og utvikling av informasjonsspesifikasjoner (IDM-er) og BIM-manualer
  • nye former for prosjektorganisering, tverrfaglig samspill og økonomiske vurderinger av BIM prosjekter
Faglig ansvar
Eilif Hjelseth (kursansvarlig) er førstelektor II ved ILP ved UMB. Han er utdanningskoordinator i buildingSMART Norge og er tilknyttet det strategiske Digitale UMB prosjektet. Digitale UMB jobber med integrering av BIM-GIS-DAK og VR, samt utvikling av et 2-årig masterstudium i bygningsinformatikk.

Eksamen
Eksamen er frivillig og avholdes i henhold til UMBs regler. Eksamen består i å gjøre en prosjekt-oppgave på egen arbeidsplass, hvor noen av teknikkene fra kurset skal benyttes. Arbeidet skal dokumenteres.

For å kunne gå opp til eksamen, kreves generell studiekompetanse.  Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. UMB vurderer slike søknader fortløpende. Søknadsskjema finner du her eller du kan kontakte Senter for etter- og videreutdanning (SEVU) på tlf 64 96 50 05.

De som ikke avlegger eksamen, men gjennomfører kurset, vil få utstedt et kursbevis.

Tid og sted
1. samling: 3. –  4. september 2012
2. samling: 8. –  9. oktober 2012
3. samling: 19. november 2012
Alle samlingene gjennomføres på Ås.

Kursavgift
Kr 19.500,-
(Medlemmer av NLA, Tekna og buildingSMART får 10 % rabatt)
Kursavgiften inkluderer all undervisning, veiledning, kursmateriell og lunsj på samlingene. Utgifter til reise og opphold må dekkes utenom.

Kursbok: BIM Handbook av Chuck Eastman m.fl.

Påmelding

Registrer din påmelding her.

Påmeldingsfrist
8. juni 2012

Påmelding er bindene. Avmelding etter påmeldingsfristens utløp belastes med en avgift på kr 5.000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full avgift. Vi tar forbehold om at det er tilstrekkelig antall påmeldte til at kurset kan holdes.

Overnatting
Kursdeltakerne må selv ordne med overnatting.
Aktuelle overnattingssteder:
• Thon Hotel Ski, Ski, tlf 64 85 35 00
• Reenskaug Hotel, Drøbak, tlf 64 98 92 00

Thon Hotel Ski ligger sentralt til i Ski, med kort avstand til tog og buss direkte til Ås. Reenskaug Hotel ligger i Drøbak sentrum. Det kan benyttes offentlig kommunikasjon mellom Ås og Drøbak,
men privat transport vil nok være en fordel.

Faglige informasjon eller spørsmål om referanser til:
Eilif Hjelseth
Institutt for landskapsplanlegging
Mobil 952 66 100



Praktisk informasjon om kurset:
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Senter for etter- og videreutdanning
Boks 5003, 1432 Ås
telefon 64 96 50 05
faks 64 96 60 22

www.umb.no/sevu

Skriv ny kommentar