Nye Akershus universitetssykehus (Nye Ahus)

Akershus universitetssykehus er et regional krise sykehus, og server 340.000 innbyggere i nord østlige forsteder for Oslo. Alle somatiske funksjoner vil bli i de nye bygningene, som inkluderer noen 565 senger, 22 operasjonsstuer og 21 røntgen laboratorier.

Den nye bygningen er bygget ved siden av eksisterende sykehus fra 1960-tallet. Den største delen av de eksisterende bygningene skal rives. Men, 20.000 m2 skal renoveres / rekonstruert for non somatiske funksjoner, som administrasjon, universitet funksjoner, pasienthotell osv.

Den nye bygningen består av en behandling del og en seng menighet del forbundet med et glass overbygd kjøpesenter. Glasset tak kjøpesenteret har en front inngang bygning i den ene enden og et barn og ungdom klinikk i  den andre enden.

BIM-støttede prosesser: 

Arkitekten og VVS ingeniør har bygget komplett BIM-modeller av hele den nye bygningen. Modellene har vært brukt til mengderapportering, kollisjonskontroll og rom- og utstyrsdatabase. Alle modeller er overført mellom fag med IFC 2x3 Mellom 2003 og 2007 ble det gjennomført et eget FoU-prosjekt. Prosjektet omhandlet frontbygget på Nye Ahus. Frontbygget er byggets entrebygg med offentlige funksjoner, total 3.000 m2 BTA. Alle fag modellerte komplette modeller. åpenBIM teknologien var relativt ung da FoU prosjektet så prosjektet ble primært brukt til å få erfaringer med å jobbe med modell på operativt nivå og gi tilbakemeldinger til programvareutviklere om god eller manglende funksjonalitet. åpenBIM ble kjørt på modellserver. Det ble brukt rom- og utstyrsdatabase som på resten av bygget. Det ble benyttet kollisjonskontroll, hvilket ga positiv effekt under bygging. Det ble utført kalkyle fra åpenBIM med automatisk mengdeuttak, det ble utviklet en proof-of-concepts løsning for e-handel. Elektriske systemer ble simulert. Fremdrift bygging ble simulert i 4D. Modellen ble brukt til visualisering i prosjekteringen.

Krav database: 

dRofus med link til IFC modell

Modell (alle fag): 

Fasilitert med modell server

Simulering (kollisjonskontroll, kalkyle, visualisering, …): 

Kollisjonskontroll, kalkyle, visualisering, simulering av energi, konstruksjon, elektro.

Anbud: 

Beskrivelse ble generert på bakgrunn av kalkyle fra BIM

Planlegging: 

4D visualisering ble testet

Kvalitetssikring: 

Rom- og utstyrsdatabase

Erfaringer: 

Det var stort fokus på bruk av sømløshet og ny åpenBIM teknologi. Det er et stort potensial for å øke effektivitet med ny teknologi. Men gevinstrealisering forutsetter at prosjektledelsen støtter nye prosesser.

Positive effekter: 

God kontroll på rom og utstyr med database linket mot IFC modell. Mange kollisjoner ble funnet og rettet i modellen. Det reduserte antallet av feil funnet på byggeplass.

Utfordringer: 

åpenBIM teknologi og metode skal støttes av prosjektledelsen. Utfordringen som vi fortstt har idag er å beskrive nye prosesser og leveransekrav som støttes av teknologien og som skaper lønnsomhet for alle.

Vekt: 

-20

Skriv ny kommentar